Gostje Polemike so po burni razpravi ostali na nasprotnih bregovih. Foto: MMC RTV SLO
Gostje Polemike so po burni razpravi ostali na nasprotnih bregovih. Foto: MMC RTV SLO

Lepo bi bilo, če bi bile vse družine takšne kot si želi gospod Primc. A žal ni tako.

Vito Rožej, Zares

Otrok naj bi imel pravico, da je posvojen v naravno biološko okolje.

France Cukjati, SDS
Oče in hči
Nasprotniki predloga menijo, da družino lahko sestavljajo le oče, mati in otroci. Foto: EPA
Polemika

"Oče in mama sta otrokova naravna pravica in hkrati sta otrokova največja korist, tako je zakonik, ki to postavlja na glavo, nesprejemljiv," pa ocenjuje Aleš Primc. Tako Novakova kot Primc nasprotujeta istospolnemu starševstvu.

Po besedah Primca v Sloveniji povzemamo "tuje eksperimente, ne da bi vedeli za posledice". Na drugi strani pa Slavko Ziherl pravi, da nov zakonik v ospredje družine postavlja otroka, ne glede na to v kakšni obliki družine živi. Ob tem je France Cukjati poudaril, da "tudi ko otrok še ni rojen, ko gre za namen, ki je vgrajen v moškega in žensko, že imamo družino".

Novakova: "Ideal družine - žena, mož, otroci"
Novakova je med pogovorom v oddaji Polemika še dejala, da v stranki ocenjujejo zakonik za potreben, "nismo pa zadovoljni z določbami, ki izenačuje istospolne skupnosti z drugimi in omogočajo posvojitev otrok z istospolno skupnostjo". Ob tem je opozorila, da gre na eni strani za pravice otroka do očeta in matere, na drugi pa za pravice istospolnih. "Tako se ne strinjamo, da gre za zaščito otrokovih pravic," je dodala.

Po njenih besedah je ideal družine žena, mož in otroci, spomnila pa je še na ugotovitev ustavnega sodišča, da so istospolne skupnosti podobne družini, "torej niso enake".

"Za otroka ključni varnost in sprejetost"
Po besedah Majde Potrata pa je za otroka pomembno, da živi v razmerju, ki za otroka dobro skrbi, "ključni sta varnost in sprejetost". Tako je po njenem mnenju težava, da se "ne sprejema izenačitve biološkega in socialnega starša, ki so v določenih primerih bolj vključeni v življenje otroka".

Po mnenju Primca pa se vlogi moškega in ženske tako kot v evolucijskem razvoju razlikujeta tudi v družini. Tako Primc, ki je s civilno iniciativo proti družinskemu zakoniku zbral prek 30.000 podpisov, strokovna stališča, "da je za otroka vseeno ali živi z materjo ali očetom" ocenil za nesprejemljiva. Cukjati pa meni, da pravzaprav ni raziskav, ki bi pokazale, kaj doživljajo otroci v istospolnih skupnostih.

"Prepoved nasilja nujna"
Vendarle pa so se sogovorniki strinjali, da je prednost predloga družinskega zakonika prepoved nasilja nad otroki. Odvetnik Franci Matoz meni, da so bile spremembe zakonodaje na tem področju nujne, nov zakonik pa gre "v pravi smeri, ki poleg prepovedi nasilja vključuje tudi varstvo koristi otroka". Med prednostmi zakonika pa je Matoz izpostavil tudi hitro odločanje o začasnih odredbah, ki ga ta omogoča.

Sogovorniki ostali na nasprotnih bregovih
Razpravi o družinskem zakoniku pa vendrale še ni videti konca. Sogovorniki v Polemiki Aleš Primc iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok, poslanec SDS-a France Cukjati, Ljudmila Novak iz NSI-ja, odvetnik Franci Matoz, poslanec Zaresa Vito Rožej, Slavko Ziherl iz LDS-a in Majda Potrata iz SD-ja tudi po enourni razpravi niso zbližali stališč. Tako Primc, Cukjati in Novakova na eni strani upajo, da predlog družinskega zakonika ne bo sprejet in v nasprotnem napovedujejo referendum. Na drugi strani pa Rožej, Potrata in Ziherl menijo, da je zakonik dober. "Družinski zakonik ne jemlje pravic raznospolnim družinam. Z njegovim (ne)sprejetjem pa se bomo odločili, ali bomo šli po poti strpne družbe, ki priznava pravice vsem, ali pa bomo šli po poti nestrpne družbe in kršili ustavo," je pogovor sklenil Ziherl.

Zakon naj bi bil sprejet maja
Kot je znano, predlog novega družinskega zakonika, ki ga je vlada že vložila v parlamentarno proceduro, stranke podpirajo, vendar ne v celoti. Opozicija nasprotuje predvsem izenačitvi istospolnih skupin s heteroseksualnimi in možnost posvojitve otrok v istospolne skupnosti, kar je v javnosti sprožilo že več burnih razprav in napoved referenduma. Zakon naj bi bil sicer sprejet do konca maja.

Lepo bi bilo, če bi bile vse družine takšne kot si želi gospod Primc. A žal ni tako.

Vito Rožej, Zares

Otrok naj bi imel pravico, da je posvojen v naravno biološko okolje.

France Cukjati, SDS
Polemika