Cerar meni, da nekdo želi diskreditirati vlado. Foto: BoBo
Cerar meni, da nekdo želi diskreditirati vlado. Foto: BoBo
Kaj naj bo epilog zgodbe o visokih honorarjih?
Cerar: Za honorarje sem trdo delal

Cerar je na novinarski konferenci poudaril, da je svoje premoženjsko stanje razkril že v predvolilni kampanji in popis posredoval tudi Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki je sicer tudi javno objavljen.

.
"Presenetil me je pogrom nad ministrom Mramorjem, pri čemer so se prirejali podatki. Tendenciozno in manipulativno se je pisalo o bistveno višjih zneskih, kot jih je predstavil minister. Presenečen sem nad to diskreditacijo vlade. Očitno je, da ta vlada nekoga zelo moti, a državljani naj ne nasedajo manipulacijam in naj raje pogledajo rezultate te vlade. Ne vem, kdo izvaja pritisk na vlado, a so pritiski očitni. Če ugotovim, kdo pritiska, vam povem. Čaka se na neki trenutek in se potem plasira neke podatke, ki so lažni, ali pa se jih lažno interpretira
," je dejal Cerar.

Sam sicer ne vidi razlogov, da Mramor ne bi podal tudi podatkov o tem, koliko je zaslužil pred letom 2003, razliko med Mramorjevimi honorarji in honorarji ministrice za šolstvo v odstopu Stanke Setnikar Cankar pa vidi v višini honorarjev ter v tem, da je bila ministrica v času izplačevanja teh honorarjev tudi dekanja.

Pogovori z morebitnimi kandidati
Pristavil je, da je danes opravil nekaj pogovorov z morebitnimi kandidati oz. kandidatkami za novega ministra za izobraževanje in dodal, da zelo intenzivno išče novega kandidata.

Vse obveznosti opravil
Pojasnil je tudi svoje zaslužke iz svetovanja, ki jih je prejel kot samostojni podjetnik. "Zaslužil sem z napornim večernim in popoldanskim delom," je dejal. Po njegovih besedah je opravljal zlasti svetovalno delo, in sicer za DZ, podjetja, zbornice, šole, tudi vrtce. Leta 2012 pa je, ker je mislil, da bo širil obseg dela, zaprl s. p. in odprl d. o. o., a ga je nato zaradi pomanjkanja časa zaprl in ponovno odprl s. p. Zatrdil je, da je imel za dodatno delo dovoljenje matične fakultete, prav tako pa zaradi tega njegovo delo na fakulteti ni trpelo.

V povezavi s svetovanjem skupini osnovnih šol pa je pojasnil, da so ga prosili, naj jim pripravi pravilnik o mobingu in nekatera dodatna spremna pojasnila. "Gradiva sem pripravljal nekaj mesecev in za to prejel 7.500 evrov bruto, od vsake šole 500 evrov bruto," je pojasnil. V obrazcu KPK-ja pa o s. p. in d. o. o. ni pisal, ker je takrat s tem že prenehal, je dodal.

Kaj naj bo epilog zgodbe o visokih honorarjih?
Cerar: Za honorarje sem trdo delal