Cerar je v Berlinu pozval k enotni in močni Evropski uniji. Foto: Reuters
Cerar je v Berlinu pozval k enotni in močni Evropski uniji. Foto: Reuters
Miro Cerar se mudi v Berlinu na povabilo kanclerke Angele Merkel. Foto: Reuters
Cerar za enoten EU

"Želimo si, da gre Evropska unija naprej, da ostane enotna in postane še močnejša, še posebej v razvoju gospodarstva," je dejal Cerar, ki se je na gradu Meseberg blizu Berlina sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel, avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom, odhajajočim hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem in bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom.

Slovenski premier je posebej izpostavil vprašanje migracij in varnosti evropskih državljanov. "Tukaj moramo doseči enotnost in solidarnost, Evropa se mora na te izzive odzivati bolj povezano," je poudaril za slovenske medije.

Cerar: Razvoj odvisen od zaustavljanja prebežnikov
"Če ne bomo ustrezno rešili vprašanja migracij in varnosti, če ne bomo na zunanjih mejah EU-ja zaustavili nezakonitih migracijskih tokov in če ne bomo dovolj učinkoviti v državah izvora, potem enostavno ne bo dovolj časa in energije, da bi se dovolj posvetili razvojnim temam," je dejal premier.

Glede gospodarskega razvoja je izpostavil digitalizacijo, spregovoril pa je tudi o mladih in podal nekaj predlogov, kako bi jim v Evropi omogočili več izmenjav in več perspektiv pri zaposlovanju.

Slovenija v skladu z evropskimi vrednotami pri migrantski problematiki
Premier je poudaril, da Slovenija ostaja v krogu jedrnih držav EU-ja, ki tvorijo schengensko in evrsko območje. "Imamo enaka stališča kot ustanovne članice EU-ja do evropskih vrednot. Slovenija to vsak dan dokazuje s svojim ravnanjem, tako pri migrantski problematiki kot pri javnofinančnih zavezah in drugem delovanju v okviru EU-ja," je zatrdil Cerar.

Po njegovih besedah je Slovenija povezovalni člen, saj je odprta v komunikaciji do višegrajske skupine kot tudi do jedrnih držav Unije. "Slovenija nima nobenih težav v komunikaciji in dobro sodeluje z vsemi." Se pa Evropa ne sme cepiti, tudi če imamo takšne neformalne skupine, moramo delovati kot sedemindvajseterica, zavzeti odločna in konstruktivna stališča do teh izzivov, ki so pred nami, in tudi na ta način nastopiti na pogajanjih z Veliko Britanijo o njenem izstopu iz EU-ja, je še dejal.

Srečanje v Berlinu je eden v nizu posvetov, ki jih organizira nemška kanclerka na temo oblikovanja stališč do prihodnosti EU-ja. Angela Merkel je niz posvetovanj pripravila pred neuradnim vrhom sedemindvajseterice, ki bo v Bratislavi 16. septembra. Diplomatsko ofenzivo je sprožila v ponedeljek s srečanjem z italijanskim premierjem Matteom Renzijem in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom v Italiji. Nato je potovala v Talin in nadaljevala pot v Prago in Varšavo, kjer se je sešla z voditelji višegrajskih držav. Zvečer bo gostila še predsednike Nizozemske, Švedske, Finske in Danske.

Po Berlinu še na Nizozemsko in Luksemburg
Za oblikovanje stališč se je Cerar v petek v Ljubljani na delovnem posvetu srečal s slovenskimi strokovnjaki in poznavalci delovanja oziroma zgodovine EU-ja. Razpravljavci so si bili enotni, da nam je v interesu takšna Unija, ki bo dobra tudi za Slovenijo - močna, enotna in odprta v svet.

Cerar bo posvet o tem, kaj čaka EU, nadaljeval tudi v okviru številnih drugih sestav. V ponedeljek bo obiskal Nizozemsko in Luksemburg, kjer se bo sešel s tamkajšnjima premierjema Markom Ruttejem in Xavierjem Bettelom. V torek bo na neuradnem delovnem obisku gostil avstrijskega kanclerja Kerna.

Cerar za enoten EU