Ob napovedanem odpuščanju v javnem sektorju se utegnejo odnosi med vlado in sindikati zaostriti. Foto: BoBo
Ob napovedanem odpuščanju v javnem sektorju se utegnejo odnosi med vlado in sindikati zaostriti. Foto: BoBo
Koliko javnih uslužbencev bo odneslo varčevanje?

Vlada še nima izračunov o tem, za koliko bo zmanjšala število javnih uslužbencev, saj bo moral ukrepe izvesti vsak proračunski uporabnik sam, sta pa zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju napovedala minister za javno upravo Senko Pličanič in minister za finance Janez Šušteršič.

Šušteršič je namero o odpuščanju v javnem sektorju potrdil z besedami, da se je treba "odobrenemu obsegu izdatkov za plače in druge stroške dela prilagoditi z organizacijskimi ukrepi, med katerimi je tudi zmanjševanje števila zaposlenih".

Med največjimi žrtvami izobraževanje, zdravstvo in državni organi
Med največjimi žrtvami bodo izobraževanje, zdravstvo in državni organi, po neuradnih ocenah pa naj bi na račun javnega sektorja prihranili 40 milijonov evrov. Samo na ministrstvu za notranje zadeve naj bi po neuradnih podatkih odpustili 600 ljudi.

Sindikati napovedujejo boj
Ob tem so v sindikatu državnih organov Slovenije že napovedali, da se bodo proti temu borili z vsemi legitimnimi sredstvi sindikalnega boja, ki jih imajo na razpolago. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob tem dejal, da v primeru odpuščanja ne bo konstruktivnega sodelovanja sindikatov pri pokojninski reformi in reformi trga dela.

Stranke pa tudi zaposlujejo
A stranke kljub govorom o odpuščanju tudi zaposlujejo, saj je službo pri največji koalicijski poslanski skupini dobil sin generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča. Na vprašanje, kakšno izobrazbo ima, je Predalič odgovoril, da "misli, da je tehnik". Kakšen tehnik je, pa naj novinarji vprašajo kar njega.

Medtem odpuščanja napovedujejo tudi na Hrvaškem, kjer je vlada razveljavila pogodbo za javni sektor in napovedala, da bo v naslednjem letu delo izgubilo 20 tisoč hrvaških javnih uslužbencev.

Koliko javnih uslužbencev bo odneslo varčevanje?