Volivke in volivci, dober tek. Foto: BoBo
Volivke in volivci, dober tek. Foto: BoBo
Predčasne volitve prvo nedeljo v decembru

Pahorjevim Socialnim demokratom, ki so zmagali na državnozborskih volitvah leta 2008, je letos le uspelo prepoloviti dolg, še vedno pa imajo pol milijona evrov minusa. Strankin glavni tajnik Uroš Jaušovec pravi, da bo kampanja "kratka skromna, usmerjena v nizkocenovne storitve, v naše članstvo, socialna omrežja bodo gonilo kampanje. Bo pa zagotovo kak golaž manj, kot je bilo po navadi." 53.000 evrov SD dolguje tudi Pošti Slovenije, za katero je parlamentarna komisija, ki je preiskovala izhajanje brezplačnikov, ugotovila, da je pri tem poslu ravnala negospodarno.


Že več let se v dolgovih utaplja LDS, trenutno imajo milijonski minus, vodstvo stranke pa je upalo, da bo letošnje leto prvo brez volitev. "Dejansko delujemo na najnižjih možnih stroških, kampanja bo prilagojena situaciji, bo skromna, ni se umestno v času gospodarske krize bahati z razkošnimi kampanjami," poudarja glavni tajnik LDS-a, Uroš Petohleb.

Največja opozicijska stranka SDS se je pred leti zadolžila za nakup vile, kjer imajo prostore. Kljub temu pravijo, da svoje obveznosti poravnavajo pravočasno, na volitve pa se pripravljajo že dlje časa. "Mislim, da se bodo na teh volitvah volivci odločali na podlagi programov in ne razkošne kampanje," je za Dnevnik naše televizije v imenu SDS-a dejala Anja Bah Žibert.

Tudi v preostalih parlamentarnih strankah zatrjujejo, da bodo porabili manj denarja kot pred tremi leti, skoraj v vseh strankah že pripravljajo kandidatne liste. Še zdaj pa ni znano, kdo vse bo na letošnjih volitvah kandidiral. Z razpisom volitev se namreč stopnjujejo ugibanja, ali bo v volilno tekmo vstopil Zoran Janković. Ljubljanski župan naj odločitve še ne bi sprejel, na njegovo odločitev pa naj bi vplivali izidi javnomnenjske raziskave o možnosti njegovega uspeha, ki jo je menda že naročil, je v Dnevniku še poročala Petra Bezjak.

Predčasne volitve prvo nedeljo v decembru