Polna cena programov v vrtcih v ljubljanski občini za prvo starostno obdobje trenutno znaša 485 evrov, za drugo starostno obdobje pa 346 evrov. Pri tem je dejanska višina, ki jo plačajo starši, odvisna od tega, v katerem dohodninskem razredu so. Foto: BoBo
Polna cena programov v vrtcih v ljubljanski občini za prvo starostno obdobje trenutno znaša 485 evrov, za drugo starostno obdobje pa 346 evrov. Pri tem je dejanska višina, ki jo plačajo starši, odvisna od tega, v katerem dohodninskem razredu so. Foto: BoBo

Zakonodaja glede načina financiranja vrtcev določa, da vrtci ceno na otroka določijo tako, da vrednost programa delijo z normativnim številom otrok v posameznem programu, ki mora zajemati celoten obseg življenja in dela vrtca, razen sredstev, potrebnih za vlaganja v prostor in opremo, ki jih mora zagotavljati občina kot ustanoviteljica.

K tako oblikovanim cenam po navedbah predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Božene Bratuž starši prispevajo delež, ki jim ga določi center za socialno delo na podlagi ugotovljenega standarda družine, delež do polne cene pa pokriva občina, v kateri imajo starši stalno prebivališče. Če imajo starši v vrtec vključena dva otroka, 70 odstotkov za drugega otroka prispeva ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za vsakega nadaljnjega otroka pa delež staršev pokrije v celoti.

"Za vsakega otroka morajo starši en mesec pred vstopom v vrtec oddati vlogo za znižano plačilo vrtca na pristojni center za socialno delo, kar pomeni, da se vzpostavita evidenca in pravica tako za drugega ali tretjega otroka," pravi Bratuževa.

Ceno programa sicer pripravijo vrtci, določajo in sprejemajo pa jih občinski sveti, zato so cene vrtcev lahko zelo različne. Občinski sveti zato, da bi zaščitili mlade družine, vrtcem pomagajo z različnim sofinanciranjem zunaj cen programov.

Polna cena programov v vrtcih v ljubljanski občini (MOL) za prvo starostno obdobje je 485 evrov, za drugo starostno obdobje pa 346 evrov. Pri tem je dejanska višina, ki jo plačajo starši, odvisna od tega, v katerem dohodninskem razredu so. Cena je dodatno znižana za starše, ki živijo na območju MOL-a. Nekoliko nižje kot v Ljubljani so cene v Mariboru, podobne pa v Kopru.

Vrtci so še vedno zelo zasedeni
Vrtci v Sloveniji so po besedah Bratuževe zelo zasedeni. "Za zdaj je izražena večja potreba po prostih mestih v okoljih, kjer je več delovnih mest in kjer so razpoložljive zmogljivosti nizke," pojasnjuje. V zadnjih letih je bilo zgrajenih veliko novih vrtcev, zato so se same zmogljivosti vrtcev zelo povečale.

Kako dolgo starši v povprečju v Sloveniji čakajo na vrtec, je po njenih besedah težko posplošiti. "Vrtci namreč enkrat letno na podlagi razpisa (ti v vrtcih potekajo ravne te dni) opravijo centralni sprejem otrok. Pri tem se oddelki praviloma oblikujejo tako, da se zapolnijo vsa razpoložljiva mesta, če pa v vrtcu ne morejo ugoditi vsem vlogam, dajo otroke na čakalno listo. Tako lahko otroka v vrtec sprejmejo tudi med šolskim letom," še dodaja.