Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 126 glasov Ocenite to novico!
stolnica svetega Nikolaja, stolnica, cerkev, tržnica, ljubljana
Po novem zakonu o davku na nepremičnine naj bi bili obdavčeni tudi verski objekti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Cerkev: Nepremičninski davek bi povzročil omejevanje verske svobode

Davek na nepremičnine bi vključeval tudi sakralne objekte
24. september 2013 ob 14:43,
zadnji poseg: 24. september 2013 ob 16:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Premierka Bratušek je razkrila, da bodo po novi verziji zakona o davku na nepremičnine obdavčeni tudi verski objekti. V Katoliški cerkvi že opozarjajo, da bi to ogrozilo njihovo delovanje.

Vlada že nekaj časa obljublja, da bo zadnji davek v svežnju novih davščin nepremičninski davek, ki bo nadomestil sedanji prispevek za stavbno zemljišče. V javnost je bilo poslanih že nekaj predlogov, ki pa so vsi po vrsti doživeli precejšnje negodovanje in celo napoved protestov, ki so jih napovedali kmetje. Dejstvo je, da bodo morali vsi lastniki nepremičnin v državno blagajno prispevati bistveno več kot do zdaj.

Prejšnji predlogi zakona o davku na nepremičnine so predvidevali različne davčne stopnje glede na namembnost zemljišč ali nepremičnin. Sprva je bilo tudi predvideno, da bodo nepremičninskega davka oproščeni vsi objekti, kjer se opravlja religiozna dejavnost.

V ponedeljkovem televizijskem intervjuju na TV Slovenija pa je predsednica vlade Alenka Bratušek razkrila, da bodo obdavčene popolnoma vse nepremičnine. Ob tem je razložila, da beseda "vse" vključuje tudi verske objekte, različne pa bodo stopnje obdavčitve.

Davek bi ogrozil delovanje župnij
Zaradi napovedi obdavčitve vseh sakralnih objektov so zdaj zaskrbljeni v največji slovenski verski skupnosti, Katoliški cerkvi (KC), saj imajo v lasti 2.366 cerkva.

"Pri Slovenski škofovski konferenci z zaskrbljenostjo spremljamo sprejem novega Zakona o davku na nepremičnine. Izjave o tem, da naj bi bili poleg sakralnih nepremičnin obdavčeni tudi prostori, v katerih se izvaja verska dejavnost, je skrb vzbujajoča. Prepričani smo, da bo uvedba takšnega davka povzročila omejevanje verske svobode in svobode delovanja verskih skupnosti v Republiki Sloveniji. Uvedba takšnega davka bo ogrozila delovanje tako župnij in redovnih ustanov kot tudi katoliških vzgojnih, šolskih, kulturnih in dobrodelnih organizacij," so za MMC povedali v tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference (SŠK).

V SŠK-ju poudarjajo, da bo morebitni davek prizadel celotno Cerkev. "Ker delovanje Cerkve podpirajo verniki, uvedba davka na nepremičnine gotovo predstavlja dodatno finančno breme za naše vernike in naše verske delavce," še poudarjajo.

Kakšne davke sicer že plačuje KC?
SŠK na svoji spletni strani navaja, da v Sloveniji cerkvene ustanove kot pravne osebe plačujejo davek od vseh stavbnih zemljišč, razen za cerkve kot sakralne objekte, davek od dohodkov pravnih oseb v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti na trgu (prodaje, najemnine, obresti …).

Pri tem pa so izvzeti darovi, donacije, dotacije in drugi dohodki iz nepridobitne dejavnosti, enako kot velja za društva, zavode, fundacije, politične stranke, zbornice in reprezentativne sindikate.

