Spremenjena zakonodaja spreminja čas veljavnosti odločbe centra za socialno delo. Foto: Goran Rovan
Spremenjena zakonodaja spreminja čas veljavnosti odločbe centra za socialno delo. Foto: Goran Rovan

Bistvena sprememba pri subvenciji vrtca je odslej ta, da izdana odločba velja za obdobje enega leta, pravi strokovna delavka na koprskem centru za socialno delo Erika Tul Skok. "Na primer, če je odločba izdana z datumom veljavnosti prvega septembra, se bo končala z 31. avgustom naslednjega leta. Do zdaj je vedno veljalo, da se vse odločbe z vrtcem končajo do 31. decembra, zdaj pa ni več tako," je pojasnila.

Iz informacijskega sistema centrov za socialno delo je razvidno, da polovici vseh upravičencev do znižanega plačila vrtca ta pravica poteče konec letošnjega leta, drugim pa velja še naprej. Vlogo oddajo torej le tisti, ki jim ta pravica v decembru poteče.
Upravičenci lahko veljavnost odločbe po novem tudi preverijo s pomočjo spletne aplikacije. "Priporočamo, da gredo na spletno stran ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer bodo dobili dodatna navodila, kako se registrirati, in na ta način lahko preverijo, kdaj jim pravica poteče," je še povedala Tul Skokova.

Staršem še svetujejo, naj vlogo izpolnijo v celoti in pripišejo telefonsko številko, prek katere so dosegljivi. Vloge lahko oddajo na pristojni center za socialno delo osebno ali jih pošljejo po pošti.