V evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti je Dan za spremembe tudi priložnost, da spodbudimo solidarnost med različnimi generacijami, menijo v Filantropiji. Foto: Reuters
V evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti je Dan za spremembe tudi priložnost, da spodbudimo solidarnost med različnimi generacijami, menijo v Filantropiji. Foto: Reuters

Namen številnih dogodkov, ki potekajo v sodelovanju s številnimi društvi, šolami, domovi za starejše in občinami, je povezati skupnost, skozi prostovoljstvo spodbujati solidarnost in seči do ljudi, ki so osamljeni, so sporočili iz Slovenske filantropije, ki dogodek letos prireja že tretjič.

Preveč je osamljenosti
Dan za spremembe je namenjen temu, da k prostovoljskim aktivnostim vsaj enkrat na leto spodbuja tudi tiste posameznike, ki se s prostovoljstvom še niso srečali. Letos bo v znamenju premagovanja osamljenosti - v Slovenski filantropiji namreč opozarjajo, da je v bogati, materialistično usmerjeni družbi tudi veliko osamljenih ljudi.

Ambasadorka prostovoljstva, slovenska prva dama, Barbara Miklič Türk, je ob tem prepričana, da nas pred osamljenostjo zanesljivo obvaruje pravo prijateljstvo, zanj pa moraš kaj storiti tudi takrat, ko se ti ne da in ta pozornost se ti vedno vrača. Če daš veliko sebe drugim, je to najbolj zanesljiva popotnica za polno življenje in za preprečevanje osame in osamljenosti, je poročal Radio Slovenija.

V Mariboru bodo mladi pomagali pri delu na vrtu in v hiši ...
V štajerski prestolnici med drugim Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka povezuje dijake, študente in druge prostovoljce, ki ponujajo pomoč starejšim občanom. Pomagajo jim pri spomladanskemu urejanju vrtov in okolja ter pri težjih gospodinjskih opravil v stanovanjih.

... v Ljubljani pa pri nakupih
Dnevni center aktivnosti za starejše Bežigrad, Javni zavod Mladi zmaji in študentke Fakultete za socialno delo v Ljubljani pomagajo pri nošenju vrečk po centru mesta in na tržnici, spremljajo občane iz domov za starejše do centra mesta in prirejajo zabavne programe v centrih za starejše.

V Postojni organizirajo dogodek z naslovom Stopimo skupaj in preprečimo izključevanje, ki je namenjen vključevanju socialno ranljivejših skupin v lokalno skupnost. V Logatcu pa je organizirana dobrodelna prodaja in dražba oblačil znanih Slovenk in Slovencev, katere izkupiček bo šel trem logaškim družinam, ki jih je prizadela huda bolezen, so še zapisali v združenju.