Če snemate prehitrega voznika in pri tem vozite za njim, ste tudi vi v prekršku. Foto: BoBo
Če snemate prehitrega voznika in pri tem vozite za njim, ste tudi vi v prekršku. Foto: BoBo
Zoran Janković
Janković avtorja posnetka poziva, naj posreduje datum in uro vožnje, on pa da bo na rokovniku preveril, kje je bil v tem času. Foto: BoBo

Zbrane na novinarski konferenci je Janković vprašal, ali ga na posnetku prehitre vožnje, ki se v zadnjih dneh pojavlja v medijih, kdo prepozna. Sam se ne, pravi. Hipotetičnih odgovorov glede tega ne bo dajal, je dejal in dodal, da ima policija vso pravico, da to preiskuje.

Spomnil je še, da je na avtocesti od Ljubljane proti Obali, na kateri je bil posnetek vožnje narejen, kar nekaj stacionarnih radarjev, kar pomeni, da bosta oba, tudi tisti, ki je posnetek naredil, v istem prekršku. Avtorja posnetka poziva, naj posreduje datum in uro vožnje, on pa da bo na rokovniku preveril, kje je bil v tistem času.

Posnetek o divjanju po avtocesti, na katerem naj bi bil domnevno Janković, je bil v medijih objavljen konec preteklega tedna. Policija je pojasnila, da posnetek z amaterske kamere ne zadošča, da bi na podlagi tega voznika kaznovali za samo hitrost vožnje. Policija pa zbira informacije, ali obstajajo kakršni koli drugi morebitni prekrški, ki so vidni na videoposnetku.

Kako potekajo postopki?
Policisti lahko postopek začnejo po uradni dolžnosti ali pa po predlogu oškodovanca, je za Val 202 povedal Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije. Takšnih predlogov ni veliko, zato se postopek običajno začne po uradni dolžnosti. Začne se torej, ko policist zazna kršitev. Postopek se lahko sproži tudi na podlagi posnetka, a je pri tem pogosto težava njegova kakovost in posledično verodostojnost ter z njo povezani dokazi, ki so potrebni, da se postopek na sodišču izpelje do konca, je pojasnil. Pri takih posnetkih vedno zbirajo tudi dodatna obvestila in poskusijo prekršek dokazati.

Ker je teh posnetkov na spletu ogromno, se za ukrepanje odločijo le, ko gre za resnejše ogrožanje ali ko bi voznik lahko dajal slab zgled drugim. Ali na policiji pozdravljajo tovrsten nadzor državljanov? "Zelo veliko posnetkov kroži, a redke dobivamo neposredno na policijo. Pri vsaki stvari posebej odločamo, kako se bomo odzvali," je razložil.

Prepričati je treba tudi sodnika
Na vprašanje, kateri prekrški so vredni pregona, je Kapun odgovoril, da je edino merilo za to ustrezna naprava. Kajti če naprava ne zadostuje tehničnim zahtevam, potem hitrosti ne morejo odčitati. Zato policisti ne bi mogli izvesti postopka zaradi prekoračenja hitrosti niti, če bi za avtomobilom vozilo policijsko vozilo brez te naprave.

Večino drugih prekrškov pa dokazujejo z zbiranjem obvestil. Prekrškovni organ nato odloča, ali ti zadostujejo. "Tudi sodišče je treba prepričati, da je neka oseba prekršek dejansko storila," je še dodal.