Slovenija
"Moja vizija je, da na srednji rok dvignemo kakovost bivanja tako v mestih kot na podeželju," je dejal Miro Cerar. Foto: BoBo
Slovenija po mnenju Mira Cerarja že danes sledi ciljem koncepta pametnih vasi, tako v okviru obstoječe kmetijske kot kohezijske politike. Foto: BoBo

Dodaj v

Cerar: Slovenci smo tesno povezani s podeželjem

Mednarodna konferenca o konceptu pametnih vasi
13. april 2018 ob 11:32
Bled - MMC RTV SLO, STA

Na Bledu poteka mednarodna konferenca o konceptu pametnih vasi, ki naslavlja izzive, s katerimi se spopada evropsko podeželje, tudi slovensko. To je bilo po mnenju premierja Mira Cerarja vselej razvojno zapostavljeno, ta trend pa se danes spreminja.

Z uvajanjem sodobne infrastrukture in storitev bo podeželje vedno bolj zaželeno ne le za bivanje, temveč tudi kot poslovno okolje, je nadaljeval premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Ob hitrih družbenih spremembah se po njegovem mnenju vse bolj zavedamo prednosti kakovostnega življenja na podeželju in pomena zdrave hrane, čistega okolja, biotske raznovrstnosti in lepote krajine.

"Slovenci smo tesno povezani s podeželjem in znamo oceniti njegove prednosti," je poudaril in spomnil, da ima podeželje slabšo infrastrukturno povezanost, slabšo oskrbo, spopada se z nadpovprečnim staranjem in izseljevanjem prebivalstva.

Gre za izzive, ki jih je treba ustrezna nasloviti, pobuda pametnih vasi je po njegovem mnenju prav zato smela. V zadnjih letih je namreč vse večje zavedanje o nujnosti prehoda v digitalno družbo, različnih oblikah povezljivosti, krožnem gospodarstvu in doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Tako je treba združiti moči za dobre prakse, konkretne in inovativne rešitve, tudi digitalne, ki bodo koristile širšemu krogu ljudi, tudi tistim na podeželju. "Da bodo ti imeli možnost ostati na podeželju in dejavno prispevati k njegovemu razvoju," je poudaril.

Slovenija po njegovem mnenju že danes sledi ciljem koncepta pametnih vasi, tako v okviru obstoječe kmetijske kot kohezijske politike. Sredstva namenja gradnji širokopasovnih omrežij na podeželju, spodbujanju socialne vključenosti, zmanjšanju revščine in gospodarskemu razvoju podeželskih območij ter razvoju kmetij in podjetij. Zgolj v programu razvoja podeželja je do leta 2020 za razvoj podeželjskih območij pri nas namenjenih 1,1 milijarde evrov.

"Ne sme se pozabiti na pomen dveh ključnih politik: kohezijske in skupne kmetijske. Pri tem mora politika razvoja podeželja tudi v prihodnje ostati ključni steber kmetijske politike," je poudaril Cerar in dodal, da za pameten razvoj države potrebujemo človeka in sodobne tehnologije, a je treba ohraniti zdravo pamet in človeka v središču pozornosti.

Bulc: Iniciativa postaja realnost
Koncept o pametnih vaseh je bil po besedah evropske komisarke za promet Violete Bulc pred časom samo neka vizija, morda nora ideja, zato jo veseli, da prav danes na Bledu ta iniciativa postaja realnost. S komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom sta pred dvema letoma nakazala to pot pametnih vasi, pomembno se ji zdi, da se je ista zgodba vzporedno začela razvijati v Evropskem parlamentu.

"To pomeni, da je bil čas pravi," je dejala komisarka, ki se ji pri vsej zgodbi zdi zelo pomembno sodelovanje. "Današnji izzivi v sodobni družbi nikakor ne morejo biti več parcialno obravnavani, vedno potrebujemo sodelovanje različnih sektorjev. To bi moralo biti ključno vodilo pri vseh projektih," je dejala.

Pred nami so velike spremembe
Evropski poslanec Franc Bogovič, ki skupaj z Bulčevo gosti današnjo konferenco, je izrazil ponos, da je vlada koncept pametnih vasi sprejela za svojega. Ko so ideje prave, ljudje z veseljem stopimo skupaj, je dejal in dodal, da so pred nami velike spremembe, povezane z digitalizacijo, okoljskimi spremembami, demografskimi spremembami.

