Slovenija
Miro Cerar
Cerar je na seji predstavil nov zakon za sistemsko spodbujanje investicij. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Franc Trček
Trček (Levica) je ugotavljal, da je očitno skoraj edini makroekonomist v DZ-ju, glede na to, kako se upravlja z državnim denarjem. Foto: DZ/Barbara Žejavac
SDS
Trčkova samoopredelitev je naletela na smeh v delu dvorane. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Državni zbor
Po Cerarju so na vprašanja predstavnikov zakonodajne veje oblasti odgovarjali še ministri. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Dodaj v

Cerar pričakuje menjavo vodstva UKC Ljubljana

Redna novembrska seja DZ-ja
13. november 2017 ob 11:53,
zadnji poseg: 13. november 2017 ob 13:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada odgovarja na vprašanja o razmerah na oddelku otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, o stanovanjski politiki, o višini dosedanjih dokapitalizacij slovenskih bank ter o sistemskih načrtih vlade za spodbujanje investicij.

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade in ministrom se tako začenja novembrska seja DZ-ja.

Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec je predsedniku vlade zastavil vprašanje v zvezi s stanjem v slovenskem zdravstvu, ki je po njegovi oceni porazno. Zlasti pereče je dogajanje na otroški kardiologiji v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, posledice neurejenih razmer in slabih medsebojnih odnosov na tem oddelku so domnevno tudi smrti otrok, je opomnil. Premierja je vprašal, kaj bo vlada naredila do konca mandata, da bi državljanom povrnila zaupanje v UKC Ljubljana in otroško kardiologijo. Cerarja je spomnil, da so mu v lastni koaliciji dejali slednje: stanje je slabše, kot je bilo ob prevzemu oblasti.

Cerar je zagotovil, da se zaveda soodgovornosti vlade, sebe osebno in ministrice za stanje v zdravstvu, pa tudi širše v družbi. Poudaril pa je, da vlada ni edina odgovorna. Za stanje v zdravstvu so soodgovorni tudi vsi tisti, ki hodijo "po nepotrebnem k zdravniku in mečejo zdravila stran", tisti, ki malomarno ne skrbijo za lastno zdravje; pa zdravniki, če se ne potrudijo dovolj, da bi razčistili zadeve, ki bi ji morali.

Očitno je tudi v UKC Ljubljana na področju otroške srčne kirurgije tako. Vodstvu so zadeve "očitno ušle iz rok", hkrati pa zatrjuje, da težav ni. "Kaj naj reče politika, če strokovni direktor reče, da vse deluje," se je vprašal Cerar. In tudi odgovoril: ker temu ne more zaupati, je vlada na prejšnji seji vlade zahtevala zamenjavo treh predstavnikov vlade v svetu UKC-ja. Od njih pričakuje menjavo vodstva zavoda.

Vlada je istočasno sprejela ustanovitev novega centra za srčno kirurgijo mladih in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. "Tako da težko rečem, da vlada ne ukrepa," je dejal.

Stanovanjska problematika
Poslanec Levice Franc Trček je zastavil poslansko vprašanje glede "neobstoječe stanovanjske politike in neizvajanja nacionalnega stanovanjskega programa". V vprašanju je naštel, da je država v slabem stanju, nič kaj dobro se ne godi državljanom, saj večina nima niti povprečne neto plače, pa tudi pokojnine so borne. Ob odsotnosti resne stanovanjske politike imajo mladi starši velike težave pri reševanju stanovanjskega problema. Ocenil je, da se vlada ne ukvarja s problematikami stanovanj za mlade, deložacijami in stanovanji za starejše, ter premierja izzval, naj dokaže nasprotno.

Cerar se z njim ni strinjal. Razmere niso tako dramatične, saj je v treh letih 55.000 registriranih brezposelnih manj, veliko ljudi je dobilo delo, tudi pokojnine so zviševali. Na področju stanovanjske problematike pa je vlada že leta 2015 sodelovala pri pisanju enega ključnih dokumentov, strategijo oz. vizijo za naprej z načrtom za izvedbo. Veliko pilotskih projektov se že izvaja: pilotni projekt pomoči deložiranim družinam, pri čemer je stanovanjski sklad omogočil stanovanja po različnih regijah in jih dal na voljo za ranljive skupine. Poteka tudi shema za starejše s pilotnim projektom medgeneracijske skupnosti za starejše, omogočili so gradnjo javnih najemnih stanovanj.

