Slovenija
Miro Cerar
Miro Cerar se kot skorajšnji premier že srečuje s številnimi pomembnejšimi, a vendarle površinskimi izzivi, bo pa na napačni poti, če bo sodelavce in tudi državljane pozabil spodbujati k tako potrebni etiki, pravi. Foto: BoBo
       Ne moremo biti popolnoma složni, saj smo politični tekmeci, složni bodimo v tem, da našo deželo naredimo uspešno in otrokom omogočimo pogled v svet. Ni naša naloga, da mladim generacijam odpiramo vsa vrata, ne smemo pa naše dežele še "naprej mazati s pohlepom".       
 predsednik vlade Miro Cerar v Celju
       Globoko verjamem v to, da civilizacija, ki želi obstati, mora biti tudi in predvsem etična. Ne bo trajnostnega razvoja, ki ga želimo zasledovati tudi v naši vladi, če ne bo etike.       
 Miro Cerar, predsednik vlade
VIDEO
Cerar: Potrebujemo politi...

Dodaj v

Cerar KPK-ju prijavil premoženjsko stanje

Kriza je posledica tega, da smo padli na etičnih izpitih
11. september 2014 ob 11:26,
zadnji poseg: 11. september 2014 ob 18:00
Brdo - MMC RTV SLO, STA

"Vlado bom vodil tako, da si bomo zastavili prave cilje in jih zasledovali. Potrebujemo drug drugega pri določanju ciljev," pravi predsednik vlade Miro Cerar.

"Ne moremo biti popolnoma složni, saj smo politični tekmeci, složni bodimo v tem, da našo deželo naredimo uspešno in otrokom omogočimo pogled v svet. Ni naša naloga, da mladim generacijam odpiramo vsa vrata, ne smemo pa naše dežele še "naprej mazati s pohlepom," je dejal Cerar na srečanju z župani slovenskih občin v okviru mednarodnega obrtnega sejma v Celju.

Za velike cilje potrebujemo složnost
Poudaril je, da nas k uspehu ne bo pripeljala razpršenost, za velike cilje namreč potrebujemo složnost. Napovedal je, da bo iskal ključne stične točke brez ideoloških in političnih razprtij.

Dejal je, da se je treba truditi pospešiti gospodarsko rast, odpraviti administrativne ovire in konsolidirati javne finance, kar je izjemno zahtevna naloga. "Ob tem ne smemo pozabiti na naš čut za sočloveka, ki ga premoremo, prav tako ne smemo pozabiti na nikogar, od upokojenca do šolarja."

Po Cerarjevi oceni je Slovenijo preveč prizadela tudi revščina, kljub nekaterim ugodnim kazalcem pa imamo visoko brezposelnost. Po njegovih besedah se nova vlada tega zaveda.

Vlada ne bo hitela z davkom na nepremičnine
Glede davka na nepremičnine je Cerar obljubil, da vlada z njim ne bo hitela in da si bo vzela čas, da te zadeve preuči. Na problem nepremičninskega davka je mandatarja opozoril celjski župan Bojan Šrot, ki je vlado prosil, naj razmisli o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča kot pomembnem dohodku za občine. Iz tega vira namreč občine zagotavljajo sredstva za občinsko oz. javno infrastrukturo.

Slovenija zlasti pred etičnim izzivom
Slovenija je danes zlasti pred etičnim izzivom, je na posvetu Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju na Brdu poudaril mandatar Miro Cerar.

Kot pravi, se kot skorajšnji premier že srečuje s številnimi pomembnejšimi, a vendarle bolj površinskimi izzivi, bo pa na napačni poti, če bo sodelavce in tudi državljane pozabil spodbujati k tako potrebni etiki.

"Globoko verjamem v to, da civilizacija, ki želi obstati, mora biti tudi in predvsem etična. Ne bo trajnostnega razvoja, ki ga želimo zasledovati tudi v naši vladi, če ne bo etike," je v nagovoru zbranim dejal Cerar. Po njegovem mnenju je tudi jasno, da je kriza zlasti posledica tega, da smo padli na nekaterih etičnih izpitih. Zato moramo prepoznati in popraviti te napake, je dodal.