Vse to bo po njegovih besedah omogočilo, da bo podeželje še naprej zanimivo za bivanje, da bodo tam kakovostna delovna mesta in da se zajezi trend odseljevanja. Da bodo zaživeli projekti, pa potrebujemo pametne ljudi, ti so namreč porok za to, da bomo razvili pametno vas, pametno Slovenijo, pametno Evropo. "Pomembno je, da ljudje različnih političnih prepričanj in ljudje, ki zastopajo različne sektorje, sodelujemo," je še dejal Bogovič.

Boljša povezljivost in infrastruktura v vaseh
Komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan pametne vasi vidi kot ljudi, skupnosti, da najdejo rešitve za izzive, ki jih imajo, ustvarjalci politike pa jih pri tem podpirajo. "Potrebujemo boljšo povezljivost in infrastrukturo v naših vaseh, še vedno zaostajamo za mesti. Potrebna je širokopasovna hitra internetna povezava," je dejal in dodal, da je drugi korak, da s to izboljšano povezljivostjo izboljšamo kakovost življenja, torej s službami, novimi lokalnimi trgi, z digitalnimi platformami lahko dostopamo tudi do svetovnih trgov, tu so še mobilnostne rešitve, lokalna proizvodnja energije, e-zdravje in šolanje na daljavo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 13.04.2018 ob 11:58
Pametna vas je le še eden butasti novorek, mi ne pomeni nič drugega, kot nekaj več infrastrukture in uporabe digitalnih aplikacij na vasi. Pa to bo seveda najprej tudi pametno stalo...
SD-pijavka
# 13.04.2018 ob 11:46
Od kar je Židan kmetijski minister vsak dan propade nekaj kmetij žalostno a resnično.
mirror
# 13.04.2018 ob 13:00
"Cerar: Slovenci smo tesno povezani s podeželjem"
Nakladanje. Vlada in parlament sta čisto ljubljanska, pa tudi ugodnosti se delijo samo po ljubljanski kotlini in na obali. Ostali na podeželju pa smo prejemniki višjih davkov in plačniki napak, ki jih ta vlada dela. Sicer pa je konferenca o konceptu pametnih vasi, namenjena predvolilnim dejavnostim.
Vsak kmet ve koliko se lahko zadolži, da mu ne bo propadla kmetija. Tudi gospodinja ve, kako priti z denarjem, ki je na razpolago čez mesec. Lahko bi ju vprašal, kako jima to uspeva.
Arso
# 13.04.2018 ob 12:44
Ha, ha, ha, to je noro. Ljubljana se bohoti, podeželje
po razvitosti zaostaja na vsej črti, tale pa nas pumpa
s povezanostjo s podeželjem.
tomive
# 13.04.2018 ob 14:44
Alchemist
# 13.04.2018 ob 14:10
Slovenci smo tesno povezani s podeželjem
Seveda in ravno zato smo hendikepirani. Potrebujemo več urbane mentalitete, več odprtosti in progresivnosti, zazrtosti v prihodnost, vizionarstva.... Razmišljanje v smislu "cerkev, družina in domovina na prvo mesto" nas bo dolgoročno ugonobilo. Treba gledat naprej, preteklost je že za nami.


