Zimske pnevmatike morajo imeti dovolj globok profil. Foto: BoBo
Zimske pnevmatike morajo imeti dovolj globok profil. Foto: BoBo
Menjava pnevmatik
Čas je za zamenjavo pnevmatik. Foto: BoBo
S 15. Novembrom obvezne zimske pnevmatik
Kupljenih vozniških dovoljenj še ne bodo vračali

Jekleni konjički bodo morali biti v zimske pnevmatike "obuti" do 15. marca ali še dlje, če bo tudi po tem datumu snežilo in se bo sneg oprijemal cestišča oz. bo vozišče poledenelo - to so namreč zimske razmere, ko je zimska oprema obvezna ne glede na datum.

In kaj točno zimska oprema obsega? Po pravilniku o delih in opremi vozil morajo biti vsa vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami, ki morajo imeti vsaj 3 milimetre profila. Lahko pa se vozniki odločijo tudi za poletne pnevmatike, vendar morajo v tem primeru imeti v priboru "ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa".

Če vozite avtomobil s štirikolesnim pogonom, morate imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os, opozarjajo na policiji. Na Primorskem, kjer je težav zaradi snega na cestiščih navadno manj, se lahko vozniki vozijo tudi s poletnimi pnevmatikami, ki imajo trimilimetrski profil.

Morda vas zanima tudi
Kdaj so pnevmatike prestare?



Kazen: 40 evrov, če ovirate promet, 500

Če vozilo ni opremljeno z zimsko opremo, vas policist lahko kaznuje z globo, ki pa je od lani nižja - namesto 120 evrov, kolikor je znašala od sprejetja zakona o varnosti v cestnem prometu, vas bo zdaj tak prekršek stal 40 evrov. Če pa boste zaradi neustrezne opreme ovirali promet, si boste "prislužili" globo 500 evrov in pet kazenskih točk.

Globa tudi za neočiščeno vozilo
Še vedno pa boste morali odpeti 200 evrov, če vaš jekleni konjiček ne bo (pravilno) očiščen - zakon namreč pravi tako: "Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost."

"Pozimi še posebej pazljivo!"
Ivan Kapun
, vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je pred 15. novembrom v izjavi za javnost dejal: "Policisti bomo od 15. novembra naprej kontrolirali tudi opremljenost vozil z ustrezno zimsko opremo. Voznike zato opozarjamo, da pravočasno pripravijo svoje vozilo, da namestijo zimsko opremo, da preverijo tehnično brezhibnost svojih vozil. Hkrati pa jih opozarjamo tudi na to, da so vozne razmere pozimi nekoliko drugačne, zato naj se na to ustrezno pripravijo." Poudaril je še, naj vozniki dosledno spoštujejo cestnoprometno signalizacijo in predpise ter vozijo strpno in še posebej pazljivo.

S 15. Novembrom obvezne zimske pnevmatik
Kupljenih vozniških dovoljenj še ne bodo vračali