Slovenija

Poudarki

  • Zbližanja stališč o nadzoru mej na srečanju med slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem in avstrijsko kolegico Karin Kneissl verjetno ni pričakovati.
Cerar
Zunanji minister Miro Cerar je na svojem prvem uradnem obisku druge države, odkar je prevzel funkcijo ministra. Foto: BoBo
VIDEO
Cerar na Dunaju

Dodaj v

Cerar z avstrijsko kolegico o evropskih temah, nadzoru meje in sodelovanju med državama

Prvi uradni obisk zunanjega ministra Mira Cerarja
7. november 2018 ob 09:39,
zadnji poseg: 7. november 2018 ob 16:01
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Zunanji minister Miro Cerar se je na Dunaju med drugim sestal z avstrijsko zunanjo ministrico Karin Kneissl. Govorila sta o migracijah, sosedskem dialogu, razmerah v JV Evropi ...

Oba zunanja ministra sta potrdila dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Avstrijo ter interes za nadaljnjo krepitev že obstoječega sodelovanja, so sporočili s slovenskega ministrstva za zunanje zadeve.

Izpostavila sta odlično gospodarsko sodelovanje ter se zavzela za krepitev sodelovanja na področju kulture - tako sta potrdila interes za organizacijo skupnega tematskega leta, posvečenega sosedskemu dialogu, s čimer bi povečali prepoznavnost skupne kulturne dediščine in medsebojno razumevanje ter poznavanje.

Cerar: Naj manjšina dobi več denarja
Zunanji minister Miro Cerar je glede avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji izpostavil pričakovanje, da bo nova avstrijska vlada zagotovila povečanje finančnih sredstev za slovensko narodno skupnost v Avstriji ter izpolnila dane obljube glede sistemske, zakonske ureditve položaja manjšinskih tiskanih medijev.

Ministra sta se tudi dogovorila za sodelovanje ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti z avstrijsko stranjo v Siriji. Pobudo bosta predstavila na zasedanju Sveta EU-ja za zunanje zadeve v Bruslju. Spregovorila sta tudi o trenutnih izzivih avstrijskega predsedovanja Svetu Evropske unije ter izmenjala stališča do nekaterih aktualnih evropskih tem, kot so migracije, izstop Združenega kraljestva iz EU-ja in razmere v Jugovzhodni Evropi.

Cerar se je v okviru enodnevnega delovnega obiska v Avstriji sestal tudi s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko. V pogovoru sta po navedbah MZZ-ja poudarila dobro sodelovanje obeh držav in izmenjala stališča glede nekaterih aktualnih mednarodnih tem.

Kot so ob tem sporočili iz avstrijskega parlamenta, sta oba podprla vstop držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo. Ob tem je Sobotka opozoril, da morajo te države sicer izpeljati ustrezne reforme. Predsednik nationalrata se je v luči tega tudi zavzel za parlamentarno dimenzijo berlinskega procesa, ki bi pomenila dopolnitev srečanjem predsednikov vlad ter zunanjih in gospodarskih ministrov.

Oba sta se tudi strinjala, da je potrebno glede vprašanja migracij razlikovati med begunci, ki potrebujejo zaščito, in nezakonitimi migracijami. Izpostavila sta tudi okrepljeno sodelovanje z državami, ki so vir migracij.

"Manjšine v Avstriji in Sloveniji vidim kot most med obema državama," je še poudaril Sobotka in se zavzel za vključitev nemško govoreče skupnosti v Sloveniji v ustavo. Cerar je tudi izpostavil podelitev najvišjega avstrijskega kulturnega priznanja koroškemu Slovencu Florjanu Lipušu kot znak odprtosti Avstrije do etnične raznolikosti, so še sporočili iz avstrijskega parlamenta.

