Slovenija

Poudarki

  • DeSUS naj bi že razmišljal o zahtevi po dodatnem resorju
Kandidatura Bratuškove se mu zdi neprimerna. Foto: BoBo
VIDEO
Sestavljanje koalicije ob...

Dodaj v

Cerar proti kandidaturi Bratuškove, podpiral naj bi Erjavca in Fajonovo

Izbor evropskega komisarja
27. avgust 2014 ob 19:18,
zadnji poseg: 27. avgust 2014 ob 22:03
Ljubljana, Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Miro Cerar je že navezal stik z Jean-Claudom Junckerjem v povezavi z imenovanjem evropskega komisarja, podprl pa naj bi Tanjo Fajon in Karla Erjavca, kar naj bi razburilo DeSUS.

Čeprav so se popoldne pojavile informacije, da se je Cerar že pogovorjal s predsednikom Evropske komisije Junckerjem in izrazil svoje nestrinjanje s kandidaturo odhajajoče premierke Alenke Bratušek ter podprl Fajonovo in Erjavca, so iz SMC-ja sporočili, da bo pogovor med njima potekal jutri.

Junckerjeva predstavnica za stike z javnostmi je sicer že pred tem na vprašanje, ali sta Cerar in Juncker že komunicirala, odgovorila, da ne more ne potrditi ne zanikati, da bi med njima prišlo do telefonskega pogovora. Pojasnila je, da glede kandidatov ni bila sprejeta še nobena odločitev in da bo Juncker "dokončni seznam komisarjev začel oblikovati v začetku prihodnjega tedna".

Nezadovoljni DeSUS
To pa naj bi razburilo DeSUS. Po besedah poslanca Saše Geržine bodo v DeSUS-u glede dogajanja v povezavi s tem "temeljito razmislili". Če bo za kandidatko za evropsko komisarko imenovana Fajonova, torej "eden iz koalicije, se bomo normalno pogovarjali o novem razrezu ministrstev", je pojasnil. Neuradno bodo zahtevali več ministrskih mest.

DeSUS-u za zdaj pripadajo štiri ministrska mesta. "Mislim, da smo tako zreli, da se bomo v Sloveniji dogovorili brez Bruslja," je še povedal Geržina. Ni pa konkretno potrdil, ali v tem primeru računajo na dva ministra brez resorja, ki ju dopušča novela zakona o vladi, a za zdaj vsebinsko nista opredeljena.

Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je na vprašanje, koliko ministrskim mestom bi se bili v SD-ju pripravljeni odpovedati, če bi evropska komisarka postala Fajonova, odgovoril, da imenovanje komisarke oz. komisarja ni del koalicijske pogodbe. Ponovil je, imajo s Cerarjem jasen dogovor, da SD dobi tri ministrska mesta.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
matori
# 27.08.2014 ob 19:25
Erjavec je se enkrat vec dokazal kako se mu gre le za lastne koristi in rit na udobnem stolcku - naivni upokojenci pa ga se kar volijo,cepravpod njegovim vodstvom v borbi za penzije iz leta v leto bolj siromasijo - on obljublja regres,namesto da bi izboril dvig najnizjih pokojnin - za regres ni nihce vplaceval,za pokojnine,ki omogocijo prezivetje pa vsi
nuetrifem
# 27.08.2014 ob 19:21
Joj, kdaj bo Cerarju postalo žal, da ne odreže samopredlagatelja in izsiljevalca Erjavca. Resno. Zdaj se ne bi smel niti več odločiti, katerega kandidata podpira, pri čemer podpore Erjavcu sploh ni odrekel. Jooooj.
Anar Hija
# 27.08.2014 ob 19:25
Koga podpiramo državljani očitno tako in tako nikogar ne zanima...
pobic_17
# 27.08.2014 ob 19:27
kakšna pa je razlika med bratuškovo in erjavcem? mislim ne maram ne enega ne drugega, sam načeloma je kandidatura obeh isti nesmisel
nuetrifem
# 27.08.2014 ob 19:22
No, in kaj je rekel Junker no, zelo me zanima, kako gleda na tole našo farso.
jak
# 27.08.2014 ob 19:27
Tale Cerar ja tak politični vajenc, da se zagovori pred kamerami, da je Fajonova "evropska komisarka" .... jao, jao, jao ....

