Cerar in Plenković sta že bila dogovorjena za srečanje, a je ga slovenski premier odpovedal po govoru Plenkovića v ZN-ju. Foto: EPA/BoBo
Cerar in Plenković sta že bila dogovorjena za srečanje, a je ga slovenski premier odpovedal po govoru Plenkovića v ZN-ju. Foto: EPA/BoBo

Cerar je Plenkovića povabil, da obnovita dialog glede implementacije arbitražne razsodbe. Odprl je vprašaja kopenske meje, kjer je na nekaterih delih treba najti soglasno rešitev. Vse ostalo "je za nas zaprto in jasno," je dodala Kustec Lipicerjeva. Na hrvaški strani so metem poudarili, da je Plenkovićevo vabilo Cerarju, naj obišče Hrvaško še vedno veljavno.

Predsednika obeh vlad sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Cerar obiskal Zagreb 27. septembra, a je slovenski premier obisk nekaj dni prej odpovedal. Za to se je odločil zaradi Plenkovićevih izjav na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku. Hrvaški premier je tam dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava.

Piljenje pravnih rešitev
Pravne službe pilijo še zadnje rešitve v svežnju zakonov za uveljavitev arbitražne odločbe. Vlada bi jih lahko obravnavala že na seji v sredo. Zunanji minister Karl Erjavec poudarja, da gre za začetek implementacije arbitražne odločbe.

Med zakonodajnimi predlogi so po navedbah koalicijskih partnerjev interventni zakon, ki rešuje položaj ljudi na obmejnem območju, predlog zakona, ki na novo v skladu z arbitražno odločbo definira državno mejo, ter tudi zakon o evidentiranju nepremičnin. Skupno naj bi bilo zakonov osem.

"Zagovarjamo, da gredo vsi zakoni v postopek v svežnju in da pride čim prej do obravnave v državnem zboru. Cilj je, da so sprejeti do 29. decembra," je po koalicijskem srečanju povedal Erjavec. Meni, da bo slej ko prej potrebno tudi sodelovanje Hrvaške, še posebej tam, kjer arbitražno sodišče nasprotuje k skupnim rešitvam.