Po novem zakonu o davku na nepremičnine naj bi bili obdavčeni tudi verski objekti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Po novem zakonu o davku na nepremičnine naj bi bili obdavčeni tudi verski objekti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Vlada že nekaj časa obljublja, da bo zadnji davek v svežnju novih davščin nepremičninski davek, ki bo nadomestil sedanji prispevek za stavbno zemljišče. V javnost je bilo poslanih že nekaj predlogov, ki pa so vsi po vrsti doživeli precejšnje negodovanje in celo napoved protestov, ki so jih napovedali kmetje. Dejstvo je, da bodo morali vsi lastniki nepremičnin v državno blagajno prispevati bistveno več kot do zdaj.

Prejšnji predlogi zakona o davku na nepremičnine so predvidevali različne davčne stopnje glede na namembnost zemljišč ali nepremičnin. Sprva je bilo tudi predvideno, da bodo nepremičninskega davka oproščeni vsi objekti, kjer se opravlja religiozna dejavnost.

V ponedeljkovem televizijskem intervjuju na TV Slovenija pa je predsednica vlade Alenka Bratušek razkrila, da bodo obdavčene popolnoma vse nepremičnine. Ob tem je razložila, da beseda "vse" vključuje tudi verske objekte, različne pa bodo stopnje obdavčitve.

Davek bi ogrozil delovanje župnij
Zaradi napovedi obdavčitve vseh sakralnih objektov so zdaj zaskrbljeni v največji slovenski verski skupnosti, Katoliški cerkvi (KC), saj imajo v lasti 2.366 cerkva.

"Pri Slovenski škofovski konferenci z zaskrbljenostjo spremljamo sprejem novega Zakona o davku na nepremičnine. Izjave o tem, da naj bi bili poleg sakralnih nepremičnin obdavčeni tudi prostori, v katerih se izvaja verska dejavnost, je skrb vzbujajoča. Prepričani smo, da bo uvedba takšnega davka povzročila omejevanje verske svobode in svobode delovanja verskih skupnosti v Republiki Sloveniji. Uvedba takšnega davka bo ogrozila delovanje tako župnij in redovnih ustanov kot tudi katoliških vzgojnih, šolskih, kulturnih in dobrodelnih organizacij," so za MMC povedali v tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference (SŠK).

V SŠK-ju poudarjajo, da bo morebitni davek prizadel celotno Cerkev. "Ker delovanje Cerkve podpirajo verniki, uvedba davka na nepremičnine gotovo predstavlja dodatno finančno breme za naše vernike in naše verske delavce," še poudarjajo.

Kakšne davke sicer že plačuje KC?
SŠK na svoji spletni strani navaja, da v Sloveniji cerkvene ustanove kot pravne osebe plačujejo davek od vseh stavbnih zemljišč, razen za cerkve kot sakralne objekte, davek od dohodkov pravnih oseb v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti na trgu (prodaje, najemnine, obresti …).

Pri tem pa so izvzeti darovi, donacije, dotacije in drugi dohodki iz nepridobitne dejavnosti, enako kot velja za društva, zavode, fundacije, politične stranke, zbornice in reprezentativne sindikate.

Prav tako plačujejo davek ob prodaji nepremičnin, prispevek za vzdrževanje gozdnih cest kot lastniki gozdov, obvezno članarino za članstvo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije kot lastniki zemljišč ter DDV pri nakupih opreme, obnovi nepremičnin …