Novinarski kodeks so kršili Novica Mihajlović, Lea Kalc Furlanič ter Drago Žuman, so spročili iz Novinarskega častnega razsodišča. Foto: MMC RTV SLO
Novinarski kodeks so kršili Novica Mihajlović, Lea Kalc Furlanič ter Drago Žuman, so spročili iz Novinarskega častnega razsodišča. Foto: MMC RTV SLO

Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) se je na NČR pritožilo zaradi prispevka Zoran Predin je šel na okope v boju za Sazasov denar, objavljenem 6. junija. Avtor prispevka, novinar Financ Novica Mihajlović, je po mnenju častnega razsodišča z objavo kršil kodeks novinarjev.

NČR je namreč prepoznalo kršitev prvega člena kodeksa, saj v podnaslovu prispevka novinar trdi, da je "Vrhovno sodišče pritrdilo zahtevi za odpravo nepravilnosti pri delitvi honorarjev", s tem pa namiguje, da je v celotnem sporu tudi vsebinsko že odločilo. V nadaljevanju iz prispevka ni mogoče jasno razbrati, da je sodišče odločalo le o začasni odredbi, ne pa tudi o vsebini zahteve urada za varstvo konkurence (UVK).

NČR: Navedbe Kalac Furlaničeve niso utemeljene
Razsodišče je kršitev ugotovilo tudi v primeru Pomorski muzej Sergej Mašera Piran proti novinarki Primorskih novic Lei Kalc Furlanič. Direktorica muzeja Martina Gamboz je novinarki očitala kršenje kodeksa zaradi prispevka z naslovom Sumi, da je Gambozova poslovala nezakonito, objavljenem 15. junija letos.

Novinarka se na obtožbe ni odzvala, vendar je razsodišče ugotovilo kršitev prvega člena kodeksa v prvi izjavi, kjer je Kalc Furlaničeva zapisala, da sta "ugotovitvam pritrdila tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in nekdanji predsednik Državne revizijske komisije Aleksij Mužina". Takšna navedba po mnenju razsodišča "ni podkrepljena s citatoma omenjenih, niti ni kako drugače utemeljena".

Lea Kalc Furlanič:
Zahtevam, da v skladu z Zakonom o medijih objavite tudi moj odgovor oziroma moje stališče v zvezi z očitano kršitvijo NČR v roku 48 ur od prejema mojega zahtevka za objavo (3. alineja 2. odst. 27. člena Zakona o medijih).
.

“Društvo novinarjev slovenije - DNS (skupaj z NČR) je zasebno društvo, ki nima pristojnosti ocenjevati ali preverjati ter nato javno podajati mnenj o delu novinarjev, ki niso člani tega društva in niso podali posebnega soglasja za takšno preverjanje ali ocenjevanje. NČR je na svoji spletni strani žaljivo obdolžilo novinarko Leo Kalc Furlanič, da naj bi kršila novinarski kodeks, čeprav dela novinarke po vsebini sploh ni preverjalo, saj novinarke o postopku niti ni z osebno vročitvijo obvestilo o pritožbi Martine Gamboz, da bi novinarka lahko pravočasno podala odgovor na to pritožbo. NČR nima pristojnosti »soditi« o delu novinarjev, vendar je novinarka takoj, ko se je osebno seznanila s spornim mnenjem DNS, na NČR poslala utemeljeno obrazložitev, v kateri je pojasnila podlago za objavo prispevka z naslovom Sumi, da je Gambozova poslovala nezakonito, vendar je NČR obrazložitev novinarke kot prepozno zavrglo. To pomeni, da je NČR podalo mnenje brez vsebinske obravnave zadeve in kršilo svoja lastna pravila postopka. Zato navedbe NČR o tem, da naj bi novinarka Lea Kalc Furlanič kršila kodeks novinarjev, niso resnične in utemeljene po vsebini ter predstavljajo očiten poseg NČR v ustavno varovane osebne pravice, ugled in dobro ime novinarke Lee Kalc Furlanič. Novinarka Lea Kalc Furlanič razmišlja, da bi zaradi navedenega protipravnega ravnanja zoper DNS (NČR) na pristojno sodišče vložila zahtevek za takojšnjo odstranitev mnenja NČR, objavljenega na spletni strani DNS (NČR) ter zaradi posega v ustavno varovane osebnostne pravice zahtevala odškodnino zoper odgovorne osebe društva oziroma NČR.“

Lea Kalc Furlanič

NČR: V oddaji ni dovolj vidne razlike med informacijo in komentarjem
Kodeks je po oceni razsodišča kršil tudi odgovorni urednik in direktor Radia Maxi Drago Žuman. Sekcija Dimnikarjev pri Gospodarski zbornici Slovenije mu očita kršitev kodeksa v oddaji, v kateri so predstavili domnevne nepravilnosti pri zaračunavanju cen dimnikarskih storitev 11. junija letos.

NČR je razsodil, da je odgovorni urednik kršil 3., 4. in 15. člen kodeksa. Nekatere navedbe v oddaji so po mnenju NČR hude obtožbe, zaradi katerih bi pred oddajo morali pridobiti odziv tistih, ki jih te trditve zadevajo.

Kodeks pa je po mnenju razsodišča Žuman kršil tudi zato, ker "niti v napovedniku niti v oddaji ni dovolj vidne razlike med informacijo in komentarjem, ki bi poslušalkam in poslušalcem omogočila jasno ločevanje med dejstvi in stališči novinarja".

NČR je obenem še ugotovil, da je "voditelj oddaje nepovezano navrgel vrsto trditev, podatkov, starih celo več kot dve leti, komentarjev in pogojnih mnenj", s katerimi je "dejansko ustvaril vtis o splošnem nepoštenem bogatenju dimnikarskih podjetij".