Vhodni stroški domov za ostarele se znajo močno povečati, opozarjajo v skupnosti socialnih zavodov. Foto: BoBo
Vhodni stroški domov za ostarele se znajo močno povečati, opozarjajo v skupnosti socialnih zavodov. Foto: BoBo


Domovi za starejše, ki delujejo v javni mreži, morajo namreč ceno oskrbe izračunati po veljavnem pravilniku ministrstva za delo in pridobiti soglasje k ceni. Cena pa se lahko med letom spremeni samo, če bi posamezni elementi končne cene povzročili več kot triodstotno povečanje stroškov. Ker se zaradi dviga DDV-ja to ne bo zgodilo, domovi cen ne morejo spreminjati, so v sporočilu za javnost pojasnili v omenjeni skupnosti.

Ob tem opozarjajo na napovedi, ki kažejo, da se bodo stroški delovanja domov občutno povečali, delno zaradi napovedi povišanja cen številnih dobaviteljev energentov, blaga in storitev. "Predvsem pa nas skrbi povišanje cen, ki ga pričakujemo zaradi psihološkega učinka spremenjene stopnje DDV-ja, ki utegne povzročiti občutno večje povišanje cen, kot pa bi ga prinesla sama spremenjena stopnja DDV-ja," so dodali.
V trenutnem položaju velikega števila neplačnikov, slabše zasedenosti domov in državnega varčevanja, pa to utegne marsikateri dom pahniti v rdeče številke, opozarjajo. V skupnosti zato ne vedo, koliko časa bodo "v tako restriktivnih finančnih pogojih še uspeli stabilno zagotavljati storitve za vse bolj obubožane uporabnike in zavarovalnico".