"Guverner ob vseh teh sumih in domnevah za zdaj uživa moje zaupanje, bo pa moral odgovoriti na kar precej vprašanj, saj nekatera dejstva še niso do konca razjasnjena," je dejal premier, ki je Jazbeca povabil na sredino sejo vlade, da bo lahko tudi ministrski ekipi predstavil dejstva glede očitkov Banki Slovenije. Foto: BoBo

Banka Slovenije se je v preteklih dneh znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke, tudi to, da so prirejali dokumente in manipulirali s podatki, zavrnil.

"Guverner ob vseh teh sumih in domnevah za zdaj uživa moje zaupanje, bo pa moral odgovoriti na kar precej vprašanj, saj nekatera dejstva še niso do konca razjasnjena," je v izjavi za medije po srečanju s člani Kluba slovenskih podjetnikov dejal premier, ki je Jazbeca povabil na sredino sejo vlade, da bo lahko tudi ministrski ekipi predstavil dejstva glede omenjene zadeve, odgovoril pa bo lahko tudi na njihova vprašanja.

Ob tem je izrazil upanje, da se bo izkazalo, da je bilo vse v redu. "Če bi se izkazalo, da so bile kjer koli storjene nepravilnosti, da je prišlo do hujših napak, pa bo vlada pozvala pristojne institucije, da nemudoma in v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepajo," je dodal.

Postopek zamenjave guvernerja ni dobro urejen
Je pa ta primer ne glede na to, kako se bo stvar na koncu razpletla, po njegovem mnenju poučen že zato, ker je opozoril na nekatere možnosti izboljšave zakonodaje. "Postopek zamenjave guvernerja - ne govorim o tem primeru, ampak na splošno - v primeru kakšnih nepravilnosti ni urejen dobro. Tu bo treba zakon v prihodnje spremeniti," je pojasnil premier.

A v konkretnem primeru o čem takšnem ne razmišljajo. "Najprej moramo do popolnosti ugotoviti vsa dejstva, da ne bi neutemeljeno širili nekih sumov ali obtožb," je povedal Cerar. Če bi se kakšni sumi ali obtožbe izkazali kot utemeljeni, pa morajo pristojni organi nemudoma ukrepati, je sklenil.

Potrebno je stoodstotno zaupanje
Tudi predsednik SD-ja Dejan Židan poudarja, da se morajo vprašanja glede sanacije bank razčistiti. Kot je dejal v izjavi za medije ob robu klavzure SD-ja, so dobili nekatera mnenja odgovornih ljudi ministrstva za finance, ki niso takšna, da bi lahko zavrnili vse sume, ki se pojavljajo v povezavi z Banko Slovenije. Zato je po njegovem mnenju prav, da pride guverner na sejo vlade, pojasni postopke in odgovori na vprašanja.

Če se ugotovi, da kaj ni bilo primerno, pa Židan poziva, naj se ne sprašuje in analizira ponovno, kaj bodo naredili, ampak naj se vlada tudi odloči in nekaj naredi.

Ob tem je Židan spomnil, da "se pri vsakem evru, ki bi ga dali ljudem, pojavi sto razlogov, zakaj se to ne naredi, ko pa se pojavi vprašanje, ali se pomaga bankam, pridejo gradiva na vlado v zaprtih ovojnicah". Sistem v Sloveniji lahko po njegovih besedah deluje samo, če ima Banka Slovenije stoodstotno zaupanje odločevalcev.

Gost Boštjan Jazbec
Gost Boštjan Jazbec