Slovenski premier je izpostavil zaščito civilistov ter zagotavljanje človekove varnosti, kot prioriteti v slovenskem humanitarnem delovanju. Foto: Twitter predsednika vlade
Slovenski premier je izpostavil zaščito civilistov ter zagotavljanje človekove varnosti, kot prioriteti v slovenskem humanitarnem delovanju. Foto: Twitter predsednika vlade

Svetovni humanitarni vrh, ki letos poteka prvič, združuje predstavnike donatorjev in prejemnikov humanitarne pomoči na ravni državnih voditeljev, mednarodnih organizacij, nevladnih organizacij, podjetij in strokovne javnosti, ki se skupaj odzivajo na osrednje izzive na področju humanitarne pomoči.

Slovenija odločno podpira temeljne odgovornosti Agende za človečnost in je v tem okviru tudi sprejela številne nacionalne zaveze, je na okrogli mizi dejal Cerar ter poudaril nadaljevanje promoviranja in zagovarjanja mednarodnega humanitarnega prava ter njegovega uresničevanja.

Po njegovih besedah si bo Slovenija prizadevala za zagotavljanje spoštovanja begunskega prava ob hkratnem naslavljanju temeljnih vzrokov in posledic aktualne begunske krize. "Slovenija je uspešno podpirala promocijo človekovih pravic prek izobraževalnih programov za mlade generacije po vsem svetu. Pri tem je dosegla okoli 180.000 otrok iz 25 držav. Tovrstne dejavnosti bo tudi nadaljevala s poudarkom na vlogi žensk in deklic," je med drugim napovedal premier, ki je tudi izpostavil zaščito civilistov ter zagotavljanje človekove varnosti kot prioriteti v slovenskem humanitarnem delovanju.

"Slovenija bo prav tako še naprej promovirala vladavino prava in delo Mednarodnega kazenskega sodišča ter se tudi v prihodnje pridruževala mednarodnim prizadevanjem za preprečevanje zločinov nad človeštvom," je še poudaril Cerar.