Socialni dialog je po oceni premierja Mira Cerarja preobremenjen z nezaupanjem, nakopičenim v zadnjih letih, kar ponekod vodi do pretiranih, neustreznih javnih reakcij, ki niso konstruktivne. Foto: BoBo
Socialni dialog je po oceni premierja Mira Cerarja preobremenjen z nezaupanjem, nakopičenim v zadnjih letih, kar ponekod vodi do pretiranih, neustreznih javnih reakcij, ki niso konstruktivne. Foto: BoBo

Premierjev današnji obisk v državnem svetu je bil namenjen predstavitvi dela vlade. V svojem nagovoru je med drugim zatrdil, da je vlada v socialnem dialogu začela pripravo in izvajanje ukrepov za stabilizacijo javnih financ - te moramo po Cerarjevih besedah spraviti v red zaradi interesov države, saj je zagotovil, da vlada tega ne počne zato, ker bi želela ugajati Evropski komisiji ali komu drugemu.

Izrazil je tudi pripravljenost na odprt dialog, po njegovih besedah pa je sicer socialni dialog preobremenjen z nezaupanjem, nakopičenim v zadnjih letih, kar ponekod vodi do pretiranih, neustreznih javnih reakcij, ki niso konstruktivne.

Pozdravili Cerarjeve obljube o dialogu
Državni svetniki so Cerarjeve obljube o partnerskem dialogu pozdravili in ga pozvali, naj prisluhne različnim interesnim skupinam.

Vodja interesne skupine negospodarskih dejavnosti Darija Kuzmanič Korva je pozdravila Cerarjeve navedbe o tem, da je država preregulirana. Vsakoletno spreminjanje sistema na področju zdravstvenega in socialnega varstva ali drugih direktiv po njenih besedah prinaša nemire. "Pričakujem, da ne bomo vsako leto dvakrat ali trikrat spreminjali vsakega zakona," je dejala.

Vodja skupine lokalnih interesov Milan Ozimič pa opozarja, da predvideni ukrepi vlade na področju financiranja občin vplivajo na položaj občin in njihove operativne zmožnosti. Če se zmanjšujejo sredstva za investicije, to pomeni tudi manj možnosti za evropska sredstva, je dejal.

Po Ozimičevem mnenju nujno potreben partnerski dialog, o katerem je danes govoril tudi premier. "Nujno je treba prisluhniti ne samo uradnikom po posameznih ministrstvih, ampak tudi argumentom, ki jih izpostavljamo tudi naša interesna skupina in združenja občin," poudarja vodja skupine lokalnih interesov.

Po besedah vodje skupine delodajalcev Milana Lukića pa od Cerarja pričakujejo tudi sodelovanje z gospodarstveniki. Kot pravi Lukić, si v gospodarstvu želijo, da vlada dokonča mandat in udejanji zastavljene ukrepe. Izrazil je tudi pričakovanje, da se bo vlada pri iskanju rešitev gospodarskega preboja naslonila na izkušnje slovenskih gospodarstvenikov. Največjo priložnost Lukić vidi v mikropodjetjih in majhnih podjetjih, kakršnih je pri nas velika večina.

Tudi Oskar Komac iz interesne skupine delojemalcev je izpostavil potrebo po gospodarskem zagonu. Saj se bomo sicer, kot pravi, vedno bolj prerekali za vedno manjši kos pogače. Po njegovih besedah bodo ob novem gospodarskem zagonu ljudje tudi lažje reševali vsakodnevne težave.

Cerar se je svetnikom zahvalil za odzive, ki so bili po njegovih besedah manj kritični, kot je pričakoval. Strinja se, da Sloveniji primanjkuje vizije, in obljublja, da jo bodo gradili. Pri tem lahko po njegovih besedah veliko pripomorejo tudi posveti v državnem svetu, ki lahko prispevajo k iskanju rešitev na različnih področjih.