Vlada ignorira stavkajoče carinike. Foto: Goran Rovan
Vlada ignorira stavkajoče carinike. Foto: Goran Rovan
Zaradi stavke carinikov vozniki tovornih vozil čakajo tudi po deset ur. Foto: Goran Rovan
Dušan Miščevič
Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič pravi, da bi morala vlada enakomerneje razdeliti varčevalna bremena. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po enodnevni stavki javnega sektorja, v kateri je po presoji stavkovnega odbora sodelovalo več kot 100.000 javnih uslužbencev, se nadaljujeta stavki dela policistov, ki spadajo v okvir Policijskega sindikata Slovenije, in carinikov, ki poteka tako rekoč od začetka letošnjega leta.

Stavko carinikov in policistov najbolj občutijo prevozniki, ki prevažajo tovor čez hrvaško mejo, saj so se zaradi povečane intenzivnosti dela carinikov podaljšale čakalne vrste. Tako so bile čakalne dobe za tovorni promet na slovensko-hrvaški meji v sredo tudi po pet ur, na najprometnejših mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje pa tudi od devet do deset ur. Rekord je bil sicer dosežen med stavko carinikov leta 2010, ko je bila čakalna doba tudi po 18 ur.

Vlada ignorira carinike
Predsednik stavkajočega policijskega sindikata Radivoj Uroševič je v sredo povedal, da se o svojih zahtevah sicer dokaj uspešno pogajajo z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom in generalnim direktorjem policije Stanislavom Venigerjem. Nov krog usklajevanj z njima pa pričakujejo v ponedeljek.

Povsem drugačen je položaj carinikov. Vodja stavkovnega odbora, sekretar Sindikata carinikov Slovenije (SCS) Dušan Miščevič, je za MMC povedal, da vse od napovedi stavke 2. januarja do danes ni bilo nobenega odziva vlade glede njihovih zahtev, kar naj bi pomenilo tudi kršitev zakona o stavki.

Cariniki stavkajo zaradi dodatnih treh specifičnih zahtev, poleg tistih, ki jih sicer zahtevajo vsi sindikati javnega sektorja. Miščevič pravi, da so se za stavko odločili, ker je vlada carinikom pri varčevalnih ukrepih odrezala večji "kolač" kot drugim, in sicer 11,5 odstotka sredstev.

Po Miščevičevih navedbah naj bi davčni upravi znižali sredstva za 7,5 odstotka, enak odstotek policistom, nekaterim drugim kot npr. gasilcem, zdravnikom, vladi in parlamentu pa pravzaprav nič. Zato cariniki zahtevajo, da se breme na račun varčevanja bolj enakopravno porazdeli.

"Zdi se nam nepošteno in ne vidimo nobenega racionalnega razloga, da mora naša služba, ki dobro dela ter v EU zelo visoko kotira in tudi polni slovenski proračun, zdaj več prispevati. Na to ne pristajamo," pravi Miščevič.

SCS pa poleg enakomernega znižanja sredstev zahteva tudi enakopravno obravnavo carinikov in davčne službe pri združevanju v skupno službo ter sprejetje sistematizacije združenega organa carine in davčne službe ter sklenitev socialnega sporazuma o ohranitvi delovnih mest.

Cariniki znižali intenzivnost stavke, v ponedeljek nove zaostritve
Stavka carinikov poteka tako, da namenijo večjo pozornost pregledu dokumentacije in blaga, ki prehaja čez mejo. Zato so čakalne dobe na meji daljše. Za zdaj so intenzivnost pregledov skrajšali. Po podatkih stavkovnega odbora pa na Hrvaškem že v notranjosti izločajo tovornjake, zato je pritisk na mejo manjši. Več čakanja je tako pri izstopu iz Slovenije, kjer naj bi prevozniki za prestop meje čakali med tremi in štirimi urami.

Miščevič pravi, da je za ponedeljek sklicana seja stavkovnega odbora in da pričakujejo odziv vladne strani. Vlada je namreč tista, ki mora dati pooblastilo pogajalcem, kar pa v primeru carinikov še ni storila. SCS bo najverjetneje zdaj sam skušal sklicati pogajanja z vlado, kar naj bi bilo sicer nekoliko neobičajno. V ponedeljek se bodo tudi odločali o radikalizaciji stavke. "Če hočejo vojno, jo bodo imeli," še opozarja Miščevič.

Gneča na mejnem prehodu Obrežje Foto: Goran Rovan