Slovenija
Milan M. Cvikl
Ali je ekonomist Cvikl iznašel nov recept za pisanje 1000-stranskih pravnih knjig? Foto: MMC RTV SLO
Knjiga obsega 1023 strani, od katerih pa je kar 920 strani namenjenih prečiščenima različicama obeh temeljnih pogodb, kot jih spreminja Lizbonska pogodba, in sicer v slovenščini in angleščini. Foto: EPA
Cviklovo ime je na knjigi, ki stane 58 evrov, napisano z velikimi črkami, čeprav njegov prispevek predstavlja le okoli sedem odstotkov materiala. Foto: Uradni list
       Gre za škandalozno prodajanje gole forme brez kakršne koli dodane vrednosti vsebine, za prevaro bralcev, ki ni vredna resne založbe. Knjiga in založba si zaslužita resno grajo, pretvarjanje Milana Cvikla, da lahko sam avtoritativno piše o pravnem redu Evropske unije, pa vsaj v mojih očeh znotraj pravnega sveta pomeni njegovo popolno diskvalifikacijo.       
 Matej Accetto

Dodaj v

Cvikl za svojo knjigo prepisoval iz Wikipedije?

1023 strani, 70 Cviklovih, a še te skoraj zagotovo prepisane
15. april 2010 ob 09:06,
zadnji poseg: 15. april 2010 ob 09:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Knjiga Milana M. Cvikla "Prenovljeno pravo EU-ja" naj bi vsebovala odstavke, na las podobne tistim v Wikipediji, in skoraj v celoti prepisano obrazložitev ratifikacije Lizbonske pogodbe.

Matej Accetto, docent za evropsko pravo na ljubljanski Pravni fakulteti, je v svoji kolumni pod drobnogled vzel knjigo generalnega sekretarja vlade, ki odhaja na Evropsko računsko sodišče. Knjiga je bila izdana pri založbi Uradni list.

"Ob prvi vesti o njej sem bil začuden, saj si nisem niti mislil, da bi bil Milan M. Cvikl pravnik, kaj šele, da bi imel čas, znanje in voljo poglobljeno ukvarjati se s pravom EU-ja, ki je tudi moje osrednje strokovno področje." Cvikl je namreč po izobrazbi ekonomist.

Uradni dokumenti v slovenščini in angleščini ...
Kot nadaljuje Accetto, knjiga obsega 1023 strani, od katerih pa je kar 920 strani namenjenih prečiščenima različicama obeh temeljnih pogodb, kot jih spreminja Lizbonska pogodba, in sicer v slovenščini in angleščini.

... nekaj Wikipedije ....
Cviklovega dela je tako na koncu, ko odštejemo še uvodne besede, le 70 strani, a še za teh 70 strani Accetto dvomi, da so avtorsko delo bodočega člana Evropskega računskega sodišča.

Prvi del namreč prinaša zgodovinski pregledni opis povezovanja in vsebine preteklih temeljnih pogodb, ki je skorajda enak člankom z zadevno tematiko na angleški Wikipediji (vse primere si sicer, kot rečeno, lahko preberete v Accetovi kolumni). "Presenetljiva podobnost" sledi tudi v drugem delu, ki je namenjen predstavitvi spodletele Pogodbe o Ustavi za Evropo.

... pa še skoraj popoln prepis obrazložitve ratifikacije
Tretji in osrednji del teh 70 strani pa je namenjen predstavitvi novosti Lizbonske pogodbe, kjer pa Acceto ne najde več citatov iz Wikipedije, kar pa še na pomeni, da so besede Cviklove: pravnik namreč odkrije, da je besedilo skoraj enako obrazložitvi, ki jo je slovenska vlada konec leta 2007 priložila predlogu zakona o ratifikaciji Lizbonske pogodbe in objavila v Poročevalcu Državnega zbora.

Profesor Accetto ne more verjeti: "Kar je na prvi pogled impresivna knjiga z dobrimi tisoč stranmi besedila, ki naj bi jo očitno razumeli kot udarni pravni prvenec ekonomista-politika o kompleksnem področju prava Evropske unije, je v resnici poleg prečiščenih različic temeljnih pogodb v dveh jezikih 70 strani vsebinskega besedila, ki je z redkimi izjemami skoraj v celoti prepisano oziroma prevedeno, delno iz obrazložitve predloga zakona o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, delno kar s spletne enciklopedije Wikipedija."

