Tisti, ki bodo želeli vstopiti v nov program kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil, bodo pred oddajo zbirne vloge morali povedati, kako si predstavljajo izvajanje programa. Foto: Goran Rovan
Tisti, ki bodo želeli vstopiti v nov program kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil, bodo pred oddajo zbirne vloge morali povedati, kako si predstavljajo izvajanje programa. Foto: Goran Rovan

Zamudniki bodo vloge lahko oddali še od 7. maja do vključno 1. junija, vendar se jim bo znesek odobrenih sredstev v tem primeru za vsak delovni dan zamude znižal za en oz. tri odstotke.

Pomembna novost je letos to, da je vsak zamujen delovni dan za zahtevke za plačilne pravice sankcioniran s tremi odstotki nižjim zneskom odobrenih sredstev, za druge zahtevke pa za en odstotek, pravi generalni direktor agencije Benedikt Jeranko. "Če upoštevamo, da je maksimalna mogoča zamuda 20 delovnih dni, potem se plačilo lahko v tem primeru zmanjša za 60 odstotkov," je pojasnil. Dejal je, da je zamujanje za kmete zato neprimerno, ker je sankcija zdaj pri neposrednih plačilih trikrat večja kot doslej.

Agencija bo letos na novo razdelila tudi plačilne pravice, kar pomeni, da je letošnji zahtevek hkrati zahtevek za dodelitev in izplačilo pravice. To prinaša novosti predvsem za plačilne pravice za travinje in njive, saj se bodo prve zvišale, druge pa znižale, je dejal Jeranko.

Kako si predstavljate izvajanje programa?
Novost je tudi, da bodo tisti, ki bodo želeli vstopiti v nov program kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil, pred oddajo zbirne vloge morali povedati, kako si predstavljajo izvajanje programa. Tisti, ki bodo uveljavljali ukrepe, ki vključujejo uporabo mineralnih gnojil, pa morajo letos prvič že ob oddaji vloge priložiti tudi analizo tal in gnojilne načrte. Vsi podatki o prejemnikih bodo ponovno objavljeni, najmanjši ne poimensko, je pojasnil Jeranko.

Novosti se obetajo tudi za male kmete, ki bodo posebna kategorija, za katero bodo v prihodnje, sicer še ne letos, veljali poenostavljeni postopki. Agencija jim bo morala do začetka oktobra poslati informacije o znesku, ki bi ga dobili, da se bo vsak posamezno odločil, ali bo vstopil v shemo malega kmeta, je pojasnil Jeranko. Zbirno vlogo morajo oddati vsi kmetje oziroma nosilci kmetijskih gospodarstev, ki bodo letos vlagali zahtevke za kateri koli ukrep kmetijske politike.

Enak način zbiranja vlog kot prejšnja leta
Za izpolnjevanje zbirne vloge in določenih zahtevkov velja enako kot zadnja leta. Mogoče je tako izključno v elektronski obliki na lokacijah kmetijske svetovalne službe ali samostojno prek spleta. Na spletni strani agencije je na posebni podstrani mogoče najti vse podatke, navodila, obrazce in druge informacije, povezane z oddajo vloge. Med novostmi letošnje kampanje je Jeranko poudaril tudi novo programsko opremo za zbiranje vlog, ki je deloma posledica zastarelosti prejšnje, pa tudi vsebinskih novosti sheme pri neposrednih plačilih in kmetijsko-okoljskih programih.