Minister za zunanje zadeve je obisk v Avstriji začel s srečanjem s tukajšnjo slovensko skupnostjo, je na Facebook strani objavilo slovensko veleposlaništvo na Dunaju. Dan pred obiskom se je Cerar v Ljubljani srečal s predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

V okviru obiska na Dunaju se bo Cerar nocoj srečal tudi s predstavniki avstrijskih podjetij z naložbami v Sloveniji

L. L., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
iron_maiden15
# 07.11.2018 ob 10:01
Slovenci lahko samo sanjamo, da bi imeli takšno vlado kot jo ima Avstrija, ki dela za interese svojih ljudi, ne pa za ilegalne migrante, kot to počne slovenska vlada.
veza
# 07.11.2018 ob 09:51
Cerar

ne bi prepričal niti potencialnega kupca dežnika sredi največjega naliva, nima te karizme, na žalost
mirror
# 07.11.2018 ob 11:36
Avstrija ščiti svoje interese. Naši levi politiki pa ščitijo tuje interese, samo svojih ne. Vsak migrant, ki pri nas dobi azil kmalu popiha čez mejo v Avstrijo. Tam to dobro vedo in so dodatno zaščitili svojo mejo. Cerar je lahko samo tiho.
pobrisan
# 07.11.2018 ob 11:36
Malo naj podebatirajo še o Marakeški deklaraciji.
cairns
# 07.11.2018 ob 10:25
Cerar z avstrijsko kolegico o evropskih temah, nadzoru nad meji in sodelovanju med državama

Kaj če bi Slovenija skupaj z Madžarsko in Avstrijo oblikovala ohlapno konfederacijo ki bi bila podobna Avstroogrski in s tem zmanjšala vpliv Bruslja(beri Berlina). Bruselj(beri Berlin) je vsak dan bolj diktatorski in vse manj dovzeten za predloge ljudi.
Orionstar
# 07.11.2018 ob 09:59
G.Cerar naj potiho še vpraša avstrijsko ministrico ZAKAJ AUT KUPUJE in POVEČUJE ZLATE REZERVE?!
Zakaj to počnejo v bistvu vse sosede?!
mirror
# 07.11.2018 ob 11:42
Cerar o sodelovanju z višegrajsko skupino lahko samo sanja. Naša leva politika se preveč zamerila ne samo tej skupini, ampak kar celi Evropi. Pretirano koketiranje z Rusijo nas je drago stalo.Naslednikov komunizma nihče ne mara.
DrKult
# 07.11.2018 ob 15:43
Cerar moj dragi, volil sem te. A če želiš, da avstrijska meja ostane odprta, bo našo za migrante treba zapreti in dokazati, da ni kot sito z velikimi luknjami.
rEzA
# 07.11.2018 ob 14:45
Vsi se bodo zaščitili, samo mi ne?! Še USA se bo zaščitila z 5000 ali ne vem koliko vojaki že. Mi pa kar dalje po mesečnikovo, wilkommen in te fore, škodljive za Slovence.
Alchemist
# 07.11.2018 ob 12:55
ne bi prepričal niti potencialnega kupca dežnika sredi največjega naliva, nima te karizme, na žalost

Se strinjam. Poleg tega pa ima izkrivljen pogled na realnost. Velikokrat zagovarja stališča, ki so odkrito škodljiva.
navigator007
# 07.11.2018 ob 11:57
Kdaj bomo od te vlade in prijaznih poročevalcev sploh deležni karkoli konkretnega?
A: Med nerešenimi težavami pa ostajajo otroški dodatki, ki jih namerava Avstrija za delavce migrante znižati na raven stroškov držav, iz katerih prihajajo.
Ja in kaj zdaj? Zakaj navajamo problem, če zanj nimamo rešitve? Bomo mi dvignili otroške dodatke ali "prisilili" Avstrijo naj za naše starše plačuje več kot smo pripravljeni plačati doma?
B: ...pritožba 120 slovenskih podjetij pri Evropski komisiji zaradi visokih kazni in poostrenih kontrol pri opravljanju storitev v Avstriji.
Kaj so to visoke kazni na podjetja in ali jih lahko prosim lepo primerjamo z ekvivalentnimi v Sloveniji? Doma nenehno razlagamo, kako moramo delodajalce bolj kontrolirati in priviti, v Avstriji pa nam to ni tako všeč? In sploh: kaj smo dosegli s tem omenjanjem tožbe?
C: Slovenija tako vidi v Češki in Slovaški morebitne zaveznike...
In zakaj točno bi Avstrijce zanimalo, kje izven Avstrije mi vidimo svoje zaveznike? A to jim sporočamo kot neke vrste grožnjo ali kaj?
D: ...da se ne strinja s sistemom vodilnih kandidatov za Evropske volitve
Njegovo osebno levo mnenje je za Avstrijo res izjemnega pomena. To bo zagotovo trik, ki bo izboljšal sodelovanje med državama in blaginjo slovenskega naroda.
Radenm
# 07.11.2018 ob 15:40
Z Avstrijo začet tesnejše sodelovanje na obrambnem področju, začet neko vojaško nevtralno skupnost v srednji Evropi, pa ven iz NATO zveze.
Kolupaila
# 07.11.2018 ob 12:42
Na Ljubelju in Karavankah, vse bolj redna in temelita kontrola, praktično brez vnosa v računalniški sistem ne prideš več čez. Boljše je bilo v času samostojne Slovenije izven EU kot je sedaj v EU. Ni pa ga našega, ki bi dosegel odpravo mejne kontrole.
Knight Kant
# 07.11.2018 ob 12:25
mirror --- 07.11.2018 ob 11:42
Cerar o sodelovanju z višegrajsko skupino lahko samo sanja. Naša leva politika se preveč zamerila ne samo tej skupini, ampak kar celi Evropi. Pretirano koketiranje z Rusijo nas je drago stalo.Naslednikov komunizma nihče ne mara.
--------

