Igor Bavčar je zavrnil, da bi se izogibal prestajanju zaporne kazni na račun zdravstvenih težav. Foto: BoBo
Igor Bavčar je zavrnil, da bi se izogibal prestajanju zaporne kazni na račun zdravstvenih težav. Foto: BoBo

"Bil sem resno bolan. Po mojem mnenju bi, če bi me takrat na silo, ker so želeli, odvlekli na prestajanje kazni, verjetno tudi utrpel tragične posledice. Po mojem bi tudi umrl, kajti bila je potrebna nujna intervencija, in to so v bolnišnici, v Izoli oziroma v Medicorju opravili, hvala bogu je zdaj vse v redu," je o očitkih, da se je izogibal odhodu na prestajanje sedemletne zaporne kazni, ki jo je pozneje odpravilo vrhovno sodišče, pojasnil nekdanji prvi mož Istrabenza.
Bavčar, ki je bil v času osamosvajanja notranji minister, je pogovoru tudi razložil, da je v svojem življenju po navadi delal velike in pomembne stvari. "V resnici sem že od začetka, od ustanovitve odbora do osamosvojitve, vodenja celotne koordinacije osamosvojitve in potem vstopa Slovenije v Evropsko unijo, želel delati res velike in pomembne stvari. Tudi ko sem prišel v Istrabenz, nisem želel enostavno hoditi v službo," je dejal.

Bavčar je bil tudi kritičen precej kritičen do sedanje slovenske politike, saj je po njegovem mnenju v politiki veliko povprečnežev. "Mi smo v preteklosti imeli državnika, ki je imel dostop do vseh v mednarodni politiki ključnih ljudi, to je bil Janez Drnovšek. Delal sem z njim, vem, da je lahko kadar koli poklical kogar koli. Danes je taka oseba Janez Janša. On je po njegovih mednarodnih stikih, po tem, kje se giba in na kakšen način funkcionira, eden redkih, ki v tej mednarodni politiki nekaj pomeni. In ima znotraj predvsem EDU-ja, te komponente ljudskih strank, desnih konservativnih strank v Evropi in v svetu, neko možnost, da lahko, kar je seveda potrebno v tem času, komunicira s komer koli. Drugih velikih ambicioznih politikov, politikov, ki bi videli čez, nekih slovenskih Masarykov ne vidim. Ta trenutek moram reči, da žal ne vidim tudi avtoritet v Evropski uniji," je še povedal Bavčar.