"Predvidene zaostritve pogojev zbiranja, drakonsko večanje glob in kazni, širjenje definicije nevarnih predmetov, ki se jih sme prinesti na mesto demonstracij, in še nekateri drugi momenti nakazujejo, da pripravljavci novele vnašajo nove restriktivne omejitve ter tako namesto v duhu demokratičnega dialoga z državljani in civilno družbo dajejo prednost logiki represije," so zapisali v organizacijah civilne družbe Solidarnost in Odbor za pravično in socialno družbo. Foto: BoBo

Tako so v skupni izjavi za javnost zapisali v organizacijah civilne družbe Solidarnost in Odbor za pravično in socialno družbo - civilna družba je namreč "šokirana nad vladnim predlogom novele zakona o javnih zbiranjih", ki po njihovem mnenju namreč močno omejuje državljane pri izražanju javnega mnenja na javnih shodih.

"Predvidene zaostritve pogojev zbiranja, drakonsko večanje glob in kazni, širjenje definicije nevarnih predmetov, ki se jih sme prinesti na mesto demonstracij, in še nekateri drugi momenti nakazujejo, da pripravljavci novele vnašajo nove restriktivne omejitve ter tako namesto v duhu demokratičnega dialoga z državljani in civilno družbo dajejo prednost logiki represije," so zapisali.

Prepričani so, da predvidene rešitve nakazujejo, da pripravljavci zakona vnašajo nove omejitve in dajejo prednost logiki represije.


Nasprotovanje sprejetju pod pretvezo zagotavljanja reda

Sprememb zakona o javnih zbiranjih si ne znajo razlagati drugače kot "izjemno nenavadno, panično reakcijo na vse proteste, ki so se po Sloveniji zvrstili od lanske jeseni". "In katerih posledica je bila, v tem je tudi ironija, zamenjava Janševe vlade s sedanjo vlado Alenke Bratušek," so zapisali.

Sprejetju omenjene novele zakona pod pretvezo zagotavljanja reda na shodih in varnosti udeležencev zato nasprotujejo, saj se z navedenimi rešitvami razmere po njihovem mnenju ne morejo izboljšati. Če bo vlada vztrajala pri spremembi zakona, bo to po njihovih besedah še en dokaz, da njeno ravnanje močno spominja na prejšnjo.

Kot spominjajo, je nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak proteste ljudstva označil za nezakonite, "sedanja oblast pa želi, kot se zdi, v veliki meri uzakoniti njegov pogled na izražanje volje ljudi na ulicah".

Novosti v predlagani noveli
Vlada je na svojih spletnih straneh med delovnimi gradivi namreč objavila predlog novele zakona o javnih zbiranjih, ki med drugim določa pristojnosti policije ob neprijavljenih shodih ter natančneje opredeljuje pojme nevarnih predmetov na javnem zbiranju in rediteljsko službo na takem zbiranju, spreminja pa se tudi višina glob za prekrške.