Slovenija
Tanja Fajon, Karl Erjavec, Alenka Bratušek
Novi mandatar postopek izbora slovenskih kandidatov za EU-komisarja ocenjuje kot neustrezen. Foto: BoBo
VIDEO
Kdo bo novi evropski komisar?

Dodaj v

Cerar nezadovoljen z izborom EU-komisarja, vendar (še) ne bo ukrepal

V zakulisju že poteka boj med tremi kandidati, ki so jih predlagali Bruslju
11. avgust 2014 ob 19:31,
zadnji poseg: 11. avgust 2014 ob 19:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Miro Cerar, ki ga bo predsednik Borut Pahor v prihodnjih dneh predlagal kot novega mandatarja, je ponovno izrazil nezadovoljstvo s postopki predlaganja evropskega komisarja.

Vlada, ki še opravlja tekoče posle, je kot kandidate za evropskega komisarja predlagala premierko v odhodu Alenko Bratušek, prvaka DeSUS-a Karla Erjavca in evropsko poslanko Tanjo Fajon. Medtem pa so si v stranki SMC želeli, da bi bil slovenski predstavnik v Evropski komisiji še naprej dozdajšnji okoljski komisar Janez Potočnik.

V SMC-ju zato po Cerarjevih besedah postopek predlaganja komisarja obžalujejo in ga označujejo kot neustreznega, saj tudi njihov predlog ni bil spoštovan.

Cerar tako napoveduje, da bodo v prihodnjih dneh ali tednih tudi sami izrazili svoje stališče, najprej pa želi počakati na odločanje DZ-ja o predlogu za mandatarja. Ali to pomeni nov predlog ali podporo komu s seznama, ni jasno.

Po poročanju TV Slovenija pa naj bi po strankarskih namigih že potekal spopad v zakulisju. Tako naj bi evropsko poslansko Tanjo Fajon, ki jo podpirajo evropski socialisti, novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker že povabil na pogovor.

Sestanek z Junckerjem čaka tudi predsednika DeSUS-a Karla Erjavca, ki je potrdil, da pričakuje, da naj bi se z Junckerjem sestal po 30. avgustu, ko bodo imenovani predsednik Evropskega sveta, visoki predstavnik EU-ja za zunanje zadeve in vodja evroskupine. Kdaj in če naj bi se pri Junckerju oglasila Bratuškova, pa ni znano.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
mertseger
# 11.08.2014 ob 20:12
Fajonove ne poznam dobro ampak za Korla ki ne ve niti kaj bi sam s sabo in Bratuškovo ki rabi še A little more time, da se česa nauči sem pa skoraj prepričan da nista primerna.
MIRNČAN
# 11.08.2014 ob 19:49
Ja kaj boš pa naredil Cerar ko imaš vse tri v koaliciji. Odpokličeš komisarja in razpade koalicija.
binbon
# 11.08.2014 ob 19:43
škoda, ker ni še židan sebe predlagal, pa bi bila zgornja fotografija trojice umazanih popolna!
matori
# 11.08.2014 ob 19:51
za komisarja bi bile potrebne volitve,kjer bi ljudje poslali kandidata v bruselj,ne pa nesposobni nesposobne(politike)
vojkop5
# 11.08.2014 ob 20:27
Erjavec še za pastirja na Veliki plani ni dober, saj ne misli s svojo glavo, ker misli da je hecn !
bo7ksar
# 11.08.2014 ob 20:13
Tako naj bi evropsko poslansko Tanjo Fajon, ki jo podpirajo evropski socialisti, novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker že povabil na pogovor.

