Sojenje peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Foto: BoBo
Sojenje peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Foto: BoBo

V tem, ko želiš nekaj pridobiti in uveljaviti neki interes, ni samo v poslovnem svetu, da vsi kdaj kaj 'naložimo'.

Marija Badovinac Črnkovič o tem, da je v osnutku elektronskega sporočila omenjala Janeza Janšo
Janez Janša, Franci Matoz, Patria
Janša niti pred obravnavo niti po njej ni dajal izjav za medije. Foto: BoBo
Črnkovičeva se opravičuje Janši

Na sojenju v zadevi Patria je bila zaslišana žena Ivana Črnkoviča Marija Badovinac Črnkovič, ki se je opravičila Janši, ker si je v elektronskem sporočilu možu dovolila zlorabiti njegovo ime.

Marija Badovinac Črnkovič je sestavila osnutek elektronskega sporočila, namenjenega Patrijinemu posredniku v Avstriji Hansu Wolfgangu Riedlu. V njem naj bi bila opisana tudi posredniška vloga takratnega premierja Janše pri poslu. Badovinac Črnkovičeva je na zaslišanju zatrdila, da namen sporočila ni bil tak, kot se zdi, želela je le narediti vtis na podjetje Patria. Dejala je, da to ni bilo prav. Po sojenju je še dejala, da se je Janši opravičila zato, ker je izrabila njegovo ime.

Po njenih besedah je njen mož razumel, da je omemba Janše v dopisu prehuda laž in zloraba, zato je sporočilo spremenil.

"Trudili smo se, da bi postali zastopniki za Patrio"
Zanikala je kakršno koli vpletenost Rotisa, nje same, njenega moža ali kogar koli izmed zaposlenih v podjetju v zadevo Patria. Zanikala je tudi to, da bi kakor koli poskušali vplivati na kogar koli ali da bi kdor koli iz Rotisa poskušal pridobiti kar koli nezakonitega. Poleg tega je potrdila, da je njen mož v tistem času izvajal projekt Biomase, o katerem je Črnkovič spregovoril v svojem zagovoru. Trdil je namreč, da se kratice IC, TK, JZ in stranka ne nanašajo na posel s Patrio, ampak na projekt Biomase.

Žena direktorja Rotisa je zatrdila, da so si v podjetju zelo prizadevali, da bi postali zastopniki za Patrio, ampak so jim v omenjenem podjetju povedali, da imajo manjšinskega lastnika v podjetju EADS, ki je pritiskalo nanje, da naj izberejo njihovega zastopnika. Dodala je, da se je pozneje izkazalo, da je to podjetje Autocommerce, katerega direktor je bil Marko Kryžanovski. Autocommerce oz. tedaj AC Intercar je pozneje sicer izgubil zastopanje Patrie, čeprav je Avtocomerce zastopnik evropske aeronavtične organizacije EADS, ki je tretjinska lastnica Patrie.

Kot je še dejala, zaradi vpletenosti v afero Patria podjetje Rotis trpi gospodarsko škodo. Pred kratkim naj bi zaradi tega celo izgubili tujega partnerja.

Pričal naj bi Kryžanovski
Danes naj bi bila zaslišana tudi nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanovski, ki ga kot pričo predlaga obramba, in spremljevalka Walterja Wolfa Edna Kernc. Kryžanovski in Kerenčeva na zaslišanje nista prišla.

Vseh pet obtoženih - predsednik SDS-a Janez Janša, nekdanji prvi mož HSE-ja Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in poslovnež Walter Wolf - obtožbe zavrača, celoten proces pa je po njihovem mnenju politično motiviran. Pred obravnavo niso dajali izjav.

Tožilstvo zahteva pripor za Wolfa
Wolf, ki se zaradi zdravstvenih težav zadnjih obravnav ni udeležil, je še vedno izločen iz postopka. Tožilstvo je prepričano, da se Wolf izogiba postopku in da je begosumen, zato je predlagalo njegov pripor. Wolfov odvetnik Andrej Kac pa je prepričan, da ni zakonske podlage za pripor in da se njegov varovanec ne skriva, ampak da je pripravljen sodelovati v postopku, zato je tudi predlagal, da se postopek proti Wolfu znova združi z glavnim postopkom v zadevi Patria in da se mu sodi v nenavzočnosti.

Sodišče zahtevi obrambe ni ugodilo, o priporu pa odločitve še ni podalo.

"SDS z naročilom oklepnikov ni imel nič"
Janša je na prejšnji obravnavi zatrdil, da z nikomer izmed omenjenih v obtožnem predlogu ni v povezavi s Patrio niti govoril niti ni imel z njimi kakršnih koli drugih posrednih stikov, povezanih s tem. Zato tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade, česar ga bremeni tožilstvo, je dejal.

Zagotovil je, da SDS z naročilom oklepnikov ni imel nič, prav tako ni bil stranki izplačan kakršen koli znesek podpore v povezavi s tem. Po obravnavi pa je znova poudaril, da se mora braniti pred očitki, da je neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju na neugotovljen način prejel obljubo nagrade za druge, da bi izkoristil svoj vpliv. Dodal je, da mu ta afera že četrto leto uničuje življenje.

Sojenje peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria.

V tem, ko želiš nekaj pridobiti in uveljaviti neki interes, ni samo v poslovnem svetu, da vsi kdaj kaj 'naložimo'.

Marija Badovinac Črnkovič o tem, da je v osnutku elektronskega sporočila omenjala Janeza Janšo
Črnkovičeva se opravičuje Janši