Finančni minister Uroš Čufer bo začasno vodil tudi gospodarsko ministrstvo. Foto: BoBo
Finančni minister Uroš Čufer bo začasno vodil tudi gospodarsko ministrstvo. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Zunanji minister Karl Erjavec pa bo vodil ministrstvo za zdravje. Foto: BoBo

Vršilec dolžnosti gospodarskega ministra bo po Stepišnikovem odstopu prevzel finančni minister Uroš Čufer, funkcijo ministra za zdravje pa bo po Gantarju začasno opravljal zunanji minister Karl Erjavec. O odločitvi mora premierka obvestiti še državni zbor, za to pa ima čas do ponedeljka.

DZ se je z odstopoma ministrov Stepišnika in Gantarja seznanil na izredni seji 29. novembra. Začasno vodenje ministrstev lahko sicer traja največ tri mesece, a nova ministra naj bi bila imenovana že prej, najverjetneje januarja.

V koalicijskem DeSUS-u, ki ga vodi Erjavec, v njegovo ministrsko kvoto pa je spadal tudi Gantar, so pojasnili, da predlogov za ministre ne bodo podprli, dokler ne bo dogovora o rekonstrukciji vlade in novi koalicijski pogodbi, za katero pa je premierka nedavno že zagotovila, da jo nameravajo urediti in dopolniti do začetka januarja.

Gantar med zdravnike, Stepišnik med poslance
Medtem ko je Gantar napovedal, da se vrača v medicino, gre Stepišnik nazaj v poslanske klopi. Tako iz DZ-ja odhaja nadomestni poslanec Pozitivne Slovenije Peter Oder, ki je Stepišnika nadomestil konec marca, s sklepom o prenehanju njegovega mandata pa se mora seznaniti še DZ.