Spet "naj bi". Dajte kaj preverit.
vojnaslo91
# 11.08.2014 ob 20:10
Vlada, ki še opravlja tekoče posle, je kot kandidate za evropskega komisarja predlagala premierko v odhodu Alenko Bratušek, prvaka DeSUS-a Karla Erjavca in evropsko poslanko Tanjo Fajon. Medtem pa so si v stranki SMC želeli, da bi bil slovenski predstavnik v Evropski komisiji še naprej dozdajšnji okoljski komisar Janez Potočnik.
--------------------------------------------
Niso vredni komentarja.
iRobert
# 11.08.2014 ob 20:39
Bratovškovo bi bilo lahko v Rit sram, da je sebe predlagala.... požrešnost brez meja, ne zna pa niti angleško niti računat :=) ! Nič, najbolje, da grem v Moste polje da me proglasijo za norcka pa bom ustrezen kandidat za v bruselj !
sempetrc
# 11.08.2014 ob 20:34
Že na začetku ne ukrepa, kaj šele bo!
MIRNČAN
# 11.08.2014 ob 20:27
Izmed treh slabih kandidatov je Fajonova še najboljša izbira. Potegujemo pa se za najslabši položaj.
alcatraz
# 11.08.2014 ob 22:24
Zdej kar naenkrat vsi pričakujete, wau, Cerar, kva čaka???
njegov mandat mora biti najprej POTRJEN!
alcatraz
# 11.08.2014 ob 21:51
Že na začetku ne ukrepa, kaj šele bo!

Si mal žilčen? A se ti ne zdi, da lahko ukrepa šele, ko ima potrjen mandat???
velenjcan
# 12.08.2014 ob 08:20
Cerar nezadovoljen z izborom EU-komisarja, vendar (še) ne bo ukrepal

dokler ni vlada potrjena, tako ne more ukrepat.
iz koga se norca delate, rtv?
STANE
# 11.08.2014 ob 22:08
Cerar je prvi predsednik vlade, ki se ukvarja (javno) s kadrovanjem, ki je v pristojnosti vlade RS, ko sploh še ni postal predsednik vlade!

Ravno zato pa ne ukrepa,saj je lepo povedal......Hehe enim ni prav če kaj reče,drugim,da ne ukrepa,tretji mu očitajo ,da že kadruje,.....
bobby8
# 11.08.2014 ob 20:36
vojkop5
Erjavec še za pastirja na Veliki plani ni dober, saj ne misli s svojo glavo, ker misli da je hecn !

Za tja je pa dober. Saj je žival dovolj pametna bi že pazila na njega.Mene bolj skrbi gdo bo v parlamentu skrbel za njega.
jakaribic
# 11.08.2014 ob 23:29
Izmed teh treh je najbolj primrna Fajonova - ženska ima kulturo (ki jo Bratuek in Erjavec nimata) ve več tujih jezikov (štiri) (Bratušek še niti angleščine ne zna Erjavec zna angleško vendar katastrofalno izgovarja). Fajonova je v svojem življenju vsaj nekaj dosegla in ni naredila nič slabega da bi bila v slabem glasu. Medtem ko tista dva pajaca (Bratušek in Erjavec) so lovili policaji + KPK.
Springbok
# 11.08.2014 ob 23:16
Razumem, da dr. Cerar samo obžaluje, saj trenutno, ko še ni niti mandatar, kaj drugega tudi ne more.

Stvar je taka, da je vlada v odhajanju sprejela odločitev, za katero je še pristojna, in to odločitev sprejela v skladu z veljavnimi pravili. Formalno nič narobe. Nekaterim sicer ni všeč, da se nekdo sam predlaga.

Meni osebno pa ni všeč. da mora v Sloveniji še dandanes veslej nekedo predlagati nekoga za neko pozicijo. Tako kot so zaskrbljeni občani pred štirimi leti hodili na magistrat, in so predlagali g. Jankovića. Ta "potreba po predlagateljstvu" je samoupravna socalistična dediščina, ki je globoko zakoreninjena v slovenslejski duši. Nič čudnega, saj institutu "predlagatelja" ne uideta ji niti ugledna kolumnista Dela Žerdin in dr. Markeš, katerih komentarje sicer zelo cenim.

V ZDA je popolnoma normlano, da rečes: I'll run for sheriff, senator, governor, president of the USA, ipd. Skratka sam najaviš: kandidiral bom. Najlažje s pozcije senatorja ali guvernerja za predsednika ZDA. Potrebuješ podpornike, financerje, ne pa predlagateljev.