Prav tako plačujejo davek ob prodaji nepremičnin, prispevek za vzdrževanje gozdnih cest kot lastniki gozdov, obvezno članarino za članstvo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije kot lastniki zemljišč ter DDV pri nakupih opreme, obnovi nepremičnin …

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
mortir
# 24.09.2013 ob 14:50
aleluja. skrajni cajt da obdavcijo cerkev
šurda
# 24.09.2013 ob 14:53
Le kako lahko povezuješ verovanje v boga z
neprimičniskim davkom ?
serpent
# 24.09.2013 ob 14:52
Pravilno.
K_ris
# 24.09.2013 ob 14:56
Cerkev: Nepremičninski davek bi povzročil omejevanje verske svobode

Tukaj bi pa prosil za razlago, ker sam nikakor ne uspem razumeti povezave med nepremičninskim davkom in omejevanjem verske svobode. A ta davek velja samo za RKC? No, se mi je zdelo, da ne...
primorc91
# 24.09.2013 ob 15:01
Bolana izjava. To je isto kod da bi kdo od nas navadnih smrtnikov izjavil, da višje cene bencina omejujejo našo pravico do svobode gibanja. Če si ne moremo privoščiti avtomobila bomo pač šli z avtobusom. Če RKC ne more vzdrževati dragih feudalističnih objektov naj se pačpreseli v manjše.
Peroz
# 24.09.2013 ob 14:54
En ofr bo pač namenjen nepremičninskemu davku... kje je panika?
kajtimara
# 24.09.2013 ob 14:57
Japajade bi rekel moj tamal. Predvsem vam bo porezal finančne lovke. Odločiti se, ali se ž
elitei iti biznis, ali širiti evangelij. Oboje ne gre, dovolj da ste potunkali kar nekaj bank, ki jih bomo sanirali davkoplačevalci.
pici.poki
# 24.09.2013 ob 15:09
To, kar je naredil Zvon je lopovščina najvišje kategorije. In uradna cerkev je okoli tega čisto tiho. Naj bo tiho tudi tokrat...
jaskelainen
# 24.09.2013 ob 14:58
mene pa najbol bod v oči tole, navajam:''SŠK na svoji spletni strani navaja, da v Sloveniji cerkvene ustanove kot pravne osebe plačujejo davek od vseh stavbnih zemljišč, razen za cerkve kot sakralne objekte, davek od dohodkov pravnih oseb v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti na trgu (prodaje, najemnine, obresti…). ''

nisem vedel, da je poslanstvo Cerkve PRIDOBITNA DEJAVNOST!
Sicer je pa sramota, da sedaj jamrajo, da jih bo ta davek (skoraj) pahnil na beraško palico, medtem pa so leta in leta iz PRIDOBITNE dejavnosti ustvarjali dobičke (?!)... no ja, saj so napovedali, kdo bo nosil breme (VERNIKI) tega davka... Toliko o poštenosti in še čem!!!
bananistann
# 24.09.2013 ob 15:11
Cerkev: Nepremičninski davek bi povzročil omejevanje verske svobode

obdavčit vse in amen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
badžo
# 24.09.2013 ob 15:00
Če se bunijo, je že nekaj na tem, da je to prava odločitev.. Pač, tudi Cerkev bo morala racionalizirat svoje lastništvo. Ne pa da se obnaša kot svinja z mehom, vedoč, da ne bo škode, tudi če kaj propada...
mataj
# 24.09.2013 ob 14:57
Bog vse vidi na zemlji.Tale nepremičninski davek od cerkva se vrača k Bogu.

LOL
Bivši uporabnik
# 24.09.2013 ob 15:05
Pa saj se ravno v cerkvah obrne največ denarja. Kot bi se trgovci pritoževali, ker plačujejo davek od prodaje. Me pa zanima, koliko računov izdajo duhovniki, ker so tako pošteni državljani.
GORILA
# 24.09.2013 ob 15:08
ja, res grozno...se govori, da muslimani ne bodo gradili džamije v LJ, zaradi nepremičninskega davka, seveda!
Farmergirl
# 24.09.2013 ob 15:05
Cerkev: Nepremičninski davek bi povzročil omejevanje verske svobode

Zakaj že? A ker boste ob nedeljah zahtevali, da vam več v tošlc pade? Imate od gozda do vsega boste pa še za davek napraskali.
Mindmaster
# 24.09.2013 ob 15:03
Davka bi morali biti opravičeni samo objekti, ki imajo status kulturnega spomenika, pika.