"Knjiga in založba si zaslužita resno grajo"
In še dodaja: "Gre za škandalozno prodajanje gole forme brez kakršne koli dodane vrednosti vsebine, za prevaro bralcev, ki ni vredna resne založbe. Knjiga in založba si zaslužita resno grajo, pretvarjanje Milana Cvikla, da lahko sam avtoritativno piše o pravnem redu Evropske unije, pa vsaj v mojih očeh znotraj pravnega sveta pomeni njegovo popolno diskvalifikacijo."

Cvikl: Zgodovina EU-ja in opis Lizbonske pogodbe sta lahko samo ena
In kako odgovarja Cvikl? Za Siol.net je dejal, da je pri pisanju uporabljal izvirne vire, ki naj bi nastali pred zapisom na Wikipediji. To naj bi bili viri, ki "jih uporabljamo vsi". Ob tem je še dodal, da sta zgodovina EU-ja in opis Lizbonske pogodbe lahko samo ena. Za komentar smo ga želeli vprašati tudi na MMC-ju, vendar se nam za zdaj še ni oglasil na telefon.

Pavliha: Presenečen sem
Sicer pa očitki zelo presenečajo pisca uvodnika Marka Pavliho, ki pa se ni spuščal v to, od kod je Cvikl črpal podatke. Prav tako se ne ukvarja s tem, zakaj je njegovo ime na naslovnici, a kot sam meni, naj bi šlo za komercialne namene.

Kot za MMC še dodaja, sta tako Wikipedija kot Poročevalec javno dobro, če pa niso navedeni viri, gre za intelektualno nepoštenost.

Ob tem še zagotavlja, da je njegovih pet strani uvodnika zagotovo njegovo avtorsko delo.

B. K.
Prijavi napako
Komentarji
metaleta
# 15.04.2010 ob 09:33
Ribi,povsem se strinjam. Cvikla z lahkoto uvrstimo med pet najbolj pokvarjenih politikov na slovenski politični sceni. Prava sramota za Slovenijo, da ga je delegirala kot scojega predst avnika v Evropsko računsko sodišče.
ALLOVE
# 15.04.2010 ob 09:51
Če to naredijo otroci v OŠ sigurno sledijo sankcije....kaj bo pa tu? Ma da ga ni sram!
ribi
# 15.04.2010 ob 09:15
on njega se kaj več ni pričakovati
24000
# 15.04.2010 ob 09:51
Kakšen šalabajzer.

Najbolj žalostno pa je da je dobil službo v stroki in ne politiki.
hornisse
# 15.04.2010 ob 10:00
Si sploh predstavljate, kako sprevržena in pokvarjena mora biti sedanja oblast z Pahorjem, Kresalko, Vlačičem in ostalimi, da se jim zdi Cvikl vreden naslova evrospkega revizorja?

Potrudite se vsi in razpošljite linke, razlage, komentarje na emaile, fb vsem znancem v tujini. Jaz bom poslal e-maile tudi na uradne institucije ter vsem sodelavcem v Nemčijo, Avstrijo, Švico in Belgijo ter na zaposlene v evropski komisiji, stvar mora priti na plano! Čas je, da jih ustavimo!
rbatic
# 15.04.2010 ob 09:39
kar na bruhanje mi gre ko se omenja tega gospoda.
Žalostno je kako eni plavajo na površju, niso pa vredni prav nič več kot navaden državljan naše uboge države. Sramota za stranko ki ga podpira.
tech
# 15.04.2010 ob 09:13
Verjetno mu je napisala knjigo kaka študentka iz svojega kabineta...on je dal sam podpis...
mobydik
# 15.04.2010 ob 09:53
še bolj žalostno je to, da ga je g. Pahor sploh kdaj imenoval za generalnega sekretarja vlade, ko ni bil izvoljen za poslanca.

tu se vid pravi obraz Pahorja. le kaj je Cviklu s tem poplačal?
vv
# 15.04.2010 ob 09:53
Cvikl meni že tako ali tako deluje sprevrženo in mi deluje kot oseba, ki ji nikoli ne bi zaupal... Zakaj pa je bil imenovan za člana evropskega računskega sodišča je pa itak jasno. Cvikl ima močne adute saj veliko ve o lažeh, ki so se pojavljale v odaji Resnica o Patriji... Če Cvikl ne bi dobil napreodovanja bi verjetno razkrinkal predvolilne laži, ki so se ustvarile v vezi Patrij.
en_pameten
# 15.04.2010 ob 09:48
en_pameten
# 15.04.2010 ob 09:47
abzng
# 15.04.2010 ob 09:44
Mene bi bilo v dno duše sram!
diazepam
# 15.04.2010 ob 10:11
Zdaj lahko gre pa Mojca Mavec k njemu v Luksemburg posneti novi del oddaje Čez planke :-))
-mikos-
# 15.04.2010 ob 09:11
Lažnivci in lopovi se v večini primerov ujamejo v lastno past.
DREADLORD
# 15.04.2010 ob 09:54
en_pameten