...... še začel ni, pa že kadruje ........ K-A-T-A-S-T-R-O-F-A!!!!
dydisi
# 27.08.2014 ob 20:10
Erjavec je že sedaj nadloga,. Ta koalicija ne bo zdržala niti dve leti.
zetko
# 27.08.2014 ob 19:33
@pobic_17, razlika je v tem, da Erjavca na tisti famozni seji, kjer so potrdili seznam, ni bilo in pa, da je imel v vladi nižjo funkcijo. Oba razloga sta pa bolj "švoh", predvsem ta glede funcije, saj tudi pozicija Bratuškove ni bila "vlada, to sem jaz". Ergo: neke hude razlike ni.
jak
# 27.08.2014 ob 19:32
Očitno bo treba zopet na ulice ...... tile ne znajo drugega kot se grebsti za čim bolj plačano službo ........ za naše službe jim je pa vseeno - banda pokvarjena!
ZeK
# 27.08.2014 ob 19:31
to, kar počne Cerar je povsem nepreimerno. briga me sicer za AB, pa vendar:

1. vlada AB je sprejela povsem legitimno in legalno odločitev.

2. Cerar se je oglašal in želel kadrovati, ko še ni bil niti poslanec (niti še nismo imeli uradnih volilnih rezultatov). postal je prvi politik, ki je javno želel kadrovati še pred prevzemom funkcije. a ljudje in mediji mu še vedno jedo iz roke. svašta.

3. Cerar ravna kot užaljena pi***, kar se je izkazalo s tem, da v vlado ni vzel AB, pa čeprav sta si programsko najbolj sorodni stranki (če temu, kar premoreta ti dve stranki sploh lahko rečemo program). v vlado je ni vzel, ker je bil užaljen in ker nima programa. ker gleda le na to, katera poteza je vščečna javnosti.

4. dokaz tega je, da ne problematizira prav tako samopredlaganega Erjavca, še več, celo podpira ga.
lukey90
# 27.08.2014 ob 19:47
Vztrajanje z Erjavcem in antipatično Fajonovo se bo Cerarju vnirlo kot bumerang.
zapatist
# 27.08.2014 ob 19:29
Tole res postja iz dneva v dan večja farsa..

Če je Cerarju dal Junker dvojko je to zagotovo Cerarjev prvi in ne ravno majhen zunanjepolitični simbolni spodrsljaj, ki pa bo zamajal tudi zaupanje vanj v sami državi.

Če Cerar ni bil prepričan v svoj uspeh, enostavno ne bi smel razglašati svojega kandidata, prav tako ne bi smel izkazovati nekih pričakovanj..lahko bi dejal le, da se bo z junkerjem pogovoril..to bi bilo dovolj..potem pa rezultate razglasil, kot svoj uspeh..

Tako pa..samozavestno napoveduje kandidaturo Potočnika in kako bo Junkerju povedal, da trojica predlaganih ni primerna...potem pa po pogovorih, da podpira Erjavca in Fajonovl..

Če je to res...potem je sori..bruka..
the law1
# 27.08.2014 ob 21:47
To pa naj bi razburilo DeSUS. Po besedah poslanca Saše Geržine bodo v DeSUS-u glede dogajanja v povezavi s tem "temeljito razmislili". Če bo za kandidatko za evropsko komisarko imenovana Fajonova, torej "eden iz koalicije, se bomo normalno pogovarjali o novem razrezu ministrstev", je pojasnil. Neuradno bodo zahtevali več ministrskih mest.

