Kot je dejal minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, je večina nezakonitih dolenjskih romskih naselij na kmetijskih zemljiščih. Foto: BoBo
Kot je dejal minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, je večina nezakonitih dolenjskih romskih naselij na kmetijskih zemljiščih. Foto: BoBo
Zdenka Čebašek-Travnik
Ob politični volji je recept za rešitev sedanjega stanja enostaven, saj lahko zakoni in pozitivna diskriminacija občinam ter romski skupnosti pomagajo, da pridobijo lastništvo nad določenimi območji, zanje uredijo gradbeno dokumentacijo in si uredijo bivalne zamere, je povedala varuhinja človekovih pravic. Foto: BoBo
Romski tabor na Dolenjskem

Na novinarski konferenci o položaju romske skupnosti na Dolenjskem, ki so jo pripravili kot uvod v 1. romski tabor na Dolenjskem, so dejali, da je temeljno vprašanje sobivanja z Romi povezano z ureditvijo naselji.

Recept za rešitev: Obstoječi zakoni in pozitivna diskriminacija?
V zvezi z nedejavnostjo občin je varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik omenila posebno poročilo, ki so ga pred kratkim poslali v državni zbor in v katerem urad varuha človekovih pravic predlaga, da naj država odločneje poseže v urejanje omenjene problematike. V navedenem poročilu so opisali tudi težave sosedov romskih naselij, je poudarila.

Ob politični volji je recept za rešitev zdajšnjega stanja enostaven, saj lahko zakoni in pozitivna diskriminacija občinam ter romski skupnosti pomagajo, da pridobijo lastništvo nad določenimi območji, zanje uredijo gradbeno dokumentacijo in si uredijo bivalne zamere, je še povedala varuhinja.

Večina nezakonitih naselij je na kmetijskih zemljiščih
Kot je dejal minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, je večina nezakonitih dolenjskih romskih naselij na kmetijskih zemljiščih, zato bo treba do spremembe njihove namembnosti zavzeti določeno stališče. Hkrati bo treba z vladno službo za lokalno samoupravo zagotoviti pogoje za ureditev infrastrukture omenjenih romskih naselij, je dodal.

Vlada se bo morala opredeliti tudi glede največjega novomeškega romskega naselja Žabjak, kjer imajo težave že s samim zemljiščem, ki je v lasti ministrstva za obrambo, je pojasnil minister, ki meni še, da se bodo morali država, občina in krajani čim prej dogovoriti za prenos lastništva na občino, ki bo nato odgovorna za ureditev sobivanja.

Muhič: Zaplet bi lahko rešili z državnim prostorskim načrtom
Novomeški župan Alojzij Muhič se je na težave, ki jih prinaša ureditev novomeškega Žabjaka odzval s pojasnilom, da je občina Brezje novejšo polovico omenjenega naselja že začela urejati, stari del Žabjaka pa zaradi neurejenega lastništva niso mogli uvrstiti med zazidalno območje.

Pri sprejemanju novega predloga sprememb za občinski prostorski načrt je opozoril na nasprotovanje krajevne skupnosti Bučna vas in tamkajšnje civilne pobude, kar zadevo dodatno zapleta. Država pa bi lahko, če bi to želela, zaplet rešila z državnim prostorskim načrtom, za katerega soglasje lokalne skupnosti ni nujno potrebno, je še pojasnil Muhič.

Konferenco sta v prostorih novomeškega Razvojno izobraževalnega centra priredili tamkajšnji romski društvi Romano veseli in Cigani nekoč, Romi danes, v okviru 1. dolenjskega romskega tabora pa bodo v Novem mestu do četrtka pripravili vrsto prireditev, delavnic in predstavitev.

Romski tabor na Dolenjskem