Za pravo vzpostavitev verske svobode, pa potrebujemo davek na verske skupnosti, ki ga bodo plačevali verniki svoji organizaciji. Dovolj parazitiranja z državnega proračuna in kršenja ustave.
Paperino
# 24.09.2013 ob 15:19
Cerkev: Nepremičninski davek bi povzročil omejevanje verske svobode

Nič hudega, vsak davek omejuje tudi mojo osebno svobodo, pa ga moram vseeno plačati. Če ne morete plačati nepremičninskega davka prodajte nepremičnine ali jih kar podarite vernikom.
Korošec
# 24.09.2013 ob 15:16
Jaz bi jim dal polek še davek na zlate kelihe.
qwertz
# 24.09.2013 ob 15:15
Kar slabo mi je postalo ob jamranju RKC-ja. . Zakaj? preberite knjigo Vatikan d.d. pa vam bo vse jasno . . v I O R se perejeo miljarde evrov oni pa kle jamrajo . . uffffffff
Vladoska
# 24.09.2013 ob 16:47
Ni panike, deklariranim uvesti članarnino kot v Nemčiji npr.
Reorgart
# 24.09.2013 ob 15:22
Če vsi lahko plačujemo davke pa jih naj še Cerkev.
štamprle
# 24.09.2013 ob 15:12
Če ga moram jaz plačati zakaj ga potem njim ni treba? Pa sem iz finančnega vidika napram njim totalni berač!
severna zvezda
# 24.09.2013 ob 16:13
...... prav nič se mi ne smili RKC, niti njeni verniki, torej KATOLIKI! ....... Verniki, če so res iskreno z Bogom, bodo še naprej dobri verniki. ........... Katoliška cerkev (VODSTVO!) na Slovenskem pa si res dovoli preveč, od osamosvojitve dalje si prizadeva le za vzpostavitev stanje med obema vojnama: lakomnost ter materialne dobrine!

........... Časi so drugačni. Smo v letu 2013:

Imajo avte? Da.

Imajo internet? Da.

Imajo mobitele? Da.

Imajo novega, bolj prosvetljenega papeža? Da.

Imajo volilno pravico? Da.

Imajo vpliv v slovenski družbi? Da.

Imajo pravico do koriščenja javnega zdravstva? Da.

Imajo volilno pravico? Da.

Imajo svoje kurate v SV? Da.

Imajo pravico do bogoslužja? Da.

Imajo svoje verske vsebine na nacionalnih (državnih) medijih? Da.

Dobivajo subvencije za kulturno udejstvovanje in dediščino? Da.

.........................
Kaj jih torej ovira pri doslednem spoštovanju države, v kateri RKC domuje in širi svoj evangelij? To spoštovanje obsega tudi plačilo davkov.
zapatist
# 24.09.2013 ob 15:50
@katkarinca

Jaz tvojo stisko razumem, ti pa moraš pač razumeti, da ima takih in podobnih težav zadnja leta ogromno posameznikov in ustanov in da ne vem zakaj misliš, da bi morala biti ravno Cerkev priveligirana.

Se ti ne zdi na primer v redu, da tudi Cerkev preko davkov prispeva v sklade za socialno pomoč najrevnejšm, brezposelnim, za zdravstvo itd...ali meniš, da je prav da ne prispeva nič, niti miljardne luknje, ki jo je ustvarila noče pokriti...
nenn0
# 24.09.2013 ob 15:50
pravilno, še davčne blagajne jim naj dajo! :D
anny22
# 24.09.2013 ob 15:14
Ne morejo plačati katehetov in sodelavcev v župniji, od katerih se pričakuje, da bodo delali kar zastonj, ne bi plačali davka za nepremičnine, ne bi računali znosne najemnine za svoje objekte...čakaj malo, kaj bi že oni? Aha, se šli milijardne mahinacije s tujim denarjem in prihranki starih gospa. Niso vsi župniki pokvarjeni in ni vse slabo, kar se uči, ne morete pa imeti dvojnih standardov za "nas" in za "druge". Kar je cesrjevega, gre cesarju, kar je Božjega pa Bogu.
Ejnštajn
# 24.09.2013 ob 16:16
Če se cerkev obnaša kot podjetje, naj bo tudi obdavčena kot podjetje.
Mindmaster
# 24.09.2013 ob 15:36
Verska svoboda ne pomeni, da ti mora država zagotovljati vzdrževanje verskih objektov. V 7. členu ustave lepo piše, da je cerkev ločena od države, in tega se je treba držati.