Zagotoviti normalno, spodobno družbo
Kot skorajšnji premier se srečuje "s številnimi pomembnejšimi, ampak vseeno bolj površinskimi izzivi", na primer s tem, kako konsolidirati javne finance, spodbuditi gospodarstvo, pospeševati znanost, voditi sistem delovanja šolstva, zagotoviti, da ljudje ne bodo živeli v revščini, in predvsem zagotoviti neko normalno, spodobno družbo, je dejal Cerar.

Kot je pojasnil, se zaveda, da bo o vsem tem moral veliko govoriti in razmišljati, a "bo na napačni poti, če bo pozabil spodbujati svoje sodelavce in vse državljane k tej etiki, ki jo tako zelo potrebujemo".

Preveč pohlepa
Eden ključnih problemov naše družbe pa je po Cerarjevi oceni ta, da smo "v preveliki meri zapadli v pohlep in da je količina neresnic, manipulacij in laži absolutno nenormalna, prevelika". Če se uspeh vidi zgolj v materialnih stvareh, se spregleda tisto, kar je bistveno, meni Cerar.

Spodbujati človeškost
Ne glede na to, ali je družba kapitalistična ali smo v procesu globalizacije, in ne glede na vse svetovne smernice je zelo pomembno spodbujati "to normalno človeškost in normalne pozitivne vrednote", je dodal.

Kar bo hitro, površno in zgolj navidezno, na besedah in mimo etičnih principov, nas bo namreč po Cerarjevih besedah kot civilizacijo peljalo v razkroj. "Drug do drugega moramo biti človek in skušati to družbo narediti bolj normalno, bolj človečno," je sklenil.

Mladim neoporečno znanje
Zbrane je uvodoma nagovorila tudi Tatjana Trontelj v imenu Inštituta za etiko in vrednote Jože Trontelj in med drugim izpostavila, da je mladim treba dati neoporečno znanje in zdravo etiko. Družba namreč po njeni oceni sme računati le na toliko sreče, kolikor spoštovanja je pripravljena gojiti do etičnih vrednot.

Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj je na Brdu pri Kranju priredil 2. strokovni posvet Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju, ki se ga udeležuje nekaj sto ravnateljic in ravnateljev vrtcev in šol iz vse Slovenije.

Cerar in poslanec SMC-ja Ivan Prelog sta Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) posredovala izpolnjena obrazca za prijavo premoženjskega stanja, so sporočili iz stranke. Obrazca sta dostopna tukaj. Funkcionarji, ki so funkcijo nastopili z letošnjimi državnozborskimi volitvami, so namreč KPK-ju morali do 1. septembra oddati poročilo o svojem premoženjskem stanju. V zakonsko določenem roku te obveznosti nista izpolnila Prelog in Cerar, ki je bil pred izvolitvijo za mandatarja na volitvah izvoljen za poslanca. KPK je oba obvestil, da podatkov nista oddala, podatke pa sta morala posredovati najpozneje v 30 dneh od prejema obvestila. Ker sta torej svojo obveznost izpolnila, bo to olajševalna okoliščina in jima bo najverjetneje izrečen zgolj opomin, sicer pa bi ju čakalo od 400 do 1.200 evrov globe, je v sredo pojasnil predsednik KPK-ja Boris Štefanec. Cerar in Prelog sta sicer že v sredo izrazila obžalovanje, da komisiji nista v roku predložila uradnega obrazca o premoženjskem stanju, hkrati pa napovedala, da bosta to storila najpozneje do danes.

S. B. L., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
rabelj
# 11.09.2014 ob 11:33
Cerar: Slovenija je danes zlasti pred etičnim izzivom

On že ve, vsaj v teoriji.

PS včasih se je takim reklo demagogi ali pa nakladači.
rabelj
# 11.09.2014 ob 11:35
Cerar se kot skorajšnji premier sooča "s številnimi bolj pomembnimi, ampak vseeno bolj površinskimi izzivi". Denimo s tem, kako konsolidirati javne finance, spodbuditi gospodarstvo, pospeševati znanost, voditi sistem delovanja šolstva, zagotoviti, da ljudje ne bodo živeli v revščini, in predvsem zagotoviti neko normalno, spodobno družbo, je dejal mandatar.

A to so zanj površinski izzivi?!?
rooster
# 11.09.2014 ob 12:05
Slovenija je danes zlasti pred etičnim izzivom

Bratušek postavlja nove trende etičnosti
TineB
# 11.09.2014 ob 12:19
Daj, MC, nehaj že pridigat kot en fajmošter!