Trček mu je očital, da je to daleč prepozno in premalo. Cerar pa mu je odgovoril: "Vi samo obljubljate, kaj vse je treba, ampak vse to je treba narediti v skladu z zmožnostmi. Če ne, bomo uničili finančno konsolidacijo. V dveh letih bomo razdelili vse, kar imamo, potem pa pride kriza in bo huje za vse." Trček ni ostal dolžen in je ocenil, da se SMC ni resno lotil analize odgovornega trošenja javnih financ, kjer bi zlahka našli prostor, na primer, da ne bi dajali stotin milijonov evrov za vojsko.

Višina dokapitalizacije banke
Vprašanje namestnice vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Alenke Bratušek je povezano z dokapitalizacijo slovenskih bank. Kot je navedla, se o višini dokapitalizacije špekulira že tri leta, zato jo zanima, kaj je vlada v tem pogledu doslej ugotovila in naredila. "Ne razumem, zakaj puščate v zraku to vprašanje, zakaj ne preverite, ali navedbe držijo. Ali pa da jasno poveste, da v bankah denarja ni preveč."

"Ne razumem, zakaj me vedno znova sprašujete o tem. Vodili ste vlado v času, ko je prišlo do največje sanacije. Postopke in dejstva poznate bolje od mene in res ne vem, zakaj želite odgovornost ugotavljanja prevaliti na nas. Vlada ni pristojna za ugotavljanje, ali je bila višina ustrezna ali prekomerna," ji je odgovoril. Je pa res, da vlada spremlja dogajanje in ne razpolaga z nobenimi dokazili v prid trditvi, da je bila dokapitalizacija previsoka.

Vlada je nadalje sprejela dva zakonska predloga, ki bosta prispevala k razjasnitvi. Poglavitna je že sprejeta sprememba zakona o Banki Slovenije, ki bo računskemu sodišču omogočila revizijo smotrnosti porabe javnih sredstev, če se je ta zgodila do 4. novembra 2014. O ugotovitvah bo računsko sodišče obvestilo DZ in tako nekoliko razjasnilo sliko.

Zakon za sistemsko spodbujanje investicij
Koalicijsko poslansko vprašanje je Cerarju zastavila poslanka SMC-ja Andreja Potočnik. Zanimalo jo je, kakšni so načrti vlade na sistemski ravni za spodbujanje domačih in tujih investitorjev. Ti lahko po mnenju poslanke Sloveniji v prihodnje namreč prinesejo nova delovna mesta, predvsem tista z višjo dodano vrednostjo.

Cerar je v odgovoru poudaril, da je projekt Magne Steyr "največja greenfield investicija v samostojni Sloveniji". "Podpiram investicije z dobrimi poslovnimi modeli. Ne gre za nekaj abstraktnega, gre za to, da se s tem odpirajo nova delovna mesta, da nastajajo multiplikativni učinki, in to že zdaj, ko se gradi, saj sodelujejo lokalni dobavitelji in podjetniki. V ta okolja se vrne optimizem, dela je dovolj in vse je nekoliko lažje," je povedal v odgovoru.

Poudaril je, da se takšne velike tuje investicije zgodijo le, če je vlada države stabilna in tuje korporacije prepriča z dolgoročno vizijo razvoja. Naša država je tukaj naredila precej korakov naprej, tako z gospodarsko diplomacijo kot z zakonodajo, ki prinaša številne poenostavitve za dovoljenja in soglasja, pa tudi na področju dohodnine.

Premier je napovedal nov zakon o spodbujanju investicij, ki so ga "pripravljali v stiku z gospodarstveniki". Ta bo uvedel - če ga bo DZ sprejel - sistemski način spodbujanja investicij, kar bo povečalo predvidljivost poslovnega okolja. Vseboval bo različne spodbude in olajšave in nabor drugih ukrepov, ki bo Slovenijo naredil "primerljivo s konkurenčnimi državami". Izenačil bo tuje in domače vlagatelje (domači se do zdaj niso mogli potegovati za nepovratne spodbude) in je povsem v skladu z evropskimi pravili o državni pomoči, je zatrdil Cerar.

