SD premierja poziva, naj spoštuje koalicijsko pogodbo, a o odhodu iz koalicije niso dejali nič. Foto: BoBo
SD premierja poziva, naj spoštuje koalicijsko pogodbo, a o odhodu iz koalicije niso dejali nič. Foto: BoBo
Miro Cerar, Janko Veber
Če Veber ne bo odstopil sam, ga s torkom čaka postopek razrešitve v DZ-ju. Foto: BoBo

Gre za službo, ki pri svojem delovanju terja upoštevanje skrajnih restriktivnih meril. Spoštovanje in izvajanje tovrstnih okvirov pa ne sme dopuščati kančka dvoma v strokovnost in zakonitost delovanja obveščevalno-varnostne službe. Vse ostalo na tem mestu je odmik od vzpostavljenih standardov zahodnih demokracij.

Kabinet predsednika vlade v odzivu na SD-jevo stališče, da Cerar krši koalicijsko pogodbo
Ljudmila Novak Matej Tonin Jernej Vrtovec
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je dejala, da je Cerar potegnil pravo potezo. Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin pa je dejal, da je zmagala pravna država. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Za razrešitev ministra je v DZ-ju potrebna navadna večina. Pomoč opozicije je zgolj simbolna in premier nanjo ne more vnaprej računati, a tokrat najbrž lahko, ker sta SDS in NSi vnaprej napovedovala interpelacijo. Iz preteklosti je znan primer predloga takratnega premierja Boruta Pahorja, ki je predlagal razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca zaradi poročila Računskega sodišča, ki mu je očitalo neučinkovit sistem ravnanja z odpadki. Erjavec je koaliciji glasovanje prihranil tako, da je sam odstopil. Tudi Janez Janša se je znašel v položaju razreševanja ministra. Takratni minister za delo Janez Drobnič pa ni hotel odstopiti sam, bil je razrešen, čeprav so ga poslanci njegove stranke NSi ves čas branili. Janša je Drobniču očital nezadovoljivo vodenje resorja, notranje konflikte, pa tudi konflikte pri vodenju socialnega dialoga. Drobniču se je ministrski stol začel majati po tistem, ko je grobo odrinil mikrofon novinarke nacionalne televizije. Tudi Andrej Bajuk je predlagal razrešitev ministra v svoji vladi, in to finančnega Zvonka Ivanušiča - zaradi načelnih razlogov, saj je bilo v davčni upravi ugotovljenih polno nepravilnosti. A DZ o tej razrešitvi ni glasoval, saj so bile vmes volitve.

Jolanda Lebar, Radio Slovenija
Bi SD izstopila, bi NSi vstopila?
Vebrov odstop do jutri, sicer razrešitev

Kot je dejal premier Miro Cerar, je na podlagi dejstev sprejel odločitev, da Veber ne uživa njegovega zaupanja. Premier tako od njega pričakuje odstop oziroma odgovor najpozneje v torek, sicer bo še isti dan podal predlog za njegovo razrešitev.

Razlog za omajano zaupanje Cerarja v delo Janka Vebra so njegove nedoslednosti pri pojasnjevanju glede naročanja analize in pravno sporna vprašanja, ki so se postavila, je dejal Cerar po koalicijskem vrhu. "Morda je imel legitimen namen, a je žal izbral netransparentno pot," je dejal Cerar. Dodal je še, da bi Veber lahko ubral legitimno možnost prek sveta za nacionalno varnost in pristojnih teles.

Cerar je poudaril, da mora obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo delovati popolnoma transparentno, brez kančka dvoma.

Če je minister menil, da je treba angažirati OVS, bi moral o tem obvestiti bodisi predsednika vlade bodisi vlado ter analizo odrediti z dokumenti, je poudaril premier Cerar. Komunikacija med Vebrom in OVS-jem pa bi morala biti pisno dokumentirana in sledljiva, je še dodal Cerar, ki se strinja, da mora vlada obravnavati varnostne vidike privatizacije Telekoma. "Upam, da sedanje dogajanje ne bo vplivalo na postopek prodaje Telekoma," je še dejal premier.