V čem je Putinova Rusija bolj naslednica komunizma, kot je to Orbanova Madžarska ali
Kaczyński-Dudova Poljska iz višegrajke skupine?
RYAN
# 07.11.2018 ob 18:50
prvo balkanska pot, potem italija, sedaj španija in od vsepovsod po malem (glede na prejšna leta). kaj vam ni jasno, tam kjer vrč pušča tam bo luža. novinarji pa po etiki - se je migrantski tok spremenil? ni se!
ibn Ghazi
# 07.11.2018 ob 15:33
Kritičen pa je bil tudi do prevlade Evropske ljudske stranke (EPP) na področju politike Evropske unije. "Ni v demokratičnem interesu, da le ena stranka, četudi je največja, dobi predsednika komisije, Evropskega sveta in parlamenta, torej vse ključne položaje," je dejal Cerar

Končno je nekaj resnega izjavil... EPP je direktno odgovorna za porast neofašizma v Evropi: ali ga neposredno spodbuja (kot pri nas) ali ga ne obsoja, čeprav ga ne spodbuja (kot na Hrvaškem), ali pa se širi radi nesposobnosti EPP (kot v Nemčiji in drugod). Tudi ilegalne migracije so posledica desetletja nesposobne in škodljive politike EPP.
AMFIBIJA
# 07.11.2018 ob 12:58
Mirica Cepar

PRI RAVNATELJICI

So k ravnateljici ga poslali,
fanta, komaj v razred ki začetni
prejšnji mesec vpiše se, prevzetni
v obravnavo so ga naglo dali.

Prav prevzetno, češ naj tam pokaže,
kakšni da njegovi so talenti,
kakšni dobro znani kvocienti,
naj pokaže, videz da ne laže.

Angelska se mu pisarna zdela,
ko k ravnateljici je pritekel,
jakno še pred vrati urno slekel,
vtis da naredi, se trudil scela.

A ga ženska silno je oštela,
češ kaj delaš ti fantíč nesrečni,
tvoji so uspehi podpovprečni,
včasih je za takšne šiba pela.

V šolo našo si prišel z Balkana,
tudi če z zahodnega, vseeno,
mu napela jih je prav pošteno,
da kot juha zdel se je postana.

Ko z obiska končno se bo vrnil,
na pomoč prišla bo sedma sila,
prvošolčku brž zagotovila,
da vse v svoj prid nujno bo obrnil.

Vrnil se bo v razred brez blamaže,
kaj bilo je zgoraj, nič povedal,
se pa razred dobro bo zavedal,
kot pes teče, da sošolec laže.
cairns
# 07.11.2018 ob 18:49
Cerar: Naj manjšina dobi več denarja

je rekel s tihim tresočim nežnim glaskom in si pohlevno obrisal solzico.