ne žali b'starda :D
samotako
# 15.04.2010 ob 09:59
Milan M. Cvikl (manjka kak olepševalni pridevnik tipa PolPlemeniti ali kaj podobnega...) je pomemben dejavnik na slovenskem političnem nebu. Ima močno podporo v evropski polit-eliti (če se spomnimo samo pomembnih funkcij v Sloveniji zadnjih 10 let, brezrazložne in misteriozne prisotnosti na večerji s kraljico El-lizard-birth, izbora v evropsko računsko sodišče...). Nič čudnega ne bi bilo da se jutri, na poti v sam evropski politični vrh, zbudi v Sloveniji kot njen predsednik. Končni cilj, po poteh svojega slavnega predhodnika gospoda Turk-Tirka, gospoda Vseveda je pomembno mesto v svetovni politični eliti, nekje na mestu predsednika Svetovne banke, MMF-a, ali predsednika UN-a... Gospod PolPlemeniti verjetno sanja najmanj ministrsko mesto v svetovni vladi...
en_pameten
# 15.04.2010 ob 09:46
Politik novega kova kot Alan B'Stard.
mihas
# 15.04.2010 ob 10:50
Cvikel je še en dokaz, da za vsakim nesposobnim, a hkrati družbeno uspešnim moškim stoji sposobna oz. bolestno ambiciozna ženska. Od kar je z Jerco Legan je spremenil tudi videz. Ne nosi več očal, frizuro ima mladostnejšo, oblači se prefinjeno, da ne govorimo o tem, da se druži s samo elito, se slika za revolver revije in se ne pogovarja z vsakim novinarjem. Poden od podna. Upam, da bo tudi za njega veljal rek "Kdor visoko leta nizko pade".
Matoxy
# 15.04.2010 ob 10:45
Jezus Kristus, tale Cvikl je pa res en konj.Če bi bil izobrazen bi lahko vedel, da viri z wikipedie niso zanesljivi viri. ..in naj ne trdi da jih uporabljamo vsi, ker to pač ni res..vsak profesor iz faksa ti bo povedal kako je s tem..no razen mogoče kakega fdvjca:)

Če bi bil na Cviklnovem mestu bi se postavil pred ogledalo in se 3x mahnil okoli kepe.
novaslovenija
# 15.04.2010 ob 10:04
se strinjam, od cloveka, ki iz pridobitnistva zapusti in zanemari svoje otroke, se kaj vec ne da pricakovati
chicago
# 15.04.2010 ob 09:15
Cvikl in Golobič, največja borca za dobro Slovenije!
musashi1
# 15.04.2010 ob 10:39
tisti, ki pišejo za wikipedio so prepisovali od cvikla in ne cvikl z wikipedie...
jurist
# 15.04.2010 ob 10:05
sramota!!
dannson
# 15.04.2010 ob 09:57
Saj, ljudje se slej ko prej pokažejo KDO in KAJ so.....
kralj matjaž
# 15.04.2010 ob 10:32
In seveda levičarji zopet najdejo JJ. Bravo.
nixo
# 15.04.2010 ob 10:17
stewie, kaj pa govoriš, saj nisi še nič rekel čez Cvikla. Tvoja teza o fanatičnih desnih podpornikih zaenkrat zadrži zase, ker očitno velja tudi zate.
friks
# 15.04.2010 ob 10:10
Velika sramota. Kar predstavljam si pravne strokovnjake, ki posvetijo svoje kariere preučevanju evropskega prava, potem pa ugotovijo, da takile šalabajzerji izdajajo knjige, tko mal za hec.

Zgodilo se seveda spet ne bo nič. Gospod Cvikel bo še naprej z veliko plačo veselo pohajkoval po Bruslju. Pa mogoče bo še kakšno knjigo izdal.
mobydik
# 15.04.2010 ob 10:23
@stewie

ko je treba, se hitro spomniš na morda sposojeno metaforo. a gremo po forumu v arhiv pogledat, kake komentarje si takrat ti dajal.

lepo te prosim. ne primerjaj cvikla z janšo... prvi totalni barabin, drugi pa tisti, ki ga taki "prvi" ves čas napadajo. mislim, da je v preteklih letih dokazal, kako se da vodit slovenijo in eu, kot voditelj. ne pa kot pahor.
7up
# 15.04.2010 ob 10:22
revež plagiatorski.