DESUS je noj od stranke. Dokler se ne rešimo teh penzionerjev s plenicami ni spasa. Niso edini ampak so najbolj škodljivi. Volivci s plenicami zamislite se.
jak
# 27.08.2014 ob 19:47
Ovce ste zopet volile dvoličnega brezjajčnika. Cerar, Erjavec in Pahor nas bodo pa res potegnili iz krize, ja...
božo1
# 27.08.2014 ob 21:11
Nezadovoljni DeSUS
Bi se igrali. Jim že gre malo na otročje?
Valentin57
# 27.08.2014 ob 20:49
Cerar: nisi še zadovoljivo pojasnil kakšna je razlika med kandidatoma AB in KE! Kakšna je razlika med njunima predlogoma? Če misliš isto kot zetko: "razlika je v tem, da Erjavca na tisti famozni seji, kjer so potrdili seznam, ni bilo in pa, da je imel v vladi nižjo funkcijo", si ali zelo naiven ali pa navaden političen preračunljivec, saj je vsakamu jasno kako padajo odločitve v DESUSu.
jak
# 27.08.2014 ob 20:19
Kwa je zdej Miro?!!! A tvoj Potočnik pa ni več zanimiv? Če ti veš kaj hočeš pol sm jst evropski komisar .......
grinta
# 27.08.2014 ob 20:08
Jak, Janša je v zaporu kamor sodi. Nehajte utrujat z Janšo. Sprijaznite se, Janša je preteklost.
jak
# 27.08.2014 ob 20:03
Janša niti takrat, ko ni znal pojaniti izvora lastnega premoženja, ko je bil obsojen suma korupcije v zadevi Patria (danes tudi obsojen), ko je imel samo še 10% podporo ljudstva, ko ga je 20.000 ljudi na ulicah pozivalo k odstopu, ko so ga celo koalicijski parnerji pozivali k odstopu in ko so bile obresti na slovenske obveznice 7% (danes so 3,5%), ko so bili tuji finančni trgi zaprti za Slovenijo, ko nas je EU že primerjala s Ciprom in Grčijo in ko nam je grozil prihod Trojke ....... NITI TAKRAT NI POMISLIL, DA BI ŠEL PO ZAUPNICO V PARLAMENT! ......................... Janković je pa ista zgodba. Tudi on ni znal pojasniti izvora premoženja, sinovi mućkajo na vsakem koraku, za občinske in novoletne praznike nam sredi glavnega mesta prepeva (za naš davkoplačevalski denar) Danijela, da ne govorim o tem, da zaradi svoje »arogancije« ni znal NITI VLADE SESTAVITI, ČEPRAV JE ZMAGAL NA VOLITVAH, nato pa je zaradi svoje »arogancije« sesul lastno vlado! ...................... in ta dva bi rada Alenki pamet solila, njej ki je v splošni zmedi (po padcu prvo Jankovićeve neuspešne sestave vlade in potem še Janševe vlade, ki se je sama sesula), EDINA IMELA TOLIKO KORAJŽE, DA JE POPRIJELA ZA KRMILO POTAPLJAJOČE SE DRŽAVE, potem ko je Cerar odklonil povabilo za mandatarja! NIHČE (Lukšič, Virant, Ljudmila, Erjavec, Bogovič, tudi Janša....) ni želel takrat tehnične vlade, NITI predčasnih volitev! Funkcije mandatarja za sestavo nove vlade so se vsi brezjajčneži otepali kot hudič križa ...... z vsemi raznimi »univ. dipl. oec.« in Cerarji vred, ki so jih drugače na TV polna usta kako in kaj je treba ................. DEJSTVO PA OSTAJA: Kučan, Janković, Janša ..... stari znanci iz partijskih časov, 20 let na sceni, rezultati pa znani - katastrofalna ekonomska situacija, pokradena država in do konca sprt narod, ovce, ki jih šopate z nekimi partizani in domobranci in to 80 let po koncu 2. svetovne vojne ko so tisti, ki so sploh še živi, bili takrat stari pribl. 5 let!!! In koga ste volili na volitvah?
karantanc9
# 27.08.2014 ob 20:03
Predlagal bi Erjavca in se bi ga takole elegantno znebil iz slovenije.
zapatist
# 27.08.2014 ob 19:33
@kin baropu