V primeru investicije Yaskawe v Kočevju, ki bo tam zgradila tovarno robotike "za celo Evropo", je država priskočila na pomoč tudi z izobraževanjem. Ministrstvo je na poklicni šoli ustanovilo nov oddelek, center za izobraževanje na področju robotike, ki bo prav tako postavil slovensko izobraževanje na svetovni zemljevid, je poslanki odgovoril vodja izvršne veje oblasti.

G. K., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
lahk
# 13.11.2017 ob 12:46
Gospod Trček ima čisto prav. Cerar pa namesto, da bi odgovoril na pomembno vprašanje pa se prepira kot pet letni otrok. V Sloveniji stanovanjske politike ni. Kdor nima bogatih staršev ali ne zadane na lotu praktično ne more kupiti stanovanja, ki je osnova za normalno življenje. Ponovno je dokazal, kako nesposoben je. Čimprej naj bodo volitve, da gre.
AlBundy
# 13.11.2017 ob 12:36
Ob takih modelih kot so Cerar, Pahor, Janša, Erjavec, Tanko, Han, Židan, Grims in podobni, nam gre še dobro ...
Srečni Luka
# 13.11.2017 ob 12:57
In kaj ste delal na vladi do sedaj?
The Matrix
# 13.11.2017 ob 12:52
Stanovanjska problematika

ROFL, kakšne neumnosti kvasijo tile naši Zduženi Levičarji. Nekaj bluzijo, da ni stanovanj, hkrati pa hočejo v Slovenijo pripeljati 200.000 migrantov!!
Srečni Luka
# 13.11.2017 ob 13:03
"Cerar pričakuje menjavo vodstva UKC Ljubljana"
Od koga? Milana, Šarca. Ljudmile, Miklavža ....?
Ne jamram, pričakujem!
slovenski-zet
# 13.11.2017 ob 12:48
Cerar, že lahko, da Trček malo prevče obljublja, ima pa vsaj idejo kaj in kako ... ti pa si povsem nesposoben, se skrivaš za 15 PRjevci, ki edino kar znajo trosit laži in zavajat preko medijev, ki jih sproti podkupujete z bombončki... obkrožil pa si se z še manj sposobnimi od sebe, če je to sploh možno... skratka, niti S od stranke, ki se zmagala na volitvah z obljubami o etičnosti in poštenosti.
amigo
# 13.11.2017 ob 13:36
"Ne razumem, zakaj puščate v zraku to vprašanje, zakaj ne preverite, ali navedbe držijo. Ali pa da ne jasno poveste, da v bankah denarja ni preveč."
Ne razumem, zakaj me vedno znova sprašujete o tem. Vodili ste vlado v času, ko je prišlo do največje sanacije. Postope in dejstva poznate bolje od mene in res ne vem, zakaj želite odgovornost ugotavljanja prevaliti na nas. Vlada ni pristojna za ugotavljanje, ali je bila višina ustrezna ali prekomerna

Ne vem, če je ta Cerar pri sebi. Njega ne briga, kako je bilo s sanacijo bank in če so nas okradli za kako milijardo ali dve. Njegova vlada ni pristojna za nič. Kdo pa je pristojen? Mogoče Zemljarič in Isajlovič. Seveda denarja v bankah ni preveč saj so ga medtem, ko nam vlada nepristojni Cerar že pokradli. A to ni v njegovi pristojnosti, zato ni kriv za nič in ga bodo ovce ponovno izvolile.
TellingTheTruth
# 13.11.2017 ob 13:26
Cerar vedno samo nekaj razmislja al pa pricakuje. A je ta pajac sploh ze kdaj udaril po mizi v svojem zivljenju? Tako javnem kot v zasebnem mislim. Vse kar je naredil v avojem mandatu je da je 2 babnce zamenal. Pa se to so ga najbrs one pustile ker je v postelji vedno samo razmisljal kaj pa kako
sportivko
# 13.11.2017 ob 13:10
Menim da zamenjava vodstva ni rešitev. Še vedno bo štala zaradi manjše skupine folka pri koritu, ki ima lastne interese. Ti so nedotakljivi?
andy09
# 13.11.2017 ob 23:28
Tao3
Ponavljam. Večina zaposlenih ima nižjo plačo od povprečne in matematično ne more biti drugače.
Digitalija
# 13.11.2017 ob 17:22
Pravi Miro, da "Za stanje v zdravstvu so soodgovorni tudi vsi tisti, ki hodijo "po nepotrebnem k zdravniku in mečejo zdravila stran", tisti, ki malomarno ne skrbijo za lastno zdravje; ...".

