Tudi v koaliciji naj bi se zavedali, da bi se morda morali čez nekaj tednov ali mesecev na to temo ponovno pogovoriti, če se bo izkazalo, da so pritiski tako hudi, da ovirajo delo koalicije ali vlade. Foto: BoBo
Tudi v koaliciji naj bi se zavedali, da bi se morda morali čez nekaj tednov ali mesecev na to temo ponovno pogovoriti, če se bo izkazalo, da so pritiski tako hudi, da ovirajo delo koalicije ali vlade. Foto: BoBo
V odgovorih na morebitno interpelacijo bo, kot zagotavlja Goran Klemenčič, natančno pojasnjeno, kaj so delali in zakaj. Znova se bo po njegovih besedah moralo začeti govoriti "o vseh finančnih transakcijah, o bratih, sestričnah itd.". Foto: BoBo
Klemenčič še uživa zaupanje predsednika vlade
SDS razmišlja o interpelaciji Klemenčiča
Goran Klemenčič ostaja minister za pravosodje

Minister za pravosodje Goran Klemenčič se je v nedeljo sešel s premierjem Mirom Cerarjem. Po izčrpnih pojasnilih glede očitkov na njegovo delo mu je premier izrekel podporo.

Glede očitkov, ki jih je bil Klemenčič deležen zaradi poročila o premoženjskem stanju politikov, ko je vodil protikorupcijsko komisijo, je po pogovoru s premierjem Cerar Klemenčiču izrazil podporo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Klemenčič nedeljskega pogovora s predsednikom vlade ni želel komentirati, potrdil je le, da sta imela s predsednikom dolg pogovor. Že v soboto je zatrdil, da sam ne namerava odstopiti, saj naj bi na KPK-ju pri oblikovanju poročila o premoženjskem stanju politikov delal skrbno in v najboljši veri, v bran pa mu je torej stopil tudi Cerar.

Klemenčič se morebitne interpelacije veseli
Ministrov odstop sicer pričakuje Janez Janša, v SDS-u pa ne izključujejo niti interpelacije zoper pravosodnega ministra. A ta bi bila po mnenju predsednika državnega zbora Milana Brgleza zloraba, saj se interpelacija nanaša na aktualno delo ministra, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.

Danes pa je Klemenčič dejal, da se morebitne interpelacije veseli. Spomnil je, da nekoga sicer ne moreš interpelirati za preteklo delo, "a tudi to je mogoče". V njegovih odgovorih na morebitno interpelacijo pa bo, kot je zagotovil, natančno pojasnjeno, kaj so delali in zakaj. Ponovno se bo po njegovih besedah moralo začeti govoriti "o vseh finančnih transakcijah, o bratih, sestričnah itd.".

Za dokončno razjasnitev Janševih finančnih transakcij
"Dam jim tudi idejo, da mogoče sprožijo parlamentarno preiskovalno komisijo ali vsaj vložijo civilno tožbo," je pripomnil minister.

Kot je pojasnil, se absolutno strinja tudi z dokončanjem poročila KPK-ja, da se dokončno razjasnijo Janševe finančne transakcije. V povezavi s tem poteka tudi finančna preiskava, uvedena je pravnomočna sodna preiskava, zaradi česar je bila Janši odvzeta imuniteta v DZ-ju, je spomnil.

SDS nezadovoljen s Cerarjevo odločitvijo
Na premierjevo odločitev, da še naprej podpira Klemenčiča kot ministra, se je odzval tudi podpredsednik SDS-a Milan Zver, ki je dejal, da je za interpelacijo zdaj primernejši Cerar kot pa Klemenčič. Po njegovem mnenju je premier s podporo Klemenčiču tudi sam izgubil del legitimnosti in integritete.

Dejal je, da se v stranki še niso konkretno odločili o morebitni interpelaciji oz. nezaupnici, saj se je zgodba dogajala v zadnjih urah, trdi pa, da je "danes dan, ko je Cerarjeva vlada padla na izpitu iz integritete".

NSi bi podprl interpelacijo
SDS se po navedbah Zvera še ni odločil, ali bo zoper ministra tudi sprožil interpelacijo, bo pa odločitev sprejel mogoče še ta teden. Bo pa ob morebitni interpelaciji lahko računal na podporo NSi-ja, je povedala predsednica stranke Ljudmila Novak. Po njenem mnenju bo "nekdo, ki je kršil ustavo, težko verodostojno opravljal funkcijo ministra".

Ob tem je dejala tudi, da so v NSi-ju že med objavo poročila imeli več pomislekov glede postopka, po katerem je deloval KPK. Takrat so tudi vztrajali v koaliciji, ker so želeli ravnati v korist države in preprečiti padec bonitetnih ocen, ki bi jih prinesla prekinitev reform. Po mnenju Novakove bi morala sodišča poročilo tudi takoj obravnavati.

Poročilo povzročilo padec Janševe vlade
Poročali smo, da je vrhovno sodišče prejšnji teden odpravilo zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS-a Janeza Janšo. Poročilo KPK-ja je pred dvema letoma povzročilo padec Janševe vlade. Ker je komisijo ob izdaji poročila vodil Klemenčič, je bilo v preteklih dneh slišati več pozivov k njegovemu odstopu.

Klemenčič pa je zatrdil, da sam ne bo odstopil, saj je delal v najboljši veri, skliceval pa se je tudi na pomanjkanje pravne prakse na tem področju.

Ponoven razmislek, če bodo pritiski prehudi
Tudi Cerar je že opozoril, da je odločitev vrhovnega sodišča večplastna, saj je poročilo sicer razveljavilo, ni pa poseglo v njegovo vsebino. Ker pa je poročilo povzročilo "pomembne politične premike", po njegovih besedah zadeva terja premislek, zato se bo danes pogovoril tudi s Klemenčičem samim.

Prvak koalicijskega SD-ja Dejan Židan je glede Klemenčičeve usode poudaril, da želijo najprej slišati njegovo mnenje, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa odločitev prepušča predsedniku vlade. A tudi v koaliciji naj bi se zavedali, da bi se morda morali čez nekaj tednov ali mesecev na to temo znova pogovoriti, če se bo izkazalo, da so pritiski tako hudi, da ovirajo delo koalicije ali vlade.

Klemenčič še uživa zaupanje predsednika vlade
SDS razmišlja o interpelaciji Klemenčiča
Goran Klemenčič ostaja minister za pravosodje