Ampak obenem pa predlaga samopredlagatelja Erjavca?
In kako si razlagaš, da je ob temu še včeraj ppredlagal Potočnika?
Se mu danes Potočnik več ne zdi primeren kandidat, ali pa je svoje kao načelno mnenje spremenil takoj po pogovoru z nekim evropskim funkcionarjem?

Če bo imel tak vzorec delovanja bom jaz nad njim precej razočaran.
veza
# 27.08.2014 ob 22:30
Aresnica

Shod za svobodo in pravičnost 26.8. 2014 -

Jan-ša, to-ne, to-ne, točno tako, SDS tudi tone, samo en avtobus so jih danes pripeljali, sami upokojenci, Erjavec jih nima toliko...
gushtr
# 27.08.2014 ob 20:23
Ni blem. Pošljemo Kahla, oni nam ga bodo itak v kratkem vrnili s priporočeno pošiljko (ali zato, ker ga ne bo nihče razumel, ali pa zato, ker ga bo...), potem lahko še vedno pošljemo normalnega kandidata.
Aja, a bi v tem primeru (imenovanja Kahla) desus vrnil kakšno ministrsko mesto? Se bojim, ja...
Springbok
# 27.08.2014 ob 19:51
Dr. Cerar, sem vas že poimenoval Modri vodja. Očitno, da prehitro.

To je blamaža. Mednarodnih oziroma evropskih razmer.

Najprej se oglaša, ko pe ni pristojen. Potem pove, da je njegov kandidat dr. Potočnik. Potem reče, da bo klical Junkersa, za domače medije pa pove, da bo, ko bo pristojen, seznam preklical. Po pogovoru z Junkerjem pa se mu na kmetijskem sejmu zareče, da je bila z njim komisarka (tam je bila Fajonova, ne AB). Zato tvega spor s koalicijskim partnerjem DESUS zaradi razreza ministrstev.

Kiks za kiskom, pa še začel nisi.

V mednarodnih odnosih velja običaj, da je kasnejša vlada vezama na dejanje predhodne vlade. Preklicevti sezname kar v tri krasne je diplomatski precedens. Jakič ima celo prav!.

Vrni raje mandat, dokler je še čas. Ti čevlji so preveliki zate. Očitno je Bruselj tudi AB bolje obvladala.
jak
# 27.08.2014 ob 19:49
Cerar, poskrbi raje da v tvojemj parlamenjtu ne bo sedel zapornik. V evropskemj parlamentu ga ni. A si to tudi sporočil Junckerju? Brezjajčnež .....
tihomir
# 27.08.2014 ob 22:56
Rajši se vprašaj za koga je primer hinavščina.

Največji hinavec je tisti, ki tolmači svobodo kapitala kot svobodo ljudi.
zapatist
# 27.08.2014 ob 22:49
@the law1

Lepo da priznavaš, da ti dejansko misliš, da ko primitivno rigneš pedri, da so to socialisti.

Ne vem ali je to primer za deftektologa ali psihiatra
tihomir
# 27.08.2014 ob 22:42
Upokojenci vladajo, Desus serje.
mostnica
# 27.08.2014 ob 22:29
Rosvita spet zganja žaloigro, ko s privoščljivostjo želi tej vladi vse najslabše in jo tudi prikazuje v slabi luči. S tem seveda želi posredno slabo tudi Sloveniji. Mi sicer preklopimo, ker ne želimo gledati in poslušati te osebe. Morala pa bi se zamisliti TV, ker bo zganjala to histerijo v nedogled, saj mož iz Doba še dolgo, dolgo ne bo premier, kot ga ona ponavadi ljubkovalno naziva.
veza
# 27.08.2014 ob 22:12
Pesek