Dej ga no lomt ... spet iskanje krivde pri drugih.
Edino za kar smo soodgovorni je, da imate vi plačo, za katero ne dobimo tistega, kar bi morali.

A potem smo pa za slabe ceste krivi šoferji, ker se po njih vozimo, čeprav jih krvavo plačujemo, kot tudi zdravstvo plačujemo.
urigeller
# 13.11.2017 ob 17:37
Nekaj mi res ni jasno ! Nekdanji direktor pediatrije v vsem času direktorovanja ni naredil reda pri svojih podrejenih , pa je dočakal konec mandata brez odstavitve , kaj šele odstopa , ker direktor UKC ni mogel tega človeka odstaviti in ga zamenjati z nekom , ki bi mu to uspelo ! Pri tem je ministrica ves čas nagajala direktorju UKC in pomagala tistemu , ki je najbolj odgovoren , da na pediatriji ni reda . In zdaj gospod Cerar verjame ministrici ! Kako žal mi je , da sem mu verjel in zaupal ! Res je izdal vse ideale , katere je izpostavljal na zadnjih volitvah !
andy09
# 13.11.2017 ob 16:25
Poslanec Terček trdi, da večina zaposlenih nima niti povprečne plače.
Poslanec mora obnoviti svoje osnovnošolsko matematiko, da bo ugotovil, da drugače ne more biti.
zeus.zeng
# 13.11.2017 ob 15:15
To je v Sloveniji, članici EU, "demokratični" državi postalo obrobno, nevredno, da je plebejec s tem seznanjen...
---
te stvari pač niso važne . Važno je da se voli in da smo obveščeni naprimer da je danes dan prijaznosti ....
zeus.zeng
# 13.11.2017 ob 15:12
Nekje sem slišal da je slovenski zdravstveni sistem v krizi s čemer se nikakor ne morem strinjati. Prepričan sem da je v krizi zdravje slovencev . Vsako leto občutno več bolnikov, ki že kar panično oblegajo bolnišnice pač ni normalno stanje za narod ki se ima za zdravega . Nekako smo bolezni že vzeli kot samo po sebi umevno in če bo šlo tako naprej bodo nenormalni samo še tisti , ki bodo zdravi ....
generacija56
# 13.11.2017 ob 14:29
Ta vikend smo prodali še en del suverenosti na teritoriju svoje države.
V centralnem mediju Slovenije niti besede o tem.
V parlamentu niti enega vprašanja o tem.
Po novem se bo lahko vojska ZDA svobodno prevažala skozi naše meje, zgradili bomo celo dovolj močne mostove, da bodo vzdržali tanke....
To je v Sloveniji, članici EU, "demokratični" državi postalo obrobno, nevredno, da je plebejec s tem seznanjen...
vranek
# 13.11.2017 ob 14:26
In Cerar je presegel pricakovanja. Resda mu gre na roko vsesplosna blaginja v EU, kljub temu pa resujejo stvari sistemsko z zakoni, poenostavljajo postopke, delajo preglednejse poslovanje, verjemte, do 80% bo uredil in uveljavil sodno odlocbo o meji.! Ne rohni, ne krici, delajo pa.
vranek
# 13.11.2017 ob 14:22
SamoRes, res nisi g ladek! V parlamentarno strankarskem sistemu bos volil posameznike? Pa kako lahko kaj takega izustiš.. ce pa res ne razumes, zakaj se to ne da, potem pa vsaj NE ZAVAJAJ ljudi. Feeeej
pistacija
# 13.11.2017 ob 12:31
Cerar komaj cakam, da odides na smetisce zgodovine.
Tao3
# 13.11.2017 ob 20:15
@andy09 Poslanec Terček trdi, da večina zaposlenih nima niti povprečne plače.
Poslanec mora obnoviti svoje osnovnošolsko matematiko, da bo ugotovil, da drugače ne more biti.