Če se sakralne objekte opraviči davka, mi noben zakon ne preprečuje, da ne bi zbral 10 svojih kolegov, z njimi ustanovil versko skupnost in bi vsak izmed nas svojo nepremičnino razglasil za sakralni objekt.
mart40
# 24.09.2013 ob 16:49
"Dajte torej cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega"
Res ne razumem naše Cerkve. A Jezus ni bil dovolj jasen?
Zuppkko
# 24.09.2013 ob 15:57
Če bo obdavčen minaret, naj bo tudi zvonik. Mene tišina ob 10ih zvečer ne bi zmotila.
čak mal noris
# 24.09.2013 ob 15:23
Glede davkov vedno takole: Ali vsi, ali pa nobeden. Seveda pravično odmerjeno glede na "status" obdavčenca.
CtrlDelete
# 24.09.2013 ob 16:31
Če verski objekti ne bodo plačevali davka od nepremičnin, bom jaz svojo nepremičnino vpisal kot verski objekt, vera bo pa moj nick!
Paperino
# 24.09.2013 ob 15:39
ffffff # 24.09.2013 ob 15:30

Ubogi si, po moje ti je najtežje okoli Božiča, ko toliko rdečih Božičkov okoli leta. Še enkrat te sprašujem zakaj jaz moram plačati davek pa nimam denarja, cerkvi ga pa ni potrebno?
Korošec
# 24.09.2013 ob 19:13
Zakaj slavimo Trubarjaß Ker nam je prevedel SVETO PISMO v Slovenski jezik! Torej nam je vero se poglobil in jo nam dal bolje razumeti.

Kolikor vem je bil Primož Trubar protestant, ne vem kje ti vidiš tuki povezave z RKC, drugače protestantov nikjer ni slišat jamrat glede novega zakona...

Pa še par zanimivih stvari za katere so se zavzemali protestanti v tistih časih...
-zahteva proti prodaji odpustkov za denar,
-proti čaščenju svetnikov,
-proti celibatu,
-zahteva po nepriznavanju papeža,
-zahteva po neposrednem stiku med verniki-laiki in Bogom,
-proti spovedi,
-za odpravo samostanov,
-zahteva proti izkoriščanju preprostih ljudi, na račun katerih se Rimskokatoliška cerkev bogati,
-zahteva proti gradnji bogatih katoliških cerkva...
Alcarin
# 24.09.2013 ob 18:10
@Whale

Me zanima, če si si res plačal šolanje ali zdravljenje. Sodeč po tvojem načinu razmišljanja bi prej rekel, da misliš, da ti vse to pripada zastonj. Res bi se lahko to vprašal v kakšnem svetu živiš.

Pa kje ti živiš... itak da VSAKplačuje zdravstvo inšolstvo... NIČ NI ZASTOJN...

1. plačam obveznoin dopolnilno ZDR zavarovanje
2. plačuje DDV

Od kod misliš da se financira zdravstvo in šolstvo če ne iz JAVNEGA PRORAČUNA ki ga polni DDV?