In dr. Cerar ima s kadrovanjem za komisarja EU še tri težave:

Prvič, čas ni njegov zaveznik, saj je Juncker želel kandidata do konca julija. Podobno kog dr. Cerar doma rešuje koalicijsko uganko, sestavlja Juncker Komisjo, s še več nezanankami, po večimi kandidati za isti zanimi resor, in s premalo kandidatkami. Res tudi Belgija ni spoštovala roka, saj je v podobni fazi oblikovanja vlade kot Slovenija, vendar se Belgijci bojijo, da bo Juncker za kazen za zamudo dodelil belgijskemu komisarju dodelil nepomemben resor, kot je na primer večjezičnost. Primerljivo z ministom brez listnice za Slovence po svetu. Ko bo dr. Cerar predsednik vlade, sredi septembra bo tudi že hearing kandidatov za komisarja v EP.

Drugič: na seznamu so predstavniki potencialnih koalicijskih partnerje, tako, da so dr- Cerarjeve možnosti spreminjanja kandidatne liste omejene. Zato se bo to vpršanje verjetno uredilo v paketu kadrovskih vprašanj nove vlade.

In končno: SMC-jev favorit dr. Potočnik se je elegantno umaknil sam, ko je videl, da ni edini na listi. Pač ne želi sodelovati v tej komediji zmešnjav, kar je vsekakor odločitev, ki jo gre spoštovati. Je pa moški. Juncker pa rabi ženske. Zaradi zahteve EP. Če kaj počenja Juncker v tem trenutku, sedi na telefonu in kliče posamezne šefe vlad, naj za božjo voljo zamenjajo moškega kandidata za žensko. In ne obratno.

Pa še o prismuknjeni ideji, da bi Slovenci Komisarja volil kar na volitvah. To kaže na nerazumevanje EU ureditve. Država članica kandidata za komisarsko mesto predlaga. Designirani predsednik komisije, v tem primeru Juncker lahko predlog tudi zavrne , in državi članici predlaga, da mu pošje novo ime. Končno lahko posamezni kandidat pade tudi na zaslišanju v Evropskem parlamentu. Če bi torej komisarja izbirali na volitvah, bi lahko v primeru zavrnitve volitve ponvaljali v nedogled. Zato je tudi predvideno, da kandidate za komisarja imenujejo vlade držav članic.
AM
# 11.08.2014 ob 22:32
alcatraz ima čisto prav.

Janković se je tako opekel.
alcatraz
# 11.08.2014 ob 22:22
ajde ZeK.
Pravila igre so pač takšna, da rabi najprej žegen, preden lahko sploh metlo v roke vzame.
Užaljen je pa seveda lahko.
Ukrepati pač (še) ne more.
To bi pa lahko zastopil
barbar2
# 11.08.2014 ob 20:53
Pompozen naslov , potem pa nič. Kako Cerar ne bo ukrepal?? Kako sploh naj bi saj še ni mandatar???
mušica
# 11.08.2014 ob 20:33
Zgolj borba za stolčke dobre plače in osebne interese. Bratuškova in Karl to delata tako očitno, da kar smrdita. Živita že tako dolgo v svojem svetu, da se tega še zaveda ne kako sta očitna. Fajonova se mi zdi tukaj še najbolj primerna.
ctrl+alt
# 12.08.2014 ob 06:38
Kaj bo storil ko bo Janković preko Štefanca razglasil da je bilo to koruptivno dejanje. Maščevanje AB in KE bo sladko.
alcatraz
# 11.08.2014 ob 22:35
Mi je pa všeč, da ne flanca pretirano pred mediji.
diskreten. pa videt je, da se spet vsaj pogovarjajo.
Prej še tega ni blo.
Verena
# 11.08.2014 ob 21:09
Mirno bi "(še)" v naslovu lahko izpustili, ker močno dvomim, da bi Cerar ukrepal. Njegove, milo rečeno, mlačne izjave , ne kažejo ravno na kakšne bolj energične korake!
iufhdfewd
# 11.08.2014 ob 21:21
"V SMC-ju zato po Cerarjevih besedah postopek predlaganja komisarja obžalujejo in ga označujejo kot neustreznega, saj tudi njihov predlog ni bil spoštovan."

