Po besedah Rožiča so bližje rešitvi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Po besedah Rožiča so bližje rešitvi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Uroš Čufer
Čufer ima poleg fronte z DeSUS-om odprto še fronto s sindikati, a očitno se strasti malce umirjajo. Foto: BoBo
Državni holding se je spotaknil ob DeSUS


Pogajanja predstavnikov sindikatov in finančnega ministra Uroša Čuferja o predlogu sprememb zakona o holdingu (SDH) so bila "konstruktivna", je dejal po koncu sestanka Ladislav Rožič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Po njegovih besedah sta strani pri določenih vprašanjih zbližali stališča. Ministrstvo naj bi lahko, denimo, ohranilo samostojnost Kada, je dejal.

Na vprašanje, ali to pomeni, da bi se lahko Kad preoblikoval v demografski sklad, je odgovoril, da to še ni gotovo, da pa se na ministrstvu zavedajo težav, ki bodo prišle s prihodnjo demografsko strukturo.

Prav tako Čufer po njegovih besedah ni posebej nasprotoval njihovi ideji o ustanovitvi ekonomsko-socialnega strokovnega odbora pri SDH-ju, ki bi štel šest predstavnikov, imenovanih na predlog reprezentativnih sindikalnih central, njegova naloga pa bi bilo spremljanje poslovanja holdinga.

Del sindikatov dosegel svoje
Spremembe se kažejo tudi v delu predloga zakona, ki zadeva nadzorni svet holdinga, je pojasnil sindikalist. V ZSSS-ju se jim sicer zdi posebej nerazumljivo, da so po zadnjem predlogu zakona fizične osebe, ki bodo člani nadzornega sveta, osebe, "ki imajo ali so v zadnjih šestih mesecih imele funkcijo v politični stranki".

Znano je, da v ZSSS-ju zahtevajo tudi, da se hkrati z zakonom sprejmeta klasifikacija državnih naložb in strategija upravljanja državnega premoženja. Glede na sestanek naj bi bilo lahko, tako Rožič, ko gre za znižanje državnih deležev, že v zakonu zapisano, kje bi bilo to mogoče. Ali to pomeni, da klasifikacije sploh ne bo, ni znal odgovoriti. So pa na ministrstvu po njegovih besedah nakazali, da bi bila lahko strategija upravljanja naložb pripravljena v treh mescih.

Očitno pa bo med strateškimi naložbami ostala Modra zavarovalnica, ki upravlja dodatno pokojninsko zavarovanje javnih uslužbencev. Če se to ne bi zgodilo, bi zakonu grozil referendum sindikata javnih uslužbencev.
Enkrat tako, drugič drugače
O spremembah zakona o SDH-ju je govorila tudi koalicija. Glede zakona o holdingu imata pomisleke SD in DeSUS. Slednji pričakuje samostojnost Kada v holdingu, o čemer pa predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in Čufer pred dnevi nista našla soglasja.
Po Erjavčevih besedah je predlog še vedno odprt in obstaja veliko možnosti, da koalicija najde rešitev, čeprav je po sestanku s Čuferjem govoril, da možnosti za kompromis praktično ni več.

Državni holding se je spotaknil ob DeSUS