Oz po domače za tebe ki ne razumeš... vsakič ko kupim kruh, mleko, in kakšno čokolado ali novi PC... PLAČAM sebi zdravljenje in otrokom (ki jih niti nimam TOREJ DRUGIM) šolanje.... ali če hočem ga odplačujem sebi ko sem ga dobil ''zastojn''

Definitivno pa ni nič zastojn... Cerkev je potrebno fajn obdavčit da jim Zvon ena in 2 več nebodo padle NITI NA PAMET!
tedy123
# 24.09.2013 ob 17:01
le enkrat lahko ugibate...kje je največ zlata...
pistaiga
# 24.09.2013 ob 16:22
Z tem kar je pokradla Mariborska nadskofija lahko placajo davek za naslednjih 100 let. Ne me heceat.
Mindmaster
# 24.09.2013 ob 15:57
Mar ni zanimivo, kako se vedno, kadar je v obtoku kakšen predlog zakona, ki bi izboljšal versko enakopravnost, oglasi in nasprotuje samo ena verska organizacija? Dobro vemo, kdo ima največ privilegijev od slabe verske zakonodaje.
Paperino
# 24.09.2013 ob 15:36
Ma prosim brez nakladanja in pametovanja nooooo. Sploh ni nobene dileme. Ma kdo vzdržuje mojo hišo? Moje hiše nihče ne vzdržuje razen mene in tudi iz nepremičninskega davka nisem izvzet. Dokler lahko vzdržujem hišo, plačujem stroške in hkrati za to isto hišo plačujem državi (sicer preveč) davek bom v hiši živel. Ko to ne bom mogel več bom hišo prodal in se preselil v majhno stanovanje. A se bodo ubogi verniki zaradi tega kaj sekirali????

Ma prosim vas no, ma kaj je ta cerkev tako različna od navadnih smrtnikov kot sem jaz, da bi lahko bila oproščena davkov???
K_ris
# 24.09.2013 ob 15:24
@pozitiva

Če država jemlje davek naj preko kulturnega ministrva tudi nakaže za vzdrževanje kulturne dediščine.

Ali ne bi bilo prav, da je cerkev obravnavana enako kot zasebni lastnik kulturne dediščine? Torej, ali se oprosti obema ali pa nobenemu. In enako velja tudi za objekte, ki niso del kulturne dediščine.
jo-jo
# 24.09.2013 ob 15:07
Cerkev: Nepremičninski davek bi povzročil omejevanje verske svobode

me je že šurda prehitel:),....

Z zmanjševanjem števila občin ogrožamo slovenskost, z davkom na nepremičnine pa versko svobodo....in kaj sledi? A protest šovinističnih agresivnežev, in ogroženost njihove svobode???
severna zvezda
# 24.09.2013 ob 18:43
Saj ce RKC kaj ni pogodu,lahko tudi zapusti to grozno drzavo,ki jih koncno enaci z drugimi - vsaj pri davkih

.... e, to pa ne, je državni sesek preveč sladek in politika preveč medla, da bi udarila po mizi. Celo Helmut Kohl oz. CDU je v času osamosvojitve RS modro opozorila na histerično klanjanje Demosa (Peterle in co.) slovenski RKC (denacionalizacija) ... Ni zaleglo, rezultat je danes tukaj.
Ples
# 24.09.2013 ob 18:01
@gregorsu
Denar za ofer za davke bodo prisiljeni dajati verniki, ki so jih že udarili z novimi davki. Zato se strinjam, da bo ta davek res omejeval versko svobodo.

Kako to misliš - prisiljeni? A ni to prostovoljno?
hektor11
# 24.09.2013 ob 17:06
seveda in plačevanje cestnine pomeni omejevanje svobode gibanja...kreteni cerkveni...
severna zvezda
# 24.09.2013 ob 16:51
Kdo bo plačal davek na partizanske spomenike?

.... bebavo, zavajajoče in lažnivo izvajanje! A Republika Slovenija sestoji na temeljih antifašizma ter osamosvojitve ali na temeljih katolicizma (papeštva ( ''vatikanizma'')? Samo na to vprašanje odgovori, pa potem lahko nabijaš naprej ter vlačiš zraven jabolk še hruške?
K_ris
# 24.09.2013 ob 15:31
@katkarinca

Če se torej zgodi, da verniki ne bodo mogli vzdrževati cerkva, jih tudi ne bodo mogli uporabljati. Pa vendar za prakticiranje svoje vere potrebujejo sakralne objekte, kjer poteka njihovo bogoslužje. Če torej ne morejo prakticirati svoje vere (ker je nimajo kje), je tu kratena njihova pravica do veroizpovedi, ker jim očitno ta davek (ali pa prenizke plače) to preprečuje.