Njihov predlog ni bil spoštovan izključno od samega Potočnika,ker ga je zavrnil.
magjack
# 12.08.2014 ob 09:24
ne razumem kaj tocno ima za ukrepat? Saj pa je gospa bila izvoljena v zmagovalni stranki na prejsnjih volitvah.
Murat&Jose
# 12.08.2014 ob 07:17
Potočnik se je lepo distanciral od seznama diletantov z zgornje slike.
ipad
# 11.08.2014 ob 23:05
@matori: saj, če tako pogledap je fajonova bila izglasovana iz strani ljudstva in je zato edina primerna kandidatka.
levak
# 11.08.2014 ob 21:58
Gospod Cerar volvlci vas opazujemo.
etore
# 11.08.2014 ob 21:26
A bo Vlada sestavljena tam do pomladi? Kremljajo, sestankujejo, klepetajo, modrujejo, usklajujejo...

Definitivno sem za večinski sistem... s tem, da predvolilne koalicije prestavijo svojo potencialno vlado s programom, volilci pa se odločijo kakšno vlado hočejo imeti... to dosedanje kupčkanje je eno navadno natepavanje volilcev in kradenje časa Bogu...
svitos
# 13.08.2014 ob 14:52
Cerar daj si zapomni, da si nič na EU politični sceni.. Ukrepaš pa lahko samo v svojem peskovniku in nič več!
Binder Dandet
# 12.08.2014 ob 11:09
In zdaj mora Juncker z našimi 3 sestanke opravit, ker se prerivajo.:)

Sicer me pa preseneča malce vsebina, da njihov predlog ni bil uslišan. Saj Potočnik je tudi bil vabljen na listo in je sam zavrnil. Jaz se ne strinjam sicer s tem, da se Erjavec in AB silita, ampak težko je pa pritrdit, da Potočnika kot predloga niso upoštevali.

"Še eden od možnih kandidatov - sedanji komisar Janez Potočnik - je namreč zavrnil, da bi bil na seznamu z drugimi kandidati."
http://www.siol.net/novice/slovenija/201
4/07/vlada_seja_kandidat_evropska_komisi
ja.aspx
balistik1
# 12.08.2014 ob 08:18
V politični peskovnik se je nekdo usral in sedaj iščejo krivca ! Glede izbora kandidata evropskega kandidata je zadeva zapletena saj ,če gre Fajonova ,potem pride na njeno mesto nihče drug kot Igor Lukšič ! To je tisti bivši poslanec in minister ,ki so ga volilvci izločili in mu pokazali ,da ne marajo tistih ,ki se iz njih norčujejo . Kako bo ukrepal Cerar je odvisno od Pahorja ?
svitos
# 12.08.2014 ob 08:18
"Mineštra!"
levak
# 11.08.2014 ob 21:57
Cerar nezadovoljen z izborom EU-komisarja, vendar (še) ne bo ukrepal
----
Najmanj kar je, ne vzemite samoizvoljene komisarke v vlado. FUJ tej Alenki, ki se "ni predlagala sama".
AM
# 11.08.2014 ob 21:55
Čakaj malo....

A sedaj bo tako, da smo najprej poslali 3 imena, potem pa bomo rekli, poglejte, smo si premislili, komisar bo četrti.

Ne da bi podpiral koga izmed prvih treh, samo zaradi politikov Slovenija izpade kot država ki ne ve kaj hoče.
1vidra
# 11.08.2014 ob 21:32
Spoštovani g. Cerar, sami vedno poudarjate, da morajo stvari potekati v skladu s predpisi in veljavnimi pravili. Trenutno še vedno velja, da komisarja imenuje ali predlaga trenutna vlada, pa če je to nekomu všeč ali ne. V prihodnosti se to lahko uredi drugače, zaenkrat pa ostanimo pri spoštovanju veljavne ureditve.
ZeK
# 11.08.2014 ob 21:14
Cerar naj se raje s čim svojim, programskim ukvarja, če program ima.

karkoli si mislimo o AB, njena vlada v odhodu je morala dati predlog, ne Cerarjeva, ki je še niti ni. rok je bil še preden je Cerar sploh postal poslanec v DZ.