To pa res ne drži. Večina zaposlenih nima niti povprečne plače je verjetno pravi podatek. Poglej primer:

9 ljudi ima plačo 700 EUR, 1 pa plačo 2000 EUR, povprečna plača je tako 830 EUR in kar 9 od 10 ljudi nima niti povprečne plače.

Torej si se ti malo osmešil pri trditvi ;)

V Sloveniji imamo večino plač zelo nizkih, potem pa v zdravstvu recimo brutalno velike plače. Kar 50 najbolje plačanih je raznih zdravnikov in direktorjev zdravstvenih domov in so pred Pahorjem in Cerarjem, ki sta ubožčka nekje pri 50 mestu ... pa tisti v zdravstvenih domovih govorijo kako odgovorno delo opravljajo. Pa verjetno ne bolj kot Cerar, ki vodi celo državo oni buhteljni pa par ljudi pod sabo ...
wooody
# 13.11.2017 ob 15:13
realno je Cerar predsednik vlade, ki ga v tem trenutku potrebujemo.
Si predstavljate, da bi vlado vodil Židan? Minister, ki je v tem mandatu izgubil teran, izgublja potico, še vedno po gozdovih lovi lubadarje, niti pa niti urejenih razmer v lastni stranki. Realno mu stranko vozi in vodi Kontič!!
generacija56
# 13.11.2017 ob 13:59
Tega človeka niti videti, niti slišati več ne morem.
Spravil se je na ljudi. Ljudi, ki počnejo, kar počnejo odkar obstaja svet!!!!
NJEGOVA naloga in naloga vlade, ki jo vodi, je, da organizira zadeve, da delujejo!
Pa se samo razprodajamo, služimo nekim tujim interesom, doma pa ni v stanju izpeljati NITI ENEGA projekta optimizacije!!!

Zdaj pa vprašanje: Koga pa naj volimo???
Zadaj čaka SD, SDS, vse preizkušeno nesposobno voditi državo!
Ko zaprejo vrata v parlamentu, se za vrati objemajo in smejijo. ( Videno na RTVSLO )
SamoRes
# 13.11.2017 ob 12:43
Cerar se z njim ni strinjal. Razmere niso tako dramatične, saj je v treh letih 55.000 registriranih brezposelnih manj, veliko ljudi je dobilo delo, tudi pokojnine so zviševali.

Saj pravim, na naslednjih volitvah ne smemo voliti strank. Ti ljudje nimajo stika z realnostjo. Po končani službi jih šofer odpelje v vile, bančnega računa niti ne preverjajo, ker imajo dovolj sredstev, po končanem mandatu jih čaka služba v javni upravi kjer si delijo honorarje in dodatke. Navadnega človeka pa vidijo le pri frizerju in v restavraciji in mislijo da jim gre dobro, ker morajo biti nasmejani. A se ta gospoda sploh zaveda kako živi upokojenka s 300e penzije? Kako mlada družina ki plačuje najemnino in oba delata za minimalca?
Vi pa volite spet Pahorje, Janše, Cerarje in Židane. Stare stranke kjer je vse prepleteno od vrha do najmanjše občine, vse po strankarski liniji.
Voliti je potrebno nekoga izmed običajnih ljudi, brez povezav s politiko. Se sliši čudno? Da, ampak le zato ker je to možno, če se tako odločite.
Ogroženi
# 13.11.2017 ob 12:18
Cerar, komu si zavezan: slovenskemu narodu ali Junckerju in tujim korporacijam? #narodniizdajalec
DrKult
# 13.11.2017 ob 12:45
@pistacija predlagas koga boljsega? V preteklih 10 letih so bile vse vlade slabše od te. Na izbiro imas Janso, Bratuskovo, Mesca... kaj pa vem, med njimi jaz se vedno raje izberem Cerarja. Razumem da v Sloveniji ni optimalno, ampak ce so vse druge opcije slabse, kaj bi pol?
SamoRes
# 13.11.2017 ob 12:48
Ustanavlja se lista z imenom:
NIhče od naštetih - NoN

V njej ne bo nikogar, ki bi imel kdaj kako povezavo s politiko, volilo se bo navadne ljudi, kdor ne bo hotel oditi na volitve in oddati glasu za stranke, za ljudi, ki nam 25 let krojijo usodo bo oddal protestni glas za to listo.
Kazalo