Če je folk pokvarjen, ga ne bo en cagavi MC okrog obrnil s pridiganjem. Treba je pač sistem zastaviti tako, da bo nagrajeval poštene in kaznoval pokvarjene. Učinkovito, hitro in striktno. In to po zdravi kmečki pameti in ne po nekih formalističnih birokratskih in legalističnih premisah, kot to zdaj vsi počnejo.

Če je že komu treba komu kaj odpredavati, je to predavanje o zdravi kmečki loigiki in ne o etiki ... in to predvsem vodilnim (višji in srednji šefi) v javni upravi.

V javnem sektorju pa jasno določiti odgovornosti - ter nagrade in sankcije, če so te odgovornosti izpolnjene ali niso.
Krik
# 11.09.2014 ob 12:06
Cerar ne o etiki, sicer nebi dal na ministrske položaje, kolarjevo, židana, erjavca, kopačevo...
Anar Hija
# 11.09.2014 ob 12:03
Blefer!
jak
# 11.09.2014 ob 12:09
Drugače pa etika pada skupaj s padanjem standarda. A se bi že kdo začel ukvarjat z gospodarstvom? Sam vprašam .... AJD, NA DELO! Dosti je bilo govorjenja, Miro!
severna zvezda
# 11.09.2014 ob 12:11
.......leporečje ter narcisizem slovenskih politikov ne bosta rešila Slovenije, niti nasitila Slovencev, niti jim dala novih delovnih mest .........

ne vem, no, Cerar govori in nastopa tako, da bi bilo bolje, če bi bil duhovnik - talenta za govoričenje in ''etično'' pokroviteljstvo mu res ne manjka :(
bondi
# 11.09.2014 ob 12:07
A ta človek zna še kaj drugega rečt, kot etika...mmc pa vsako njegovo bučo gor da...O novih delovnih mestih pa mandatar niti besede. Pa tudi noben novinar ga o tem nič ne vpraša, ker se naše sprašuje samo vnaprej napisana - dovoljena vprašanja....še 4 leta boste poslušali o etiki. Vmes pa nekateri pristali na zavodu. Pa zapufal vam bo še eno generacijo. Kar ste hoteli to imate. Sam da ni JJ, pa je vse OK.
Marjan K.
# 11.09.2014 ob 11:50
Pravljičarstvo by Cerar. Naj raje pove kako tak top pravnik, hud poznavalec ustavnega prava, ki bo v tej državi baje naredu red pozabi na neko vsem poznano stvar: prijava premoženja KPK??
No tudi glede tega smo že slišali pravljice, da je že itak bilo vse objavljeno...jah vsak izgovor je dober, ko treba delat za svojo korist, ko treba delit drugim nauke smo pa super etični, pravno koretni in podben bullsh....
TineB
# 11.09.2014 ob 12:31
Če ti država niti delati ne omogoča (npr upokojenci), ne da bi te omejila in sankcionirala ... in ti kot delojemalcu in tvojemu delodajalcu ne omogoča enostavnih fleksibilnih oblik zaposlitve (ampak te sili npr v odpiranje s.p.), potem ni čudno, da bo folk iskal bližnjice, ki so v nasprotju z zakoni (delo na črno, utaja davkov, skrivanje premoženja zavoljo višjih socialnih prejemkov itd).

FOLK BI RAD DELAL IN SLUŽIL! To se mora liberalizirati, ne pa omejevati in komplicirati.

Če se mora pa folk dnevno ukvarjati z raznimi triki, da sploh lahko preživi oziroma doseže vsaj soliden življenjski standard, potem pa ni čudno, da je etika na drugem mestu.

In vse dotlej bo, dokler se folku ne bo pustilo služiti in delati. Toliko komplikacij, da se ti zrola.

Pridige o etiki ne bodo pomagala, pomagala bodo DEJANJA!

Zato, MC, začni že enkrat delat! Sram te je lahko, da si lovil vse zadnje roke pri sestavi vlade, ki bi jo lahko imeli že tedne nazaj! Pri takšnem volilnem izidu in takšni spektakularni zmagi levice, bi koalicija moral biti sestavljena v hipu in vlada tudi.

Tako pa ... človek besed in ne človek dejanj: drMC.