Cerar je prvi predsednik vlade, ki se ukvarja (javno) s kadrovanjem, ki je v pristojnosti vlade RS, ko sploh še ni postal predsednik vlade!
miran kač
# 20.08.2014 ob 10:32
Jasno je da jasnih pravil za izbiro ni, za to je AB predlagala kar samo sebe (glede na njen renome in zmožnosti precej vpravšljivo ) , ven dar je dosedanja praksa bila da komisarja da in predlaga vlada in to je , še ta moment AB , in to ne sme biti sporno..na žalost. sem za jasna pravila kdo in kako in zakaj naj bo predlagan za komisarja , pa ne bo več dvoma...se pa tudi zelo strinjam s kom springbok , ampak kaj ko našim vrlim soc slovenčkom ne ustreza ameriški model in razmišlanje...Cerar je samo kandidat za predsednika vlade , torej še ni kompetenten , njega izjave so pa tako medle ( V naslednjih tedni....) , ma druge skrbi , pa naj te odločno rešuje...
minnaema
# 15.08.2014 ob 15:47
za komisarko naj bo tista oseba, ki je imela najvišje mesto v Vladi.
-ko nastopi NOVA Vlada in NOVI madatar-se šele mora dokazati nad njegovo kvaliteto alimorda tudi kvantiteto-dela,zato menda NIMA adherence odločati-kdo bo komisar ali komisarka v EU, temveč o tem odloča Brussel-vse to je nemara jasno kajne ?& brez zamere za esplicitirano ali direktnost in Lp
zemljemerec
# 13.08.2014 ob 08:23
Dajte tega Erjavca na Falkon, pa naj se po svetu vozi, daleč od Slovenije.
espero
# 12.08.2014 ob 14:34
Morda bi šlo takole lažje - an , ban , pet podgan , vija , vaja , ven......!
minnaema
# 12.08.2014 ob 14:27
cERAR NEzadovoljen z izborom EU komisara.
Gospa mag. Alenka Bratušek naj zaseda EU komisarko, saj ima mesto predsednice Vlade RS, torej zelo visoko mesto v VLADI RS in njenemu delu z pozitivno noto soglašal tudi Brussel - to je zelo zelo pomembno dejanje-zato bo potrebno upoštevati merila Brussel-a
a drugi gospodje v NOVI VLADI RS bodo vse to morali še dokazati Brussel-u in takrat bodo
ekvivaletni z gospo mag. Bratuškovo-tako pač je, čeprav nekaterim to, kar je moja malenkost zapisala NE gre dobro v ušesa
!
Oprostite direktnosti in Lp
op-jo
# 12.08.2014 ob 09:29
Predlog SMC-ja je bil spoštovan Janez Potočnik na listi, pa se je revček podelal v hlače, ker je vedel da nima nobenih možnosti, da ostane komisar, če bi bil tako dober bi ga J-C Juncker zagotovo izbral, očitno pa le ni tako visoko cenjen v EU upravi in če je tako je tudi bolje, da ga na spisku oziroma komisarskem mestu NI.
dare326
# 12.08.2014 ob 07:57
Bratuškova bo prej ali slej ovadena, ker je izrabila uradni položaj da bi prišla do materialne in politične koristi. Vlada, ki ji predseduje je pač ne more predlagati, tudi če se AB izloči iz glasovanja. Vsako njeno dejanje dokazuje, da je g...a ko kanta.
alcatraz
# 11.08.2014 ob 23:38
Mel smo priloznost poslat Jelincica k bi konkretno nekaj naredu, ker zna vec o mednarodnem pravu kokr vsi tile pozerji.

a dej no, lepo te prosim...
fukanzen
# 11.08.2014 ob 23:17
Mel smo priloznost poslat Jelincica k bi konkretno nekaj naredu, ker zna vec o mednarodnem pravu kokr vsi tile pozerji.
alcatraz
# 11.08.2014 ob 22:34
AM, točno.
Brisko
# 11.08.2014 ob 21:55
Predlagam triumvirat!
binbon
# 11.08.2014 ob 20:38
mogoče se hoče cerar s takimi izjavami znebiti zaab, ker se jih ne more programsko?
Kazalo