Policisti menijo, da vlada zgolj zavlačuje in se skuša izogniti svojim obveznostim. Foto: BoBo
Policisti menijo, da vlada zgolj zavlačuje in se skuša izogniti svojim obveznostim. Foto: BoBo
Policisti znova rožljajo z ostrejšo stavko

"V primeru neodzivnosti vlade in predsednika vlade Mira Cerarja bomo znova začeli zaostrovati stavkovne in druge aktivnosti. Na določenih področjih policijskega dela bomo začeli togo in dosledno izvajati zakonodajo, ki je v Sloveniji preobširna in zbirokratizirana ter (pre)mnogokrat neživljenjska do državljanov," so danes opozorili policisti.

Ob tem sta sindikata na novinarski konferenci v Dobovi napovedala tudi nadaljevanje dosedanjih dejavnosti in protestov. Za Dobovo so se odločili, ker pričakujejo največ težav pri spoštovanju pravic policistov in največ obremenitev policistov ob morebitnem večjem številu prebežnikov v prihodnje. Po oceni predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča se bo v prihodnjih mesecih v Dobovi "lomil slovenski varnostni sistem".

Predsednik Policijskega sindikata Radivoj Uroševič pa meni, da bo to, kar se bo dogajalo v Dobovi v prihodnjih mesecih, vplivalo tudi na širši slovenski prostor. V vlado je pri tem usmeril kritiko, da se igra neko psihološko igro in ne želi izpolniti svojih obljub. Zato bodo po treh mesecih stavko nadaljevali, je dejal Uroševič in pojasnil, da pri svojih dejavnostih na vlado ne nameravajo več čakati.

Napovedal je še, da bodo po enotah v prihodnjih dneh uvedli stavkovne straže. Te bodo pomagale posameznikom, ki imajo težave pri stavki, saj nadrejeni od nekaterih policistov v času stavke ponekod zahtevajo, da opravljajo dodatne naloge in jim odrejajo dodatne poostrene nadzore.

Nevarnost bega sposobnejših kadrov
Po besedah Petroviča oba sindikata težita k temu, da bi plačni in karierni sistem v policiji delovala pravično, za svoje delo pa terjajo višje plačilo, kot ga je pripravljena plačati vlada. Opozoril je tudi na nevarnost bega policistov v bolje plačane službe v javnem sektorju. S severovzhodnega dela Slovenije je veliko nekdanjih policistov že poiskalo bolje plačane službe, ki terjajo manj zahtevno delo, ga je dopolnil Uroševič.

Prav tako so vlado pozvali, naj poda nov predlog, se pošteno pogaja, pogajanj pa naj se udeleži tudi premier Miro Cerar.

Predstavniki policijskih sindikatov, ki vodita stavko od 18. novembra lani, so se z vladno pogajalsko stranjo, ki jo vodi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, nazadnje sestali v petek. Takrat so povedali, da srečanje ni prineslo napredka. Zdaj pa je po njihovih besedah vlada na četrtkovi seji brez kakršne koli vsebinske utemeljitve zavrnila njihov zadnji protipredlog.

Policisti znova rožljajo z ostrejšo stavko