Cerar ni primeren za to funkcijo ker je premalo odločen, kompromisarski in premalo zvit. Na MZZ je postrebno postaviti odločnega, ostrega, zvitega, nepopustljivega ministra-co, ki se bo zavzemal za slovenske interese, če bo potrebno tudi tako da bo s čevljem tolkel po mizi. (nikita je dosegel veliko press).
stari maček
# 07.11.2018 ob 18:27
In zopet bodo hvale.peli Šarcu,ampak,da ima.kaj delit je.zaslužna Cerarjeva vlada,enako kot Janša.je.delil.Drnovškove bonbone.
Lesnikovsok
# 07.11.2018 ob 18:18
volite nove obraze. pa spet gledamo samo stare.... oh ja slovenski volilci.. nebom raje komentiral :)
pista
# 07.11.2018 ob 18:36
Avstrija je dosegla z nadzorom, da so se migranti preusmerili proti Italiji. Očitno je dovolj že samo sporočilo, ki ga pošilja takšen nadzor. Ker z izjemo tistih nekaj mejnih prehodov kjer imajo te kontrole je meja varovana zelo slabo, verjetno še slabše kot italijanska.
stari maček
# 07.11.2018 ob 18:25
Šarec že deli križem kražem,čez leto,dve bomo pa goli in bosi.
firbec111
# 07.11.2018 ob 13:08
V Sloveniji smo mnenja, da trenutne razmere ne utemeljujejo posega v temeljna načela schengenskega sistema, saj je število nezakonitih prestopov na slovensko-avstrijski meji na zelo nizki ravni, kot tudi število vrnjenih oseb iz Avstrije," je povedal zunanji minister

in ima prav. poleti imamo kilometrske zastoje, ker pregledujejo vsak avto ilegalci pa mirno hodijo v Avstrijo. Ne razumem logike Avstrije
velenjcan
# 07.11.2018 ob 19:14
Ko bereš, kakšni pikzigmarji nas zastopajo, si človek zaželi kakega resnega politika na oblsti, pa tudi če bi bil komunist.
taprauslovenc
# 07.11.2018 ob 19:11
A je tud kaj jamral?
stari maček
# 07.11.2018 ob 18:23
Drugič pa jamrate,ja ta je nov,nepoznan,nima izkušenj.
Ljudje božji.pa kaj bi sploh radi.
Naj pride sveti Peter iz nebes,ali pa čarodej z čarobno palčko.
stari maček
# 07.11.2018 ob 18:20
On vedno pametno govori,ker je intelegenten,razgledan,pameten,ampak ovce ga ne razumejo.
Tudi v svetu spoštovan,Šarcu se pa smejijo.
stari maček
# 07.11.2018 ob 18:09
Slovenci podpitamo manj intelegentne,zato Cerar ni primeren,enako ni bil primeren Turk za p.države,to je dokaz kakšni smo mi loleki,volimo burkeže,takšne kak je fajn rek,kak je fajn povejd,smo na zelo nizkem nivoju.
Manj je pametnih in več primitivnih in prevladujejo nad pametnimi in to za mene ni demokracija,ker večina prevladuje nad manjšino.
MZ
# 08.11.2018 ob 06:53
Tole o manjšinah - Slovenija že za Slovence v matični domovini skrbi precej slabo, za manjšine pa jih itak dol visi že ves čas obstoja. Morda se politiki nanje spomnijo ob kakšni posebni priložnosti, to je pa tudi vse.
Žal...če za svoje ne bomo poskrbeli sami, tudi drugi ne bodo.
svabo
# 07.11.2018 ob 20:38
naroda
blede.....verjetno rad pretiravaš v življenju. Mejno kontrolo bomo vzpostavili na mejnih prehodih z Avstrijo...Slovenci. Preprosto. Danes je večja nevarnost, da pridejo migrantje iz Nemčije in Avstrije v Slovenijo kot obratno...... Za to je vendar zadeva jasna. Matematično čista. Preko 200.000 v Avstriji in okoli 800.000 v Nemčji. V Sloveniji pa 148...... Od kje preti torej nevarnost.
svabo
# 07.11.2018 ob 19:37
Resno pričakujem, da je Cerar obvestil kolegico, če ne odpravi obmejne kontrole jo bomo vzpostavili mi.
velenjcan
# 07.11.2018 ob 19:09
Orionstar
# 07.11.2018 ob 09:59
Prijavi neprimerno vsebino
G.Cerar naj potiho še vpraša avstrijsko ministrico ZAKAJ AUT KUPUJE in POVEČUJE ZLATE REZERVE?!
Zakaj to počnejo v bistvu vse sosede?!


Razen Hrvaške, ki zlatih rezerv nima, naše so pa minimalne. Tako da bi bilo vprašanje treba nasloviti na bivšega predsednika vlade Cerarja in na sedanjega Šarca.
Kazalo