Maja Makovec Brenčič zatrjuje, da so njene finance pregledne. Cerar pa, da se je s kandidatko temeljito pogovoril. Foto: BoBo
Maja Makovec Brenčič zatrjuje, da so njene finance pregledne. Cerar pa, da se je s kandidatko temeljito pogovoril. Foto: BoBo
Miro Cerar
Izredna seja DZ-ja, na kateri bodo poslanci odločali tudi o ministrskih kandidatih, naj bi bila 13. maja. Foto: BoBo
Za ministrsko kandidatko ljubljanska prorektorica
Predlagana nova ministrica za šolstvo

Makovec Brenčičeva je profesorica na področju mednarodnega poslovanja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in vodi podiplomski program International Business. Svetuje tudi podjetjem in je v nekaterih gospodarskih družbah nadzornica. V doktorski disertaciji se je ukvarjala s konkurenčnimi prednostmi podjetij v mednarodnem poslovanju.

"Odločitev za kandidaturo je bila težka, pretehtal je občutek odgovornosti do stanja v izobraževanju in športu," je v prvem odzivu dejala Makovec Brenčičeva. Kot prednostno nalogo vidi dvig kakovosti šolstva, saj je znanje pomembna vrednota in osnova razvoja ter mora biti dostopno vsem.

Na vprašanje, kaj si misli o visokih avtorskih honorarjih v visokem šolstvu, je odvrnila, da morajo biti kadri ustrezno plačani, njene finance pa so povsem pregledne.

Premier bi bolj povezal akademsko sfero in gospodarstvo
Po mnenju Cerarja pa je kandidatka zelo intenzivno vpeta v visoko šolstvo in tudi mednarodno dejavna, z njenim imenovanjem pa želi povezovati intelektualno sfero z gospodarstvom. Prav tako po mnenju premierja razume pomen znanosti za razvoj Slovenije in s tem tudi pomen internacionalizacije naše znanosti. Kandidatka je prek svojega delovanja intenzivno vpeta tudi v športno področje, meni. "Vesel sem, da je ponudbo sprejela," je dodal.

Cerar bo predlog za imenovanje v državni zbor poslal v sredo, in sicer skupaj s kandidaturo Andreje Katič za obrambno ministrico. Dodal je, da mu je Katičeva zagotovila, da ni bila, kot se po njegovih besedah žal piše, udeležena v kakšnih nezakonitih ali nekorektnih, nepravilnih dejavnostih v svoji preteklosti. "Nimam razloga, da bi podvomil o integriteti, predvsem pa ne o sposobnosti obeh kandidatk," je dejal.

Zatrdil je, da je v razgovorih z obema kandidatkama za ministrici zastavil številna, tudi neprijetna, vprašanja in poudaril, da mora biti kandidat za ministrsko mesto nesporen, njegovo delovanje pa ne sme imeti takšnega madeža, ki bi kandidatu onemogočal polno in kakovostno opravljanje ministrske funkcije. Po njegovih besedah sta mu obe zagotovili, da nimata takšnih madežev iz preteklosti.

Ministrski kandidatki naj bi bili pred pristojnima odboroma DZ-ja zaslišani po prvomajskih praznikih. Vsak kandidat za ministra se namreč po poslovniku DZ-ja delovnemu telesu predstavi in odgovarja na vprašanja najmanj tri dni in največ sedem dni po vložitvi predloga kandidatur.

Po Janku Vebru Andreja Katič
Poslanka SD-ja Andreja Katič naj bi tako na čelu ministrstva za obrambo nasledila Janka Vebra, ki ga je DZ pred nekaj tedni razrešil na Cerarjev predlog.

Premier pa je novo oziroma novega vodjo ministrstva za izobraževanje začel iskati po tistem, ko je Klavdija Markež le nekaj dni po prevzemu poslov odstopila s funkcije ministrice zaradi očitkov o plagiatorstvu svoje magistrske naloge.

Za ministrsko kandidatko ljubljanska prorektorica
Predlagana nova ministrica za šolstvo