Z veseljem se pustim prepričati, da nimam prav. Samo dokaži mi, drMC. Z dejanji, ne besedami!
jak
# 11.09.2014 ob 12:07
Seveda smo pred etičnim izivom, če pa še vladati nisi začel Miro, pa ti že KPK visi za vratom.
republikBanana
# 11.09.2014 ob 12:05
Cerar: Slovenija moja dežela ... kaj pa mi mladi? nimamo nobene perspektive v tej zaplankanosti :(( groza!
ZeK
# 11.09.2014 ob 11:46
Cerar: Slovenija je danes zlasti pred etičnim izzivom

se povsem strinjam, zato mi ni jasno, kaj ti počneš na mestu predsednika vlade!
dragok33
# 11.09.2014 ob 17:12
Ta človek ne živi v realnosti. Glavni problem je etika, filozofiranje, nakladanje... Seveda g.Cerar vam, vašim ćlanom in volilcem povečini iz udobnega javnega sektorja itak nič ne manjka, v strahu za službe niste, plačo so vam minimalno zmanjšali, drugače pa se za vas od začetka krize ni nič spremenilo. Druga polovica državljanov pa lahko crkne, glavno da bo vse etično... sploh pa je etično to da o etiki in pohlepu pridiga nekdo ki dobiva dohodke iz treh, štirih virov...
TineB
# 11.09.2014 ob 13:02
SMC ... Glede na dosedaj pokazano pokazano, bi se morala imenovati Stranka moralističnega cincarja ali Stranka moralističnega cagavca. Bi bilo bolj v skladu z resničnim stanjem.
Anar Hija
# 11.09.2014 ob 12:24
Tovrstnega leporečenja sem vajen še od časa Boruta Pahorja - isti blefer. Če pa hočeš družbo narediti bolj človeško, potem ne moreš na ministrstvo za socialo zaposliti Anjo Kopač Mrak, ki je socialno ogroženim naredila toliko gorja. Govoriš eno, delaš drugo.
Bobcicc
# 11.09.2014 ob 11:59
Ljudje smo takšni kakršni smo in tega se ne da spremeniti (razen morda s kloniranjem ali robotizacijo). Bistvo premiera je, da ne poizkuša spreminjati ljudi, ampak okolje v katerem te ljudje živijo. Tja, g. Miro, bo treba usmeriti svojo energijo.
Kvantni mehanik
# 11.09.2014 ob 12:57
Cerar: Slovenija je danes zlasti pred etičnim izzivom

Hja, v praksi mu ne gre najbolje od rok. Bratuškova in Juncker pa potem Kopač in Kešeljevič na eni ter Dobovšek na drugi strani z očitnim umikom slednjega.

Če bo tako nadaljeval, izzivu ne bo kos in bo na dobri poti v politični propad.
radop
# 11.09.2014 ob 12:16
V 2eh mesecih je dosegel naslednje:
Poklical je Junkerja in mu povedal da mu daje proste roke pri izbiri komisarja.
Potrdil je mandat Janeza Janše.
Protipravno in protiustavno namerava odvzeti mandat Janeza Janše.
Predlagal je ministrsko ekipo in jo naslednji dan spremenil
...

Etika mu tudi ne gre od rok, ne samo reševanje države iz krize.
severnik
# 11.09.2014 ob 12:13
Kdo laže, Cerar ali Junkeru? Izjavi sta različni.
otto bizantiski
# 11.09.2014 ob 12:08
Cerar: Slovenija je danes zlasti pred etičnim izzivom
Etični izziv v deželi, ki je razžrta z nepotizmom, korupcijo in klientelizmom, kjer so podrte vse vrednote. Verjetno je bilo to dobro načrtovano,da se lahko sorazmerno lahko vodi rajo.
Upam,da to vprašanje - etični izziv ne bo formulirano v kdo je domobranec in kdo partizan.
cement007
# 11.09.2014 ob 18:12
Vse kar je napisano je en sam velik BLA BLA... torej zadolževali se bomo še naprej JU bo rasla in čez 4 leta bomo v taki riti kot Grki...
radop
# 11.09.2014 ob 17:14
Cerar: Vlada ne bo hitela z davkom na nepremičnine

