Varuhinja odhaja. Za potrditev nove je potrebna večina v Državnem zboru. Foto: BoBo
Varuhinja odhaja. Za potrditev nove je potrebna večina v Državnem zboru. Foto: BoBo
Aleksandra Štiblar
Tožilka Aleksandra Štiblar je širši javnosti postala poznana, ko je zaradi dela v primeru "koroške deklice" opozarjala na nepravilnosti pri delovanju državnih organov. Foto: Osebni arhiv
Nataša Pirc Musar
Nataša pirc Musar je aktualna informacijska pooblaščenka. Foto: BoBo
Marjeta Cotman
Marjeta Cotman je bila v prvi Janševi vladi ministrica za delo, družino in socialne zadeve. Foto: www.eu2008.si

Novi predsednik države Borut Pahor je posredoval vabilo vodjem poslanskih skupin in predstavnikom narodnih skupnosti na posvetovanje o izboru kandidata za varuha človekovih pravic in za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča. Pahor bo pogovore o predlogih začel v četrtek prihodnji teden, so sporočili iz urada predsednika republike.
Iz predsednikovega urada so tudi posredovali evidentirane predloge prijav za omenjeni funkciji. Na poziv je prispelo 26 kandidatur. Nekateri kandidati so se prijavili sami, druge predlagajo različna društva, institucije, pa tudi posamezniki.
Predlagali so jih drugi
Tako se med drugimi za to mesto poteguje nekdanji direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh, ki so ga predlagali lendavski župan Anton Balažek, Klemen Jelinčič Boeta, Zveza Romov Slovenije, Italijanska unija, Zavod Nefiks in Marjan Pipp.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar kandidira na predlog Kluba z razlogom - Janine Slovenke, Belega obroča Slovenije, Zavoda 7 in Zveze prijateljev mladine. Velenjsko tožilko, poznano predvsem po primeru koroške deklice, Aleksandro Štiblar je predlagalo Društvo Ostržek, društvo za zaščito pravic otrok in mater samohranilk.
Lilijano Kozlovič je predlagala Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, Franca Majcna pa Sožitje, društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju občin Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače.

Jasna Murgel je kandidatka na predlog Zveze Sonček, Pravniškega društva v Mariboru in Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije, Josa Zalokarja pa sta predlagala Mladinski dom Malči Beličeve in Mladinski dom Maribor. Inštitut za narodnostna vprašanja predlaga, da se na mesto varuha imenuje Mitjoa Žagar, Romsko društvo Narcisa pa bi si na tem mestu želelo Francija Žoharja.
Prijavili so se sami
Nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman se je prijavila sama. Poleg nje so se sami prijavili tudi Rinaldo DiRicchardi - Muzga, sedanji namestnik varuhinje Tone Dolčič, Ciril Klajnšček, Silvestra Klemenčič, Valerija Korošec, Dušan Košir, Neva Miklavčič Predan, Marko Novak, Marjan Petrič, Nada Smonker, Boris Stariha, Mihael Svanjak, Rok Svetlič, Luj Šprohar in Majda Zavšek-Urbančič.

Čebašek-Travnikova se ni prijavila
Konec februarja se izteče šestletni mandat aktualni varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek-Travnik, ki se na poziv ni prijavila. Kot kandidatko sta jo sicer predlagala Združenje Forum romskih svetnikov Slovenije in Eko krog, a soglasja h kandidaturi ni dala. Je pa pozneje dejala, da bi se bila pripravljena pogovarjati o ponovni kandidaturi, če bi jo predsednik republike o tem povprašal.

Predsednik lahko izbere koga 'tretjega'
Predsednik lahko za varuha oziroma varuhinjo predlaga tudi več kandidatov, odloči pa se lahko tudi za nekoga, ki se ni prijavil na razpis. V DZ-ju je za izvolitev varuha potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev.

Namestnik predsednika Računskega sodišča
Za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča pa se potegujejo štirje kandidati. To so direktor davčnega urada Maribor Marjan Špilar, vrhovni državni revizor na Računskem sodišču Jorg Kristijan Petrovič, Miranda Groff Ferjančič z ministrstva za finance in Gregor Korošec.

Predsednik države predlaga kandidata za namestnika predsednika Računskega sodišča državnemu zboru, ta pa o predlaganem kandidatu s tajnim glasovanjem odloča v 30 dneh po predložitvi predloga. Kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev. Člani Računskega sodišča so sicer predsednik Računskega sodišča ter dva namestnika, vse pa imenuje državni zbor, in sicer za mandatno dobo devetih let.
Na začetku junija 2013 se sicer mandat izteče tudi aktualnemu predsedniku Računskega sodišča Igorju Šoltesu.