Na shod Zbora za republiko naj člani pripeljejo tudi znance in prijatelje, pravi pismo. Foto: BoBo
Na shod Zbora za republiko naj člani pripeljejo tudi znance in prijatelje, pravi pismo. Foto: BoBo
"Napadi na predsednika JJ in celoten SDS se nadaljujejo in temu se lahko upremo le z množičnim odzivom," piše v pismu. Foto: Novomeški čuvar
SDS
Novomeški odbor SDS-a organizira tudi brezplačen avtobusni prevoz v Ljubljano. Foto: BoBo
Mobiliziranje udeležencev za petkov protest

Iz elektronskega vabila na sejo, ki ga je prva objavila spletna stran Novomeški čuvar, katerega urednik je Uroš Lubej, eden izmed obrazov t. i. vseslovenske vstaje, je razvidno, da je predsednik IO MO SDS Novo mesto Bojan Kekec na sejo uvrstil tudi točko Javni shod Zbora za republiko v Ljubljani, v opombi pa zapisal: "Vsak član IO naj poleg svoje udeležbe zagotovi še najmanj 3 udeležence za javni shod 8.2.2013 v Ljubljani. Poimenski seznam boste oddali na seji."

Poleg tega naj bi Kekec nekaterim novomeškim članom SDS-a poslal elektronsko pismo, v katerem jih opominja na shod, ki ga v petek ob 11. uri pod naslovom "Za Slovenijo, za vse, ki tukaj smo se zbrali, ki dobro v srcu mislimo". Ob tem poudarja: "Glede na trenutne aktualne politične razmere moramo zagotoviti čim boljšo udeležbo. Napadi na predsednika JJ in celoten SDS se nadaljujejo in temu se lahko upremo le z množičnim odzivom."

Pristnost dokumentov smo želeli preveriti pri Bojanu Kekcu in ga obenem prositi za dodatna pojasnila, a se na naše telefonske klice in elektronsko pošto ne odziva.

"Pripeljite čim več prijateljev in znancev"
Kekec v pismu še nadaljuje: "Cilj je, da se nas zbere resnično veliko in da tudi mi pokažemo svojo organiziranost in moč. Prevoz bo organiziran, ker gre za prost dan, si rezervirajte termin. Na zborovanje pa pripeljite čim več svojih znancev in prijateljev. O nadaljnjih aktivnostih boste obveščeni."

V tretjem, s shodom povezanem dokumentu, pa novomeški SDS svoje člane, privržence in podpornike obvešča, da bodo organizirali tudi brezplačni avtobusni prevoz za vse, ki se želijo shoda v Ljubljani udeležiti.

Podobni manevri tudi na Koroškem?
O podobni zgodbi danes piše tudi časnik Dnevnik, ki navaja, da je sporna poslanka (ki naj bi se prav danes poslavljala od DZ-ja) in predsednica odbora SDS-a za Koroško Alenka Koren Gomboc za zvečer sklicala "skrivni sestanek", na katerem naj bi se pogovarjali o tem, kako zagotoviti, da se petkovega shoda udeleži čim več ljudi. Med drugim naj bi predlagala, naj vsakdo na shod pripelje vsaj pet ljudi.

SDS: Demoniziranje kulturnega in prijavljenega zborovanja spominja na Miloševićevo Srbijo
V SDS-u so se na objavljene dokumente odzvali s sporočilom za javnost, v katerem pristnosti pisem niso komentirali, so pa potegnili vzporednice s t. i. vseslovensko vstajo in Miloševićevimi zborovanji: "Demoniziranje kulturnega, mirnega in v skladu z normami pravne države prijavljenega zborovanja, ki se ga gredo politični organizatorji neprijavljenih protestov in večina medijskega prostora, v resnici najbolj spominja na Miloševićevo Srbijo. Tako kot tedaj v Srbiji, je danes v Sloveniji prisotna politična instrumentaliziranost, ideološka zadrtost, agresivnost in nestrpnost medijev do drugače mislečih."

Na shodu tudi Janša in Gorenak
V SDS-u so potrdili, da bo premier Janez Janša v petek nagovoril udeležence shoda Zbora za republiko.
Svojo udeležbo je napovedal tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, ki je eden izmed ustanoviteljev ZZR-ja udeležil petkovega shoda. "Gre za domoljubje, gre za domovino, gre za Slovenijo," je izjavil.

SDS bo branil ustavno pravico do mirnega zborovanja
Na koncu so zapisali, da se bodo člani SDS-a "v skladu z ustavo in zakoni prijavljenega in organiziranega shoda Zbora za republiko z veseljem udeležili". "Danes še toliko bolj menimo, da Zbor odpira prave teme za razpravo. Obenem ponovno pozdravljamo pristop Zbora za republiko, ki zborovanje organizira odgovorno, v skladu z zakonom in skrbjo za popolno varnost udeležencev. Slovenska demokratska stranka bo kot vedno branila ustavno pravico do mirnega zborovanja ter ustavno zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine. Te pravice smo vedno priznavali vsem, zato je povsem jasno, da ne bomo nikomur dovolili, da posega vanje. Še najmanj napol ilegalnim organizatorjem samozvane ljudske vstaje," so še zapisali v SDS-u.

Mobiliziranje udeležencev za petkov protest