Vlada ne bo hitela z ničemer, to je že vsem jasno!
sempetrc
# 11.09.2014 ob 15:18
Lahko bi pohiteli z manjšanjem števila ministrstev.
MIRNČAN
# 11.09.2014 ob 13:47
Miro ujel se boš v lastno zanko s pretiravanjem o moralnosti
TineB
# 11.09.2014 ob 13:20
@oliva

Glede zakonov ... Ko smo pristopili v OECD, smo se zavezali tudi k bolj transparentnemu (pred)zakonodajnemu postopku. Torej: kdo je pobudnik, kdo točno je pisal osnutek, kdo je svetoval, kdo je recenziral, kdo je lektoriral, kdo je dal pripombe v javni razpravi, kaj je bilo upoštevano od pripomb, kdo je o tem odločil, kdo vse je lobiral v tej fazi itd itd

Tega še vedno ni! še vedno ne vemo, kdo točne in na čigavo pobudo je kak osnutek zakona spisal, kdo je pri tem svetoval, kdo in zakaj je potem osnutek spreminjal - še pred odločanejm na vladi, itd itd

Pisanje predpisov pri nas je totalno netransparentno!
daresi
# 11.09.2014 ob 13:17
Naj si privoščim parafrazo.
Cerar ne bo jokal, jokali boste vi, ki ste ga izvolili :)
TineB
# 11.09.2014 ob 13:04
@oliva

Dobri politiki? In delež v Ultri? Govoriš o Gregorju Golobiču? On. dober politik? Za koga? Zase zagotovo. Očitno zate tudi. Še za koga?
Kluzo
# 11.09.2014 ob 12:47
Takle zden-keš nas bo učil etike.
Guliarth
# 11.09.2014 ob 12:38
Janković, Zidar & CO na prostem, Kangler lahko vloži kandidaturo, Alenka izbrana mimo naših glasov, Petrochem ne plačuje plač...za enkrat Cerar, NE govoriti o Etiki, o njej govor'te, ko bo polovica opisanih primerov res etičnih in v skladu z ustavo rešenih.
JohnMichxx
# 11.09.2014 ob 12:17
Slovenija je danes zlasti pred etičnim izzivom
Ummm... jaz vidim vsaj 10 drugih HUJŠIH izzivov, ki so trenutno v Sloveniji..... Bleferji.
TineB
# 11.09.2014 ob 16:12
Nihče ni rekel, da problem etike in morale v SLO ne obstaja.

AMPAK ... nista vlada in premier poklicana, da o tem filozofirata ... Ravno v tem je problem. Ker se vrhovna politična oblast s tem ukvarja, ne pa tisti, ki bi se morali.
bondi
# 11.09.2014 ob 15:33
Kaj zdaj šimfate Mirkota. To, kar ste hoteli, zdaj imate...celo 36% ste mu dali za filozofiranje Titovega pionirja in človeka, ki je že v predvolilni kampanji govoril izključno o etiki in morali, pa nič o delovnih mestih, javni porabi, gospodarstvu,...A ste že pozabil, da je Mirko Milanov sosed in ne rabi it daleč po nasvete. Mirko ni nič kriv...je nesposobnež, filozof, nakladač, blefer, cincar,...a v politiko so ga spravili botri, ki obvladajo medije, anketarje, sodstvo, javni sektor, sindikate,...
marjan01
# 11.09.2014 ob 14:44
Cerar: Vlada ne bo hitela z davkom na nepremičnine

Po dosedaj videnem, vlada ne bo hitela v ničemer. Edina skrb ji bo, da bodo ritke udobno na stolčkih.
Lovec
# 11.09.2014 ob 14:28
Ali se motim, novi obrazi in prvi med novimi obrazi g. MC je kršil zakon ?

Ali je to mogoče ? So etični in moralni standardni sedaj ko je uspel spremenjeni ?

Vse vas, ki verjamete v palčke, škrate in nove obraze, Vse prav vse pozdravlja nasmejani Šoltes in seveda ga. AB.
TineB
# 11.09.2014 ob 13:22
Edino, kar je bolj transparentno, je npr sam zakonodajni postopek v DZ - ko se vidi, kdo vlaga amandmaje in kdo za kaj glasuje. Še vedno pa se ne ve, na čigavo pobudo in čigav interes (kdo je pri poslancih vse lobiral za amandmaje) se je amandmaje vlagalo in sprejemalo.