naklada na Odmevih, vsa vesela, končno je nasmejana, v studio je poklicala dva nasprotnika Cerarja, smešno, pa pojdi na Dob poročat...
raven_
# 27.08.2014 ob 20:10
bodo že dodali ministerstvo za upokojence ba bo desus zadovoljen.
1vidra
# 27.08.2014 ob 19:46
Gospod Cerar: če bo za komisarko imenovana Tanja Fajon, bo v Evropski parlament prišel Igor Lukšič, ki je - prav tako kot Bratuškova - bil šef svoje stranke in je kot nosilca liste predlagal samega sebe. Bodite torej konsekventni in protestirajte tudi proti Lukšiču.
jak
# 27.08.2014 ob 19:45
levak

komu pa Cerar zaupa? Erjavcu?

Ne ga no lomit .....
toni66
# 27.08.2014 ob 19:37
Kot so na Popu povedali, vse kaže, da bo inžinirka tekstilij svoje prihodnje izlete namenila za samopromocijo in ne za korist RS.
jak
# 27.08.2014 ob 19:29
Cerar ......... še začel nisi in si me že totalno razočaral.
MIRNČAN
# 27.08.2014 ob 22:18
Žal ti bo Miro da nisi vzel Alenke, še bolj pa za Nsi.
krosnjar
# 27.08.2014 ob 21:58
Kar ste izvolili - izvolite. Vceraj slavje, danes bruhanje in tako ze zadnjih 8 let. Iz volitev v volitve, do bridkega konca. Pa niso politiki krivi - vi ste tisti grobarji, ki volite kot voli. Opravilno povsem nesposobni. Naslednje volitve bi dal volilno pravico samo otrokom iz vrtca. Bi bilo veliko bolje. Imajo vec obcutka za ljudi.
vojkop5
# 27.08.2014 ob 21:33
Zakaj delajo novinarji zaključke kateri so hipotetični. Novinarstvo je poklic dejstev, samo tako lahko pravilno bveščaš ljudi in si zaslužiš plačo.
zapatist
# 27.08.2014 ob 21:24
Cerar proti kandidaturi Bratuškove, podpiral naj bi Erjavca in Fajonovo

Spet sem padel na finto in burno reagiral na naslov, ki pa je kot se na MMC pogosto dogaja navadno rumenomedijsko skorpucalo.
Ne dolgo nazaj sem zasledil naslov: Spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko.
Ko sem ga prebral me je kar stisnilo, saj se mi je zdelo, da je sedaj tam kriza pa res že nevarno eskalirala. No kasneje so naslov popravili v Spopad med ukrajinko in "rusko" vojsko in pojasnili, da gre za natolcevanja Ukrajine.

No tokrat sem najprej padel na finto, ker sem spregledal priljubljeni rumeni besedici "naj bi" in da se nisem zavedel, da v rumeem tisku pogosto sam naslov nima nobene veze z vsebino, temveč je samo nek magnet za bralca.

Ko sem vsebino prebral nisem našel niti enega stavka, ki bi kakorkoli podkrepil trditev v naslovu.

Zato sem šel pogledat še na 24 ur, kjer pa piše, da Cerar ne daje nobenih uradnih izjav, razen, da js neuradno na nekem sejmu, dejal, da je komisarka na sejmu. Tam pa je bila tudi Fajonova.

