"Kot predsednik vlade lahko rečem, da smo v letu ali dveh sposobni priti do točke preloma, ko se bodo zadeve začele obračati na bolje," je premier Miro Cerar zagotovil v pogovoru za Sobotno prilogo časnika Delo. Foto: BoBo
Denar
Cerar poudarja, da je ena temeljnih nalog te vlade, kako prepričati najbogatejše Slovence, ki imajo premoženje spravljeno na tujem, da pridejo s svojim kapitalom v Slovenijo. Foto: BoBo

Premier je tako v pogovoru za Sobotno prilogo časnika Delo priznal, da je retorika v pogajanjih res ostra - še posebej na strani sindikatov -, zato si želi, da se ta čim prej omili.

Upa in verjame, da bo minister za javno upravo Boris Koprivnikar uspešno peljal pogajanja s sindikati, a se zaveda, da se bo moral angažirati tudi sam, če minister in njegova pogajalska skupina ne bi našla poti do sporazuma. Cerar je ponovil, da mora vsakdo nekaj prispevati, tudi socialni partnerji, da bomo izšli iz krize, a je dodal: "Zavedam se, da nekateri že zdaj dobivajo premalo, glede na to, koliko dajejo tej družbi, in jim je težko reči, naj še bolj potrpijo."

Prepričan je, da če to zdaj storimo, se mora rezultat pokazati v letu, dveh. "Kot predsednik vlade lahko rečem, da smo v letu ali dveh sposobni priti do točke preloma, ko se bodo zadeve začele obračati na bolje," je zagotovil v pogovoru za časnik.

Rad bi dobil nazaj sumljivo premoženje nezakonitega izvora
Obljublja tudi, da se bodo v vladi lotili "slabih praks v sistemu, ki so nas veliko stale" - ob tem omenja denar, ki je poniknil v davčnih oazah, in premoženje sumljivega izvora. Pravi, da bo vladi te dni predlagal, da se ustanovi medresorska skupina z zunanjimi strokovnjaki, ki bo za zaščito državnih interesov proučila odlivanje in skrivanje finančnega premoženja v tujini, zlasti v davčnih oazah. Bistvena pa se mu zdi tudi priprava ukrepov, da bi naše gospodarstvo zavarovali pred takimi tveganji in da bi "ta denar, kolikor je mogoče, zakonito dobili nazaj".

Cerar poudarja, da je ena temeljnih nalog te vlade, kako prepričati najbogatejše Slovence, ki imajo premoženje shranjeno na tujem, da pridejo s svojim kapitalom v Slovenijo. Priznava, da poleg administrativnih ovir nimamo dovolj učinkovitega pravosodja, da se spori v Sloveniji rešujejo dolgo, insolvenčni pa so neučinkoviti, zato obljublja, da se bodo po sprejetju proračuna lotili ukrepov, ki bodo pripomogli, da bo naše gospodarsko okolje privlačnejše.

Zagotavlja, da navodilom evropskih institucij ne bodo slepo sledili
Še enkrat je zagotovil, da bo vlada nadaljevala privatizacijo podjetij s seznama 15 državnih naložb za prodajo, saj opozarja, da je proces prodaje teh 15 podjetij že tako daleč, da bi njegova prekinitev povzročila resne pravne težave in predvsem izgubo kredibilnosti Slovenije kot države. Dodaja, da so v vladi sklenili, da bo nadaljevanje privatizacije "strateško veliko bolj premišljeno".

Povedal je, da se je o slovenskem položaju že pogovarjal tudi z ljudmi iz Bruslja, a poudarja, da "nihče ni omenjal trojke ali kakšne sorodne grožnje". Pravi, da se vlada zaveda, da imajo na mizi priporočila, da so opazovani, vendar zagotavlja, da se za konsolidacijo javnih financ trudijo zaradi nas samih, ne zunanjih dejavnikov. "Sodelovanje z evropskimi institucijami nam je v pomembno pomoč, hkrati pa ne bomo slepo sledili navodilom," je zatrdil.

Ne reforma, pač pa izboljšave
Med strukturnimi reformami je kot prioriteto navedel zdravstveno. Dodal je, da bodo v tem mandatu pripravili tudi temeljni okvir pokojninske reforme v smeri zagotavljanja dolgoročno vzdržne pokojninske blagajne zaradi demografskih smernic, poudaril pa, da v primeru pravosodja in javnega sektorja besede reforma ne želi uporabljati.

"Z besedo reforma včasih koga po nepotrebnem prestrašimo, kot da bi hoteli stvari postaviti na glavo. Reforme so na mestu, ko so res nujno potrebne. Sicer pa so smiselne nenehne izboljšave," je še pojasnil za Sobotno prilogo.