Že sama obravnava predloga zakona na seji vlade ni povsem transparentna, saj magnerogramov s sej vlade javnost ne vidi - da bi videli, kdo je dal pripombe, kdo je bil za in kdo proti itd
ZeK
# 11.09.2014 ob 13:09
ker veliki nadetik ne preneha z besedičenjem o etiki, bom kar prekopiral svoj včerajšnji zapis o veleetiku:

če povzamemo Cerarjev začetek v uradni politiki:

- z medijsko pomočjo se je samorazgrasil za poštenjaka in nadetika;
- pomotoma je obračunal dvojne potne stroške;
- težil, pametoval in grozil je glede komisarja, še predno je sploh postal poslanec, kaj šele predsednik vlade;
- po pogovoru z Junckerjem je bil kot malo dete;
- pozabil je prijaviti premoženje KPK (že simbolno, za človeka, ki ima kot temeljno načelo pravno državo in etiko, je tukaj padel kot na bananinem olupku).

pred politično aktivacijo:

- njegov oče je prevzel advokaturo v Ljubljani (po koncu izjemne športne poti) od očeta Barbare Brezigar, Barbarina mati je še nekaj časa delalal v pisarni, ko jo je prevzel Cerar starejši;
- celotno mladost je preživel med pravniško elito;
- ko je diplomiral, je takoj postal asistent, pri Pereniču (družinskem prijatelju staršev); nato je bil Perenič njegov somentor pri doktoratu, on pa mentor njegovega sina Gorazda pri diplomski nalogi;
- še kot asistent je bil "vključen v pripravo prve Ustave", tja ga kot neke vrste tajnika potegne tedanji predavatelj na pravni fakulteti, Jambrek;
- Cerar, čeprav nikoli ni bil na ustavnoporavni katedri, takoj postane edini zunanji pravni svetovale DZ, brez vsakih razpisov, kot da bi bil nek nenadomestljivi ustavni pravnik, čeprav je bil takrat zgolj asistent, magister, pa sploh ne na ustavnopravnem področju;
- med njegove prijatelje/sopotnike/poslovne partnerje lahko štejemo Gorazda Pereniča (prisesanega na proračun še bolj kot Cerar, to je tisti, ki je bil obsojen, ker se je spolno izživljal nad svojo zaposleno); Leonardo Peklar (ki se sedaj pred našim sodiščem skriva v Dubaju), Katarina Kresal (predsednik komisije za etiko pri njenem zavodu za izvensodno rešvanje sporov), Miro Senica (kjer je bil Cerar pogodbeni svetovalec)..
- v svoji svetovalni karieri zasluži od države več kot 1 mio EUR;
- dvakrat se poroči, v drugo cerkveno, zato opravi zakramente, sedaj pa je izjemno aktiven v svoji župniji v Trnovem.

vse navedeno je 100% dokazljivo.

ampak on, medijsko postavljen etični, je premočno zmagal na volitvah. stranko je ustanovil tik pred volitvami, imenuje se po njem.
nekdodalec
# 11.09.2014 ob 12:38
Cerar: Slovenija je danes zlasti pred etičnim izzivom

res je. se posebej po tem ko je g. Cerar pustil, da na parlamentarni seji sedi zapornik - kar pomeni, da zapornik in obsojenec odloca o usodi naroda...

Nisem vec preprican, v kolikor je Cerar tisti, ki lahko govori o etiki... zal...
bondi
# 11.09.2014 ob 12:23
Cerar: Slovenija moja dežela ... kaj pa mi mladi? nimamo nobene perspektive v tej zaplankanosti :(( groza!

