Zagreb naj bi se poskušal s Slovenijo dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu. Foto: BoBo
Zagreb naj bi se poskušal s Slovenijo dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu. Foto: BoBo
Miro Cerar
Po Cerarjevem mnenju je zdaj pomembno, da se tudi na slovenski strani pripravi vse potrebno za implementacijo arbitražnega sporazuma, med drugim sprejetje ustrezne zakonodaje. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Erjavec je dejal, da je glede režimov na morju več različnih možnosti. Foto: BoBo
Delovna skupina vlade na obisku v Istri
Ribiči s predstavniki vlade

"Ko se bom sestal s premierjem Plenkovićem, bova zagotovo spregovorila tudi o problematiki ribičev v zvezi z implementacijo sporazuma in morali bomo najti neki dober dogovor v skladu z arbitražno odločbo in s pravili, ki smo jih že sprejeli in jih bo treba upoštevati, seveda v dobro ribičev in medsebojnega sodelovanja," je Cerar spregovoril o problematiki ribičev v Piranskem zalivu.

Kot je pojasnil, za zdaj od hrvaške strani ni sprejel nobenega uradnega predloga v povezavi z arbitražo, ampak se je le odzval na izjave hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Ob tem je pozdravil spravljivejše tone iz Zagreba in poudaril, da je Slovenija dialogu naklonjena, vendar v okviru arbitražne razsodbe. "Vse, o čemer se bomo pogovarjali - ali je to vprašanje ribičev ali je to vprašanje meja na kopnem ali kar koli drugega - mora potekati v okviru tega dialoga o tem, kako bomo skupno izvršili odločbo arbitražnega razsodišča," je povedal Cerar in dodal, da je "za nas ključen in edini možni samo dialog o tem, kako bomo izvršili to odločbo".

Hrvaška naj bi Sloveniji predlagala kompromisno rešitev glede meje na morju, in sicer oblikovanje nevtralnega območja, v katerem bi skupaj lovili slovenski in hrvaški ribiči, je za hrvaški tportal dejal predsednik hrvaške zadruge ribičev Mare Croaticum Daniele Kolec.

Cerar je napovedal, da bodo preučili vse nove predloge, tudi predlog o oblikovanju nevtralnega območja, vendar slovensko stališče ostaja, da je treba implementirati arbitražno odločbo. "Na morju so meje že povsem jasne, tam niti ni treba veliko več kot to, da jih enostavno začnemo spoštovati in izvajati ustrezne postopke v celoti. Na kopnem pa bo treba, tudi verjetno z neko mešano komisijo, čisto natančno na terenu postaviti tiste mejnike, ki pa so z odločbo prav tako v osnovi že določeni," je ocenil premier.

Vodja vladne delovne skupine za implementacijo arbitražne razsodbe Erik Kopač, ki se je srečal s slovenskimi ribiči, je povedal, da so vsi skupaj ugotovili, da je z odločitvijo arbitražnega sodišča meja na morju določena. Pojasnil je, da s Hrvaško ne potekajo dogovarjanja glede posebnega režima ribolova v delu slovenskega morja. "Slovenija se lahko pogovarja dvostransko z Republiko Hrvaško samo o implementaciji odločitve arbitražnega sodišča," je zatrdil. Kopač, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, je dodal, da bodo ribičem v Piranskem zalivu v okviru interventnega zakona skušali pomagati s poplačilom škode in nadomestilom izpada dohodka.

Erjavec: Arbitražna odločba je jasna
Po neuradnih informacijah naj bi hrvaški premier Andrej Plenković od predstavnikov opozicije sicer želel pridobiti soglasje za začetek pogovorov s Slovenijo glede dvostranske rešitve mejnega vprašanja. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je glede navedb dejal, da dvostranskega dogovora ne potrebujemo, saj je arbitražna odločba zelo jasna.

Pri tem je zunanji minister spomnil, da smo že večkrat imeli dvostranska dogovarjanja s Hrvaško, a na koncu niso veljala, na primer sporazum Drnovšek-Račan. "Če bi šli v neke dvostranske pogovore v tem smislu, da se tudi spreminja vsebina arbitražne odločbe, se bojim, da bi to pomenilo, da bi lahko zaključili s spoštovanjem arbitražne odločbe," je pojasnil in ponovil, da je treba vztrajati pri tem, da Hrvaška implementira arbitražno odločbo.

Prepričan je, da si je Hrvaška premislila tisti trenutek, ko "smo ustavili pot Hrvaške v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), saj se je od takrat retorika spremenila".

Izjave zunanjega ministra Erjavca, da je dvostranski sporazum na podlagi arbitražne odločitve nesprejemljiv, podpira tudi Cerar. "Tukaj smo v vladi na povsem jasnem stališču že ves čas. Od tega ne odstopamo in ne odstopam niti sam," je pojasnil predsednik vlade.

"Ribiče je treba zaščititi"
Erjavec je dodal, da glede režimov na morju sicer obstajajo različne možnosti. "To so stvari, ki se jih, potem ko je odločba implementirana, lahko razumsko dogovorimo in so tudi v skladu s pravom EU-ja," je še dejal minister in dodal, da je treba slovenske ribiče zaščititi. Spomnil je, da je Slovenija ves čas do odločbe vztrajala pri stališču, da je celoten Piranski zaliv slovenski, sodišče pa ga je Sloveniji prisodilo 80 odstotkov. "Menim, da moramo to črto varovati in izvajati pristojnosti, zlasti pa je treba ribičem ponuditi podporo, da bodo lahko lovili ribe v slovenskem morju," je dejal.

Pričakuje sicer, da bi lahko hrvaška stran povzročala kakšne incidente, kar pa je v nasprotju z njeno retoriko, ko je bila izdana odločba. "Govorili so, da se je treba incidentom izogibati, zdaj pa vidimo, da Plenković celo poziva hrvaške ribiče, naj lovijo v slovenskem morju," je spomnil Erjavec.

"To je prvi korak k prepoznanju arbitražne odločbe"
Erjavec je sicer pozdravil to, da se politični vrh na Hrvaškem pogovarja o arbitražni odločbi, saj so bili ves čas na stališču, da ta ne obstaja. Očitno so ugotovili, da obstaja, in zato danes politični vrh, je dejal. Po njegovih besedah na Hrvaškem ugotavljajo tudi, da ima lahko nespoštovanje odločbe negativne posledice. "To je prvi korak k hrvaškemu prepoznanju arbitražne odločbe," je prepričan Erjavec.

Delovna skupina vlade na obisku v Istri
Ribiči s predstavniki vlade