France Cukjati, SDS: 'Zbor za republiko ni zaodvoljen z načinom, kako so slovenski mediji poročali o sodbi v primeru Patria v Avstriji.' Foto: MMC RTV SLO
France Cukjati, SDS: 'Zbor za republiko ni zaodvoljen z načinom, kako so slovenski mediji poročali o sodbi v primeru Patria v Avstriji.' Foto: MMC RTV SLO
Lovro Šturm na shodu Zbora za republiko
Lovro Šturm: 'Zbor za republiko pozdravlja ukrepe vlade, ker izpolnjuje projekte, ki jih je trasirala Janševa vlada.' Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Vstajniki obljubljajo novo svobodo in so nagnjeni obujanju spominov na nekdanjo Jugoslavijo, pozabljajo pa, da so v imenu rdeče zvezde z ljudmi ravnali slabše kot z živino. Čas je za premislek.

Boštjan M. Turk, sociolog
Zbor za republiko o evropski Sloveniji

S tem se je odzval na vprašanje MMC-ja, ali to, da je SDS vložil pritožbo Novinarskemu častnemu razsodišču Društva novinarjev Slovenija proti 12 novinarjem lahko razumemo kot politični pritisk na novinarje.

Cukjati: Dunajska sodnica ni govorila o politikih
Predtem je na novinarski konferenci Zbora za republiko spomnil, da dunajska sodnica ni ob izreku obsodilne sodbe zoper Wolfganga Riedla dejala, da so bili podkupljeni slovenski politiki – kakor je povzela večina slovenskih medijev – ampak da le »da obstaja verjetnost, da je bil nekdo podkupljen«. To je po besedah Cukjatija, ki je bil dolgo poslanec stranke SDS, potrdila tudi tiskovna predstavnica avstrijskega sodišča.

Ni več verbalnega delikta, toda ...
Res je, da ni več verbalnega delikta, ampak lahko govorimo dejansko, kar hočemo, je menil Cukjati in pojav poimenoval »kibernetsko suženjstvo«, ki je zasužnjilo človeka, ki v Sloveniji ni več svoboden.
Šturm: sprejmimo fiskalno pravilo
Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm pozdravlja vse ukrepe vlade, ki gredo v smeri reševanja gospodarske krize brez prihoda trojke, še posebej so v zboru veseli izjav predsednice vlade in finančnega ministra, da načrtujeta izvedbo projektov, ki jih je trasirala prejšnja vlada. »Dobronamerno svetujemo, naj Slovenija sprejme fiskalno pravilo in v ustavi uredi tudi referendume. To bo olajšalo izzive pri premagovanju krize,« je prepričan Šturm. »Samo fiskalno pravilo ni togo, zato so bojazni neutemeljene – vpis fiskalnega pravila omogoča odstopanje od pravila in je torej fleksibilno,«je argumente za vpis fiskalnega pravila zagovarjal Šturm.
V imenu Zbora za republiko je pozdravil sprejetje Hrvaške v Evropsko unijo, prav tako pozdravljajo približevanje Srbije in Kosova EU-ju, ker to pomeni razširitev evropskih standardov na širšem območju nekdanje Jugoslavije.
Kos o Janševi izjavi o levem fašizmu
Akademik Janko Kos pa je spomnil na to, kako se je »levica zgražala« na izjavo takratnega predsednika vlade Janeza Janše o obstoju »levega fašizma«. Pojasnil je, da je o levem fašizmu prvič spregovoril nemški socilog in filozof Jürgen Habermas leta 1967 med svojim sporom s skrajno levico, ki je bila anarhistična; takratna ikona protestov Rudi Dutschke pa je temu oporekal. Pozneje pa, da je pojem kot upravičen – tako Kos - priznal sam vodja majskih pariških študentskih demonstracij leta 1968 Daniel Cohn-Bendit.
Virant uzurpiral oblast?
Po oceni Janka Kosa je bila del protestov v Sloveniji tudi skrajna leva pozicija, kar po njegovem ni v skladu z Evropo in slovensko demokratično družbo. Cukjati je ob tem še dodal, da ne samo da smo bili priča uličnemu linču, ampak tudi temu, da je državni svet izločil legalno izvoljenega svetnika. Spomnil je tudi na »izganjanje« poslancev iz državnega zbora, ki ga je opravljal prejšnji predsednik parlamenta, za kar pa so pristojni le volivci in sodišče, on pa, da je uzurpiral oblast. »Šli smo po robu demokracije, pa nihče ni opozarjal,« je še opozoril Cukjati.

Le tržno gospodarstvo osrečuje
Sociolog Boštjan M. Turk je poudaril, da tržno gospodartsvo nima nobene alternative in da je edino, ki lahko ljudi osrečuje. Vstajniki po njegovih besedah obljubljajo novo svobodo in so nagnjeni obujanju spominov na nekdanjo Jugoslavijo, pozabljajo pa, da so v imenu rdeče zvezde z ljudmi ravnali slabše kot z živino. Čas je za premislek, je sklenil Turk.

Vstajniki obljubljajo novo svobodo in so nagnjeni obujanju spominov na nekdanjo Jugoslavijo, pozabljajo pa, da so v imenu rdeče zvezde z ljudmi ravnali slabše kot z živino. Čas je za premislek.

Boštjan M. Turk, sociolog
Zbor za republiko o evropski Sloveniji