V SLO imajo perspektivo samo penzionisti in javni sektor. Vsi ostali smo drugorazredni, ne glede na starost. MC to ne bo spremenil...izhaja namreč iz murgeljskega gnezda in 70 letna kontinuiteta se bo nadaljevala. Namesto socialističnih floskul poslušamo etične!!!Obupno..
atal
# 11.09.2014 ob 12:20
Slovenija, etična država, mogoče čez 30 let. Večina ljudi je etičnih, čeprav imajo slab vzgled pri politikih, peščica novopečene elite je prav zaradi neetičnosti pripeljala Slovenijo v mat pozicijo. Tam bo treba začeti g. Cerar.
patriot23
# 11.09.2014 ob 12:15
Sami nakladači,ki jih navdihuje še vedno duh dedka Igorja Šoltesa.Vsi so totalno nesposobni karkoli naredit za to,da bi nam šlo bolje.Vsi samo nekaj filozofirajo zastavonoša je pa prav ta Cmerar.Mislim,da je strel v prazno ta izvolitev.Mislim da je to zadnji žebelj v krsti naše domovine.Sedaj nas lahko socijalistični demagogi še naprej farbajo kako je bilo pod morilcem Titom lepo.To so dosegli v Murglah da se ovce ostriže do konca in potem po poteh samoupravnega socijalizma pod praporom rdeče zvezde čim dalje proč od gnilega kapitalizma.Seveda ni važno za kolovodjo Milana,če gremo s tem v kameno dobo.Živela Potočka Zijalka.
Park
# 11.09.2014 ob 12:11
Etični izziv... :D Ta pravi se oglaša... ali pa bolje - ta prava stran se oglaša.
Forex
# 11.09.2014 ob 11:47
Seveda. Zato pa ni g. Cerar poslal fin. stanja na KPK??? Saj o tej etiki govori a ne?
sirob
# 11.09.2014 ob 17:31
Cerar: Vlado bom vodil tako, da si bomo zastavili prave cilje in jih zasledovali.

Ja, okej, lepo se sliši. Ampak lepo prosim, kateri so pa tisti "pravi" cilji??? Vse kar je dodal na to temo, je eno veliko moralistično nakladanje. Saj ne rečem, da se lepo sliši. Ampak to niso cilji, haloooo, to je samo želja, da se spremeni "state of mind", ki ga živi povprečen slovenček. Cilji so vse kaj drugega. Cilj je recimo preprečiti plenjenje podjetij in zaustavitev "interesne" privatizacije. Cilj je zagotoviti sredstva za brezplačno izobraževanje vsem mladim in tudi malo manj mladim, ki imajo voljo do učenja. Cilj je vzpostavitev nadzora nad delovanjem javnih služb, ministrstev. Cilj je prevetritev državne administracije, ki se je kot rakasta okužba razširila v vse družbene celice. Cilj je vzpostavitev ekonomskega okolja, ki ne bo nagrajevalo le lastnike, ampak jih bo zavezovalo, da delijo dobiček tudi s tistimi, ki ga soustvarjajo. In pri doseganju teh ciljev ni prostora za gnilo kompromisarstvo (ki ga že prakticira), temveč je cilj izbrati take ljudi, ki etično in strokovno odstopajo od sive "samointeresne" vsakdanjosti. In predvsem se je treba zavedati, da rezultati ne pridejo jutri, temveč da bo potrebno veliko časa, energije, truda in požrtvovalnosti (ne pa odrekanja, kot nas želijo "prepričati" verniki v vitko državo. Bi šlo? Bo šlo? Kakor je začel, bi to bil pravi čudež. Ampak tudi čudeži se dogajajo. Menda celo vsak dan.
myne66
# 11.09.2014 ob 15:43
Globoko verjamem v to, da civilizacija, ki želi obstati, mora biti tudi in predvsem etična. Ne bo trajnostnega razvoja, ki ga želimo zasledovati tudi v naši vladi, če ne bo etike.

ja pa kaj spet hlasta. naredi naj kaj . uradno je šefe države in naj udari po mizi če je treba. pa juncerju bi tudi lahko rekel , da f.... o... če bo bratuškova komisarka. nič . nič od njega.
razpadel je še predno, je KAO začel vladat.
volilci cerarja pa v kot in se s pepelom posipati. za pokoro pa nikoli več na volitve. instant politični strokovnjaki. sram vas bilo
janezdolzan
# 11.09.2014 ob 15:18
pa saj je rešil vprašanje nezaposlenosti

recimo Klemenčiča je zaposlil za ministra...

pa še ostalih 20
veza
# 11.09.2014 ob 15:02
Cerar je na konju!
dStroj
# 11.09.2014 ob 14:41
Me prav zanima kako namerava s staro gardo postavljati nove etične standarde. Kako smo šli spet na led :D Tudi če je iskren ga bodo od znotraj požrli.
Bivši uporabnik
# 11.09.2014 ob 14:28
ta vlada ne bo z ničemer hitela...bolj plahega mandatarja pa še ne...
Kazalo