Vebra bo treba razrešiti
Vprašanje, ali ne bi bila zato, ker ne uživa več zaupanja premierja, najboljša rešitev za vse skupaj pač njegov odstop, pa je treba po Vebrovih besedah analizirati. "Povedal sem, da ne nameravam odstopiti, saj ni nobene podlage za to. Zelo nekorektno bi bilo, če bi prevzel odgovornost za nekaj, česar nisem zagrešil," je dejal Veber, ki se bo tako zagovarjal pred DZ-jem.

SD strnil vrste okoli ministra
Položaj je obravnaval kolegij predsednika SD-ja in v prihodnjih dneh predsedstvo stranke, je pojasnil predsednik SD-ja Dejan Židan. Kolegij je ugotovil, da na koalicijski razpravi Cerar ni povedal, da je minister Veber ravnal protizakonito. "Prav tako ni bilo tudi nič govora o tem, da je obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo posegla v civilno sfero. Naše trditve, da Veber deluje zakonito, dobro in učinkovito, držijo," je po seji povedal Židan.

V SD-ju tako opozarjajo na 25. člen koalicijske pogodbe, ki opisuje postopek, ki se ga morajo po Židanovih besedah partnerji držati, če nimajo enotnega mnenja.

V njem piše, da je premier dolžan ministra opozoriti, če premier meni, da kateri izmed ministrov ni ravnal v skladu z navodili, etičnimi standardi, zakonom ali ustavo. Če minister ravnanje nadaljuje, premier o tem obvesti predsednika stranke, iz katere minister prihaja. Stranka ima sedem dni možnosti, da se opredeli, potem pa se soglasno išče rešitev, je pojasnil Židan. V SD-ju tako pozivajo premierja, naj ravna v skladu s koalicijsko pogodbo.

SMC Cerarjevo odločitev podpira
V poslanski skupini SMC-ja glede na argumente, ki jim jih je predstavil Cerar, ugotavljajo, da pri naročilu analize ni bilo pravilne pravne podlage. Gre namreč za nalogo, ki presega naravo varnostno-obveščevalne dejavnosti, je dejala namestnica vodje poslanske skupine Lilijana Kozlovič. Poleg tega po njenih besedah za opravljeno nalogo OVS-ja ne obstaja dokumentacija, ki bi dokazovala njeno sledljivost.
V SMC-ju pa za zdaj ne razmišljajo o drugih koalicijskih partnerjih. "Verjamemo, da bo SD presodil, da je njihova odločitev, da ostanejo v koaliciji, prava. S tem bodo tudi potrdili državotvornost in ohranili zaupanje v politiko," je dejala Kozlovičeva.

NSi: Cerar potegnil pravo potezo
Če bi Cerar Vebra na položaju podprl, bi NSi in SDS še danes zoper ministra vložila interpelacijo. Vebru namreč očitata zlorabo OVS-ja v osebne in strankarske namene, pa tudi zavajanje parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je na tiskovni konferenci dejala, da je Cerar potegnil pravo potezo. Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin pa je dejal, da je zmagala pravna država. Če bo Cerar Vebra res razrešil, interpelacije ne bo, še pravijo v Novi Sloveniji.

Ljudmila Novak je še dodala, da za zdaj nič ne kaže, da bi šel NSi v vlado. Ponudbe še niso dobili, je dejala. Kot je dodala, pa so se za vstop v vlado s Cerarjem pogajali že lani.

ZL: Nobenega ministra ne podpiramo
V ZL-ju po besedah vodje poslancev Luke Mesca ne podpirajo nobenega ministra in bodo podprli tudi Vebrovo razrešitev, če se to zgodi. Kot meni Mesec, v Cerarjevi vladi ustvarjajo afero za afero, medtem pa se po eni strani vodi tiha privatizacija, po drugi pa "aferaška vlada nima nikakršnega socialnega čuta".