Tudi jaz bi razumel približno tako. Ampak ravno zato imam težavo pri razumevanju. Tudi po uvedbi tega davka bo namreč število sakralnih objektov v lasti RKC še vedno bistveno večje od števila sakralnih objektov drugih verskih skupnosti. In če bi tebi zaprtje nekaj cerkva onemogočilo pravico do veroizpovedi, potem so verniki drugih religij že zdaj onemogočeni.
abi normal
# 24.09.2013 ob 15:02
Davek bi ogrozil delovanje župnij

Za kmete in tiste ki imajo še voljo kaj ustvariti......ni panike. Niso ogroženi.
roxdegabba
# 24.09.2013 ob 20:44
Aha, ko se cerkev izenači z vsemi ostalimi lastniki nepremičnin, je to omejevanje verske svobode, kaj? Ko je zakon za vse enak, je to za njih kršenje svobode. Res so perle.

Bilo bi smešno, če ne bi bilo tako ogabno. Tako ali tako so nam ukradli miljardo in pol, sedaj bi se pa še davkom izogibali. Ne samo cerkvene nepremičnine, čisto vse prihodke bi jim morali obdavčiti z enako stopnjo DDV, kot vse ostale storitve. Hkrati bi morali od njihovih plač pobirati enak delež prispevkov, kot se jih pobira od plač vseh ostalih delavcev. Pa seveda davek na dobiček bi jim morali pobrati, preden pošljejo pobrane milijone v Vatikan. Enako bi jih morali obravnavati, kot vsa ostala podjetja.
svabo
# 24.09.2013 ob 18:29
Verska svoboda se omejuje, ker mora organizacija plačevati davek? Hmmm zanimivo, da nihče ne pomisli koliko ljudi je omejeno zaradi plačevanja davka na športno opremo in organizacijo športnih prireditev. Pa je šport prav tako pomemben del družbenega ustroja kot verska svoboda. Torej vsak vernik bo intimno bil še naprej veren in svoboden v svojem verovanju, kot pred plačilom davka. Kar se pa katoliške cerkve tiče pa bo obdavčena če sem včeraj pravilno razumel premierko z simbolično obdavčitvijo v višini 0,1% letno realne vrednosti nepremičnine. In zdaj naj mi ta vlada odgovori? Zakaj je katolišča cerkev bolj priviligerana od mene? Plačujem polne davke, z ženo zasluživa toliko, da ne glede na to, da imava 3 otroke od države ne prejmeva NIČ, ZERO, NIENTE socialnih transferjev! Hkrati pa vzgajava in skrbiva za 3 nove potencialne davkoplačevalce. Hvala bogu, da imam v tej svoji neomejeni OSEBNI svobodi možnost izbiranja med tem, da počakam, da bo tudi katolišča cerkev pravično obdavčena torej v stopnjah, kot smo obdavčeni državljani. Če pa se to ne bo zgodilo, bomo pa družinsko sfinancirali študij v tujini (eden je že šel papa) in bomo poskrbeli, da bodo najini otroci lahko pravične davke plačevali v tujini, kjer je davek znak državljanske pripadnosti in ni nikakršnih institucionalnih priviligirancev. Glede na to, da nisem osamljen v tem razmišljanju bo očitno v prihodnosti tako, da bo katoliška cerkev s svojim preostankom ovčic lahko širila versko svobodo namesto prred prižnico v domovih za ostarele.....
cairns
# 24.09.2013 ob 18:15
Cerkev: Nepremičninski davek bi povzročil omejevanje verske svobode

Strašanska LAŽ. RKC je vajena privilegijev in bi rada obdržala ves denar ki ga s prevarami in lažmi dobi od vernikov.
Sedaj bo tega KONEC. Za vedno.

Če lahko RKC davke plačuje v Italiji in drugod po svetu, pa jih bo tudi v Sloveniji.
Kazalo