Torej..od kje sedaj zgornji naslov, meni ni jasno.., no važno da je jasno temu vedno bolj rumenemu MMC ju.
aaaaahaaaa
# 27.08.2014 ob 20:45
Tanja Fajon naj gre... zanimiva, delavno prisotna oseba, ki bi še naprej poznavalsko, korektno predstavljala Evropsko Slovenijo!
Svit-1
# 27.08.2014 ob 19:55
Toliko o apolitičnih kandidatih. No, take mamo ...
ment
# 29.08.2014 ob 00:44
Bratuškova se je sama kandidirala za komisarko, kajne!? Erjavca so pa najbrž prisilili, da je (skoraj) sočasno kandidiral za komisarja, predsednika parlamenta in ministra za zunanje zadeve, ali kako? Kandidatura Bratuškove je bila za SMC moteča, multi-kandidatura Erjavca pa se zdi zabavna. Kot kaže je smisel za humor najboljša referenca za funkcijo bodisi komisarja bodisi zunanjega ministra (če drži da je mesto predsednika parlamenta dokončno zasedeno)...
ZETAC
# 28.08.2014 ob 12:27
Cerar bi moral biti bolj odločen in dosleden ter črtati vse tri iz seznama in predlagat svojega kandidata ali pa bit tiho, saj ima sedaj večina upravičeno občutek, da gre prej za maščevanje, kot za izbiro na osnove neke strokovnosti.
nevem
# 28.08.2014 ob 09:59
Kljub temu, da s samopromocijskimi in samopredlagateljskimi izpadi Bratuškova presega vse meje, sam mislim, da gre pri tem Cerarjevem posegu, v večji meri za maščevanje. In kot je že nekdo ugotovil, to ni dobro.
Po svoje ga sicer razumem, saj je bilo ravnanje Bratuškove v predvolilnih "bojih in dvobojih", milo rečeno, skrajno nefer in nesramno, kar je bilo razvidno tudi ob njegovih reakcijah, katerih ni mogel skriti, saj je do ušes izžareval v vseh mogočih barvah...
Valentin57
# 28.08.2014 ob 07:09
Predlagam test: Erjavca za komisarja ali upokojencem 40 milijonov za regres. Kako bi se on odločil?
murovec
# 28.08.2014 ob 05:38
Cerar je to sam sebi zakuhal, očitno je kot politik veliko slabši od predvidenega. Erjavec mu bo dokončno razbil koalicijo in ne bo ne mavrične ne rdeče ne črne , skratka polomija kot je bila z Jankovičem pa tudi pisci scenarija so bili isti le da niso tako " javno romali k Odrešeniku " kot v primeru Jankoviča.

Cerar je iz maščevanja Bratuškovi ( stvar je v povezavi z izgubo Jankoviča v bitki z njo ) zafrknil sam sebe to pa je Erjavec spretno izrabil , dejstva da je Erjavec v vseh Vladah nekakšen kontraverzen " Trojanski konj " Janševe struje pa tem zaplankanim politikantom, ob misli na mastne zasluške ne pride na misel. Vse je ena sama skorumpirana egoistična gnojnišna jama .
sam-zee
# 28.08.2014 ob 04:15
Erjavec bo rušil vlado preden bo sploh nastala. Kakšno kupčkanje, ej! Sam za stolčke se borijo. Evropski komisar bi morala biti nestrankarska funkcija, ne pa da igrajo ping pong... DESUS na smetišče zgodovine!

Saj drugi niso dosti boljši...
gesan
# 28.08.2014 ob 00:22
jak
# 27.08.2014 ob 19:29
Cerar ......... še začel nisi in si me že totalno razočaral.
........................................
..........

To je glih tak kot, da bi pred tekmo vedel za končni rezultat.
Ti pa bi lahko bil Nostradamus čuj.
vojnaslo91
# 27.08.2014 ob 23:39
tihomir # 27.08.2014 ob 23:33

, ki so zrasli na beljakovinah iz McDonaldsa. ;)
-------------------------------
Upam da ne misliš name... jaz jem samo domače.
vojnaslo91
# 27.08.2014 ob 23:30
tihomir # 27.08.2014 ob 22:56

A je bil Tito socialist?

Tito je bil za NATO in vozil se je z dobrimi kapitalističnimi vozili.
Kazalo