Dvom o Vebru tudi v DZ-ju
Predsednik odbora DZ-ja za obrambo Peter Vilfan je ob pozivu premierja Cerarja, naj odstopi obrambni minister Veber, dejal, da so na seji odbora za obrambo prisluhnili tako argumentom Vebra kot tistih, ki so menili, da je prekoračil pooblastila in kršil zakonodajo, ter da so že tedaj dvomili o Vebrovih ravnanjih.

"Če se postavim v položaj ministra za obrambo, ki bi mu predsednik vlade rekel, da mi ne zaupa več in zahteva moj odstop, bi nemudoma odstopil," je povedal Vilfan, ki pa ni povedal, kako se bo ZaAB odločil ob najverjetnejšem odločanju o Vebrovi razrešitvi.

Za Jožeta Tanka (SDS) je Cerarjeva odločitev razumna, vendar obžaluje, da se to ni zgodilo prej. Poudarja pa še, da se mora pri razrešitvi odzvati tudi koalicija in ne bi bilo primerno računati le na glasove opozicije.

Anketa Dela: Cerar naj zamenja Vebra
Anketa časopisa Delo kaže, da večina vprašanih meni, naj Cerar Vebra zamenja. Tako meni 42 odstotkov vprašanih, 30 odstotkov pa jih je dejalo, naj Veber ostane minister. 38 odstotkov vprašanih tudi meni, da Veber ni več primeren za vodenje ministrstva, medtem ko jih je o njegovi primernosti prepričanih 31 odstotkov.

45 odstotkov anketiranih je sicer prepričanih, da afera ne bo imela večjih posledic za koalicijo ter da se bodo vladne stranke dogovorile in preprečile vladno krizo. Da je velika verjetnost, da bo SD zapustil koalicijo, pa je prepričanih 18 odstotkov. 64 odstotkov vprašanih razpada koalicije ne podpira, 15 odstotkov pa razpad koalicije podpira. 21 odstotkov jih je na to vprašanje odgovorilo z "ne vem".

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela od 24. in 26. marca na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.








Gre za službo, ki pri svojem delovanju terja upoštevanje skrajnih restriktivnih meril. Spoštovanje in izvajanje tovrstnih okvirov pa ne sme dopuščati kančka dvoma v strokovnost in zakonitost delovanja obveščevalno-varnostne službe. Vse ostalo na tem mestu je odmik od vzpostavljenih standardov zahodnih demokracij.

Kabinet predsednika vlade v odzivu na SD-jevo stališče, da Cerar krši koalicijsko pogodbo

Za razrešitev ministra je v DZ-ju potrebna navadna večina. Pomoč opozicije je zgolj simbolna in premier nanjo ne more vnaprej računati, a tokrat najbrž lahko, ker sta SDS in NSi vnaprej napovedovala interpelacijo. Iz preteklosti je znan primer predloga takratnega premierja Boruta Pahorja, ki je predlagal razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca zaradi poročila Računskega sodišča, ki mu je očitalo neučinkovit sistem ravnanja z odpadki. Erjavec je koaliciji glasovanje prihranil tako, da je sam odstopil. Tudi Janez Janša se je znašel v položaju razreševanja ministra. Takratni minister za delo Janez Drobnič pa ni hotel odstopiti sam, bil je razrešen, čeprav so ga poslanci njegove stranke NSi ves čas branili. Janša je Drobniču očital nezadovoljivo vodenje resorja, notranje konflikte, pa tudi konflikte pri vodenju socialnega dialoga. Drobniču se je ministrski stol začel majati po tistem, ko je grobo odrinil mikrofon novinarke nacionalne televizije. Tudi Andrej Bajuk je predlagal razrešitev ministra v svoji vladi, in to finančnega Zvonka Ivanušiča - zaradi načelnih razlogov, saj je bilo v davčni upravi ugotovljenih polno nepravilnosti. A DZ o tej razrešitvi ni glasoval, saj so bile vmes volitve.

Jolanda Lebar, Radio Slovenija
Bi SD izstopila, bi NSi vstopila?
Vebrov odstop do jutri, sicer razrešitev