LOL, na katerih drogah si ti? Jaz bi tudi :) Maš malomeščanski sindrom. Razvite urbane kulture težijo k temu, kar ima danes slovensko podeželje!
In kaj, urbane mentalitete: ala tujci prvo, slovencem drobtinice? Balkan turbofolk partiji in gheto? Poneumljanje ljudi, ker jih imaš v mestu lažje pod nadzorom? In ja, družina in domovina na prvo mesto - to je edina prava pot k ohranitvi naroda in države! Ugonablja nas vaša zblojena filantropična filozofija.
ForwardThinking
# 13.04.2018 ob 14:39
Slovenija je monocentralistična država, ker pač ima ta balkanska mafija svojo celico v LJ in iz te okolice so tudi njeni člani. MB in Štajerska je desna, zato tako opustošenje na tem koncu: čista in visokotehnološka industrija v LJ, strupi in nizko plačana delovna mesta v MB in okolico.
Ko razkrivaš ozadja ti gre na bruhanje, ampak razumeš zakaj je tako kot je.
KOR
# 13.04.2018 ob 14:46
Cerar, bolje je biti prvi na vasi, kot kmet v mestu!
pepar
# 13.04.2018 ob 16:19
Mogoče je pa čar življenja na podežalju ravno v tem,da še ni v celoti okuženo z vsemi mogočimi novotarijami tega sveta.
MACOLA1962
# 13.04.2018 ob 12:50
Smo tesno povezani!
Vsako jesen se peljemo iz Ljubljane domov po krompir, jabolka in ostalo. Včasih tudi 2krat...
Bled pa je idealna lokacija!
enix
# 13.04.2018 ob 12:08
Zadeva je verjetno dobro zastavljena, problem pa je na občinskem nivoju, ko si posamezniki v lokalnih skupnostih s podporo občinskih struktur preveč dovolijo. Potrebno je omogočiti, da inšpekcijske službe dosledno izvajajo tržni, gradbeni in kmetijski nadzor, da se upoštevajo mnenja krajanov in v prvi fazi sanirajo nekontrolirani posegi v naravo.
Imam primere v neposredni bližini se ne zgodi nič, najbolje se je odseliti vendar vztrajamo.
Ko bo tako urejena še infrastruktura bo verjetno želja za bivanje in delo na podeželju znatno večja.
luckyss
# 13.04.2018 ob 16:19
Hja res je....
Nikoli mi ni bilo jasno zakaj mest ne gradijo na podeželju kjer je čist zrak in neokrnjena narava...:))
galoper
# 13.04.2018 ob 14:00
Zato pa se pojavljajo 'meščanska kukavičja jajca' na vaseh.
božo1
# 14.04.2018 ob 05:27
Ne hvalimo podeželja, da ga ne izgubimo.
prizemljen
# 13.04.2018 ob 20:10
kingeston

Ne ga minusirat, če je ob 13:08 zapisal:
"v glavi smo še vedno čistno navadni nazadnjaški podeželani, ki smo mentalno še vedno v srednjem veku."
Zase bomenda že vedel, kakšen je.
presenečen
# 13.04.2018 ob 19:51
2018
..vse bolj se zavedamo prednosti kakovostnega življenja na podeželju in pomena zdrave hrane, čistega okolja, biotske raznovrstnosti in lepote krajine.

1970-2010
..vse bolj se zavedamo prednosti kakovostnega življenja na urbanih področjih in pomena industrijsko pridelane hrane, sterilnega okolja, avantgardne raznovrstnosti in lepote bivanja v mestih.
galoper
# 18.04.2018 ob 10:20
Vasi na podeželju so osnova mest. Tudi Ljubljana je bila najprej vas. O razvoju človeštva smo se učili v šoli. Še odkritje tople vode manjka.
mkrebs
# 14.04.2018 ob 22:03
A ni že dovolj zdrava kmečka pamet?
Bivši uporabnik
# 13.04.2018 ob 15:56
https://imgflip.com/i/28b9o9
Grešnica
# 13.04.2018 ob 15:11
Oh, ja, Miro, zlasti na celjskem in po velikodušnih okoljskih dovoljenjih.....
presenečen
# 14.04.2018 ob 09:19
Pametne vasi.. Kje ste bili prej, ko ste eni in isti terali kmeta v proizvodnjo in ga silili naj opusti kmetovanje, češ da je industrija zveličanje človeka?

Slovenija ima 20% oskrbo, visoko razvita Švica pa 80%. Kdo je tu nor?
Jarik
# 13.04.2018 ob 13:10
"Cerar: Slovenci smo tesno povezani s podeželjem"

Mislil pa je povedati: Slovenci smo kmeti.
SamoRes
# 13.04.2018 ob 12:44
Na Bledu? Okravatanci pridejo na Bled v luksuzne dvorane z mislimi na vijolične krave in razpravljajo o podeželju.
Alchemist
# 13.04.2018 ob 14:10
Cerar: Slovenci smo tesno povezani s podeželjem

Seveda in ravno zato smo hendikepirani. Potrebujemo več urbane mentalitete, več odprtosti in progresivnosti, zazrtosti v prihodnost, vizionarstva.... Razmišljanje v smislu "cerkev, družina in domovina na prvo mesto" nas bo dolgoročno ugonobilo. Treba gledat naprej, preteklost je že za nami.
kingeston
# 13.04.2018 ob 13:10
kam gre ves denar za subvencije podeželja in kmetijstva

v najboljše traktorje.
kingeston
# 13.04.2018 ob 13:08
ima čisto prav.
v glavi smo še vedno čistno navadni nazadnjaški podeželani, ki smo mentalno še vedno v srednjem veku.
Kazalo