Cerar je članstvu sporočil, da vlado, zlasti pa SMC, trenutno napadajo najrazličnejše družbene institucije in skupine. Razlog za to vidi v tem, da so v vladi s svojim delom očitno vznemirili ljudi, ki so v preteklih letih bogateli na račun državljank in državljanov ter pridobivali privilegije in družbeno moč, danes pa ne morejo več ravnati na ta način. Foto: BoBo
Cerar je članstvu sporočil, da vlado, zlasti pa SMC, trenutno napadajo najrazličnejše družbene institucije in skupine. Razlog za to vidi v tem, da so v vladi s svojim delom očitno vznemirili ljudi, ki so v preteklih letih bogateli na račun državljank in državljanov ter pridobivali privilegije in družbeno moč, danes pa ne morejo več ravnati na ta način. Foto: BoBo
Dušan Mramor
V institucijah EU-ja tudi zaradi Mramorjevega pomembnega prispevka k delu vlade ocenjujejo, da je bila Slovenija v preteklem letu ena najuspešnejših držav, je zapisal Cerar v pismu stranki. Foto: BoBo
Dvojna merila pri menjavah ministrov?

Premier Miro Cerar je ponujeni odstop ministra za finance Dušana Mramorja zavrnil, ker je minister svojo napako javno priznal, jo obžaloval, se zanjo opravičil ter izrazil namero, da neupravičeno pridobljena sredstva vrne.

Drugi razlog pa je bila premierjeva presoja, da Mramor ministrsko delo opravlja odlično, je v pismu članstvu SMC-ju zapisal Cerar.

Mramor je ob vsem naštetem ponudil še odstop z mesta ministra, s čimer je po Cerarjevi oceni "dokazal, da se zaveda svoje odgovornosti in jo v celoti sprejema".

Ker je napako storil v času, ko ni opravljal ministrske funkcije, je bila za premierjevo odločitev ključnega pomena tudi presoja, kako je do zdaj opravljal svoje ministrsko delo. V tem pogledu je po oceni Cerarja več kot očitno, da je delo opravil odlično, "kar dokazujejo številna prepričljiva in merljiva dejstva".

Dosežki govorijo zase
Za vse njegove dosežke ga je ugledna londonska revija The Banker izbrala za evropskega ministra leta 2016, je opomnil Cerar in dodal, da je minister Mramor na ta način tudi "javno pripoznan kot najuspešnejši finančni minister v Evropi". V institucijah EU-ja tudi zaradi njegovega pomembnega prispevka k delu vlade ocenjujejo, da je bila Slovenija v preteklem letu ena najuspešnejših držav, je zapisal.

Iz navedenih razlogov se je premier odločil, da Mramorja pozove, naj še naprej opravlja ministrsko funkcijo. Je pa ob tem Cerar poudaril, da je te napake razkrila služba pod okriljem ministrstva za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar, tudi sam član SMC-ja. "To je še en dokaz, da SMC misli resno s svojo zavezo k uveljavljanju pravne države ter višje politične in pravne kulture," je navedel premier. Kot je dodal, pristojno ministrstvo zdaj že pripravlja ustrezne pravne spremembe, ki bodo v prihodnje onemogočile takšne neprimerne prakse.

Zasledovanje ciljev
Cerar je ob tem članstvu sporočil, da vlado, zlasti pa SMC, trenutno napadajo najrazličnejše družbene institucije in skupine. Razlog za to vidi v tem, da so v vladi s svojim delom očitno vznemirili ljudi, ki so v preteklih letih bogateli na račun državljank in državljanov ter pridobivali privilegije in družbeno moč, danes pa ne morejo več ravnati na ta način.

SMC po njegovih navedbah namreč načelno in vztrajno zasleduje programske in koalicijsko dogovorjene cilje.

Predsednik SMC-ja je članstvu tudi zagotovil, da tudi vnaprej nameravajo delovati predano in zavzeto, da Slovenijo dvignejo "v njeni politični, pravni in obči državljanski kulturi ter da sebi in prihodnjim rodovom zagotovimo uspešen in trajnostni razvoj".

Upanje na skupno rešitev migrantske krize
V pismu, ki obsega več kot dve strani, je Cerar še izpostavil, da se je v javnosti razširilo mnogo neresnic glede postavljanja tehničnih ovir na schengenski meji s Hrvaško. "Gre za nujne tehnične ovire, ki naši južni sosedi preprečuje njeno že večkrat uveljavljeno prakso, ko nam je tisoče izčrpanih beguncev nenapovedano, razpršeno, tudi ponoči pošiljala prek svoje meje v Slovenijo," je pojasnil.

Ob tem je izrazil upanje, da bo EU skupaj z drugimi evropskimi državami še pred pomladjo našel skupno učinkovito rešitev za migracijsko krizo. Če bo v širši regiji in v Evropi vzpostavljen ustrezen nadzor in preprečena nadaljnja širitev migrantske krize, bo tehnične ovire na meji s Hrvaško mogoče takoj odstraniti, je zapisal premier in dodal, da si tega tudi sam najbolj želi.

Dvojna merila pri menjavah ministrov?