SDS je Kresalovi zagrozil z novo interpelacijo, če ne bo prekinila pogodbe s podjetjem Ram Invest, katerega lastnik Igor Pogačar je nekdanji poslovni partner odvetnika Mira Senice. V prostorih Ram Investa namreč deluje novoustanovljeni Nacionalni preiskovalni urad. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
SDS je Kresalovi zagrozil z novo interpelacijo, če ne bo prekinila pogodbe s podjetjem Ram Invest, katerega lastnik Igor Pogačar je nekdanji poslovni partner odvetnika Mira Senice. V prostorih Ram Investa namreč deluje novoustanovljeni Nacionalni preiskovalni urad. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Jože Tanko
Tanko je prepričan, da skuša Kresalova z očitki na račun SDS-a preusmeriti pozornost javnosti z afere bulmastifi, v katero je po njegovih besedah prek povezav do vratu vpletena LDS. Foto: SDS
Miro Senica
Odvetnik Miro Senica je zavrnil vse 'javne obtožbe', zoper Tanka pa napovedal pravne postopke. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Dejala je, da so lokacijo izbirali kar nekaj mesecev, v strokovni komisiji pa ni bilo nikogar iz njenega kabineta. Na podlagi vsega, kar je bilo na trgu, so ocenili, da je primernih sedem lokacij, in na podlagi ocen so določili, da je najbolj primerna lokacija na Dimičevi. Po njenih besedah so ceno zbili do največje mogoče mere. "13,03 evra na kvadratni meter za popolnoma nove prostore, popolnoma novo opremo, s parkirišči, praktično v centru Ljubljane je res ugodna cena," meni. To, da je Pogačar financiral LDS pa, zagotavlja Kresalova, nima nobene zveze s postopkom. Tudi sicer zagotavlja, da v postopku najema stavbe za NPU ni bilo nič narobe, saj so se obnašali kot dobri gospodarji. Dodala je, da je bil njen partner Miro Senica zastopnik Pogačarja kot direktorja podjetja osem oziroma devet let nazaj in takrat ga je edinkrat zastopal kot odvetnik.

"Kresalova preusmerja pozornost zaradi afere bulmastifi"
Tanko Kresalovi med drugim zaradi odziva na napoved mogoče interpelacije zaradi najema prostorov Nacionalnega preiskovalnega urada pri Ram Investu očita sprenevedanje. "Poleg tega pa nekateri njeni argumenti dokazljivo ne držijo. Tudi sicer notranja ministrica pogosto prikroji resnico lastnim dnevno-političnim potrebam," je poudaril Tanko v sporočilu za medije in dodal, da je izjava ministrice o tem, da je njen partner, odvetnik Miro Senica, "le enkrat pred leti zastopal podjetje, v katerem je bil direktor Pogačar, in da se tam zadeva tudi začne in konča, dokazljiva neresnica".

Po besedah vodje poslanske skupine SDS-a je namreč Senica z Igorjem Pogačarjem poslovno sodeloval v letu 2009, ko je njegovemu podjetju Ram Invest prodal svoj apartma v elitni stavbi Jadranka v Portorožu. Tanko se tudi sklicuje na navedbe medijev, da Pogačarjevo podjetje daje v najem prostore za potrebe okrožnega in okrajnega sodišča v Ljubljani, pri čemer naj bi tudi ta najem uredili prav Senica oziroma njegovi odvetniki.

"Ob tem ministrica Kresalova pove, da gospoda Pogačarja pozna in da je bila večkrat z njim v družbi, pri tem pa se sklicuje na visoke etične standarde, ki jih v isti sapi sama negira. Glede na zadnje dogodke, kjer je LDS do vratu prek povezav vpleten v afero 'bulmastifi', je razumljivo, da je ministrica Kresalova v včerajšnji izjavi za medije skušala preusmeriti pozornost z navedbami, da SDS moti učinkovito delo policije ter ustanovitev in delo NPU-ja," ugotavlja Tanko.

Senica zavrača očitke in napoveduje pravne postopke zoper Tanka
Senica pa zavrača "javne obtožbe" Tanka. "Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki je leta 2001 opravila skrbni pravni pregled SIB banke. Naročnik skrbnega pravnega pregleda je bilo JP Energetika, katerega prokurist je bil gospod Igor Pogačar. Takrat sem se prvič srečal z njim. Skrbni pravni pregled SIB banke je pokazal, da so terjatve v banki napačno razporejene, da bodo potrebne dodatne rezervacije, kakor tudi, da takrat predvidena dokapitalizacija banke ne bo zadostna in da bodo potrebne nove dokapitalizacije, o čemer je bil naročnik obveščen," je zapisal v javnem odzivu Senica in dodal, da sam ali njegova pisarna ni nikoli pravno zastopala Pogačarja kot fizične osebe.

"Družbo Ram Invest pa smo zastopali le enkrat, in sicer v obdobju 2003-2005, ko je bila zadeva, kar se Ram Investa tiče, zaključena," je še zapisal in dodal, da s Pogačarjem nima nobenega skupnega podjetja in nista nikoli poslovno sodelovala. Senica je še ponovil, da bo zoper Tanka zaradi njegovih izjav sprožil ustrezne pravne postopke.

Senica zavrača tudi zadnje navedbe Tanka, "da Pogačarjevo podjetje daje v najem prostore za potrebe okrožnega in okrajnega sodišča v Ljubljani, pri čemer naj bi tudi ta najem uredili prav Senica oziroma njegovi odvetniki". Po njegovih besedah so navedbe neresnične in zlonamerne, saj njegova odvetniška pisarna ni nikoli urejala najema navedenih prostorov.

Tanko: Dovolj argumentov za odstop Kresalove
Vodja poslancev največje opozicijske stranke zavrača očitke Kresalove, saj da se v SDS-u zavzemajo za učinkovit pregon kriminalnih dejanj kot tudi spornih politično-klientelističnih povezav, ki politični vpliv izkoriščajo za svoje osebne interese. Kresalovo zato znova pozivajo, da njeno ministrstvo prekine "škodljivo najemno pogodbo z Ram Investom Igorja Pogačarja". Hkrati Tanko poudarja, da so v svojem prvem pozivu navedli dovolj argumentov tudi za njen odstop, tako da ni treba čakati na interpelacijo.

Naj spomnimo. Kresalovi je SDS v četrtek zagrozil z novo interpelacijo, če ne bo prekinila pogodbe s podjetjem Ram Invest, ministrica pa je zatrdila, da se drži visokih etičnih standardov in da ne bi vzela v najem stavbe, katere lastnik bi bil njen partner, družinski član ali tesen prijatelj. Kresalova je o povezavi Senica-Pogačar povedala, da je njen partner leta nazaj zastopal podjetje, katerega direktor je bil Pogačar. "Tam se zadeva začne in tudi konča," je pojasnila, a hkrati potrdila, da Pogačarja pozna.

NSi vložil prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije
Nova Slovenija pa je zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal na komisijo za preprečevanje korupcije vložila prijavo zaradi suma korupcije in klientelizma pri podpisu pogodbe med ministrstvom in Ram Investom.