Premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer v londonskem Cityju predstavljata najnovejše uspehe slovenske vlade. Foto: EPA
Premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer v londonskem Cityju predstavljata najnovejše uspehe slovenske vlade. Foto: EPA
Alenka Bratušek in David Cameron v Londonu
Cameron je pohvalil delo vlade Bratuškove. Foto: EPA
Alenka Bratušek in David Cameron v Londonu
V več kot pol ure trajajočem pogovoru sta Bratuškova in Cameron nekaj časa namenila tudi pogovoru o EU-ju in BiH-u. Foto: EPA
Bratuškova in Čufer v Londonu prepričevala vlagatelje

V ospredju obiska premierke, na katerem jo je spremljal tudi finančni minister Čufer, sta bili predvsem predstavitev reform, ki jih je izvedla Slovenija, finančne in gospodarske politike v državi ter predstavitev procesa privatizacije. Danes dopoldne sta to v londonskem Cityju predstavljala tudi skupini morebitnih vlagateljev, predvsem predstavnikom različnih finančnih institucij.
Ti so omenili tudi težavo velike politične nestabilnosti v Sloveniji. "Je pa jasno, da vsaka politična nestabilnost, ki se pojavi, za državo ni pozitivna ter na neki način dodatno predrami in vzbudi pozornost investitorjev," je še opozorila.

EBRD bi vlagal v Slovenijo
S Cameronom sta govorila tudi o bližajočih se volitvah v Evropski parlament in o prihodnosti Evropske unije ter položaju v BiH-u, je še povedala. Po srečanju s Cameronom se je premierka odpravila še na sedež Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) in se sešla s predsednikom te institucije Sumo Čakrabartijem. Po besedah Bratuškove je "predvsem poslušala, kako vidijo napredek v Sloveniji in kaj si želijo od Slovenije".

Spomnila je, da bo EBRD v Sloveniji v kratkem odprl tudi svojo pisarno. EBRD pa je pripravljen sodelovati pri vseh tistih projektih, "ki imajo finančno konstrukcijo in ki so videti perspektivni", je še dodala.
Obrestna mera razpolovljena
Slovensko-britanske poslovne konference v londonskem Cityju se je udeležilo več kot 20 predstavnikov britanskih podjetij, večinoma iz investicijskih skladov.

Bratuškova in Čufer sta v predstavitvi poudarila predvsem, da se Slovenija "vrača na pot gospodarske rasti". Izpostavila sta, da je cena zadolževanja na finančnih trgih trenutno pri okoli 3,5 odstotka oz. na najnižji ravni od vstopa v evrsko območje, čeprav je bila pred letom dni tako rekoč na psihološki meji sedmih odstotkov.

Finančni minister je nato v polurnem nastopu podrobneje predstavil finančno in gospodarsko sliko Slovenije ter proces privatizacije in sanacije slovenskih bank. Ob tem je seveda izrazil optimizem, da se položaj slovenskega gospodarstva popravlja, kar kažejo tudi podatki za prvo četrtletje. Stanje pa naj bi se do konca leta še izboljšalo in tedaj bodo vidni tudi prvi oprijemljivejši rezultati za ljudi.

Na področju privatizacije je Čufer izpostavil drugo največjo banko NKBM, Telekom in Aerodrom Ljubljana, ki jih namerava Slovenija prodati do konca leta. Prihodnje leto naj bi bil na vrsti še NLB. Zanimanje morebitnih kupcev naj bi bilo po Čuferjevih besedah za zdaj dobro.

Politika ne bo imela vpliva na gospodarstvo
Občinstvo na predstavitvi, med katerim so bili tudi predstavniki najpomembnejših svetovnih investicijskih institucij, kot sta na primer ameriška investicijska banka Merrill Lynch ali pa britanska Barclays, je ob tem zanimala predvsem vloga politike v procesu privatizacije in kako resno pravzaprav mislimo s privatizacijo.

Predstavnica Slovenske odškodninske družbe (Sod) Mateja Lovšin Herič je zagotovila, da ima Sod - pozneje bo to Slovenski državni holding - vsa pooblastila za samostojno sklepanje poslov z investitorji, brez vpletanja politike.

Politika ne bo vplivala na privatizacijo
Čufer je še pojasnil, da je vlada v novi zakon o Slovenskem državnem holdingu, ki bo začel veljati že to soboto, vgradila varovalke, ki naj bi pritiske politike na upravo holdinga preprečile.

Minister je prav tako zagotovil, da kljub precejšnji politični nestabilnosti v Sloveniji, na kar so opozorili tudi današnji gostje, ta nima velikega vpliva na finančno in gospodarsko politiko. Razlike med političnimi opcijami so minimalne, nikakor pa ne take, da bi na primer odpovedali privatizacijo ali pa konsolidacijo javnih financ, je poudaril Čufer. "Prepričana sem, da lahko obljubljeno izvedemo," pa je dejala premierka Alenka Bratušek.

Predstavnike finančnih institucij je zelo zanimal tudi proces prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev (DUTB). Glavni izvršni direktor DUTB-ja Christopher Gwilliam je opozoril, da je proces precej kompleksen in še ni končan, naj bi pa bil v šestih mesecih.

Povedal je še, da je glavni cilj DUTB-ja maksimizirati dohodek ob prodaji terjatev za davkoplačevalce, vendar pa ne nameravajo čakati v nedogled. Nominalne vrednosti pa bo po njegovem mnenju skoraj nemogoče doseči.

Premierka je obiskala premierja
Premierka Bratuškova zdaj nadaljuje delovni obisk z obiskom pri britanskem premierju Davidu Cameronu, nato pa se bo sešla še s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Sumo Chakrabartijem.

S Cameronom naj bi se posvetila gospodarskemu in zunanjepolitičnemu sodelovanju, pri čemer naj bi govorila predvsem o reševanju ukrajinske krize, s Chakrabartijem pa naj bi govorila o širjenju možnosti sodelovanja EBRD-ja v Sloveniji.

Bratuškova in Čufer v Londonu prepričevala vlagatelje