Dobro je vedeti, katero bo glavno orodje, ki ga bo očitno uporabljal ta povzpetniški uradniček v Bruslju.
nixo
# 15.04.2010 ob 10:10
Res sramotno, še bolj pa to, da prav takega postavljajo na vse mogoče funkcije, čeprav ni vreden počenega groša.
brorat
# 15.04.2010 ob 10:10
Kaj niti enega ne bo, ki bi podpru Cvikla??? :D
skcaminoreal
# 15.04.2010 ob 10:28
Je goljuf in lažnivec ("patriot") zahtevana kvalifikacija na Evropskem računskem sodišču?
endvatrilovi
# 15.04.2010 ob 12:07
Poglavitno je dejstvo, da mediji tega ne bodo kaznovali in da Cvikel odhaja na delovno mesto z 15.000-20.000 Eur mesečnega dohodka...

Za nagrado - ker je bil zelo pomemben člen pri prevzemu oblasti...
stilist
# 15.04.2010 ob 10:29
Znova in znova se zgražam, kakšni loleki nas predstavljajo v politiki in še kje drugje...Bljahhh
galoper
# 15.04.2010 ob 09:29
"Kar je tvoje je moje, kar je moje te pa nič ne briga", so ljudje nekoč tolmačili kot načelo komunistov.
Cvikl verjetno ni bil član ZK, saj bi njegova prisotnost v EU pomenila nasprotje deklaraciji o obsodbi totalitarnih sistemov
DALC
# 15.04.2010 ob 15:26
Sem prebral tudi kolumno (vključno z današnjim dodatkom) od dr. Mateja Accetta in moram priznati, da je izredno nazorno in utemeljeno prikazana goljufija gospoda Cvikla.

Seveda nisem pričakoval, da bo g. Cvikel goljufijo priznal, čeprav se ima seveda za uglednega človeka in intelektualca. Sramota!!! Kako lahko tovrstnim politikom potem sploh še kaj verjamemo. Bolje bo samo takrat, ko bomo take delikte odločno obsodili, pa ne glede na to, s katere politične opcije prihaja goljuf. Bojim se, da bodo o tej svinjariji pisali tudi tuji časopisi in se bo jasno videlo, kakšne "strokovnjake" pošiljamo v svet. Pri tem seveda upam, da bo dr. Accetto deležen ustrezne zaščite v primeru pritlehnih političnih pritiskov.
Jožeine
# 15.04.2010 ob 12:35
To je pa zadnji človek za katerega bi si mislil, da je strokovnjak. Wikipedija je zadnja ali prva rešitev - na ta vir se sklicuješ samo takrat, ko resnično drugje v naši mali Sloveniji ne najdeš literature. Ali pa jo uproabiš kot štarntno osnovo in si s tujim izrazoslovjem pomagaš pri nadaljnih raziskavah. To je en navaden pokvarjeni lisjak. Še sedaj ni povedal kdo je plačal na brdu za šotore za njegovo proslavo! Prevarant, goljuf in iskreni lažnjivec, pfuj!
smoke4fun
# 15.04.2010 ob 10:49
Mogoče pa nočejo, da bi kdo to knjigo bral, pa so napisal Cviklna kot avtorja... ker že sam ob njegovem imenu se ljudem obrača... Če bi dal pa še sliko od njega gor, pol bi blo pa to že mučenje potrošnikov. :D
Kluzo
# 15.04.2010 ob 19:02
Zdaj bosta prišla Štrajn in tisti plešec, ki je bil prej pisun na Dnevniku, in bosta rekla: "Pa kaj, saj je Janez Janša tudi prepisoval".

... in bomo zmenjeni. Pa ne bomo. Ravno sedaj pošiljam to zanimivo vest prijateljem po evropskih univerzah.
mihas
# 15.04.2010 ob 11:22
Cvikel je prvoborec, ki je s svojim trobentanjem v svoji komisiji o Patrii pred volitvami med najbolj zaslužnimi, da je levi blok zmagal, kar bi pri mastercardu ocenili za neprecenljivo in v imenu tega lahko dobi kar hoče in počne kar hoče, tudi izdaja knjige o stvareh, o katerih nima pojma. Zaradi mene lahko izda knjigo o lepih oblekah Jerce Legan, zanima me pa le, kdo je založnik in predvsem iz katerega žaklja se vse skupaj financira.
brorat
# 15.04.2010 ob 11:08
Sedanji LDS je daleč od levice... LDS je stranka kapitala, največji kapitalisti med parlamentarci.
keith
# 15.04.2010 ob 10:26
stewie mislim, da je vsem tukaj jasno, da si najmanj enakovreden vsem fanatičnim zagovornikom desnice, seveda pa si ti na drugi strani. Pravzaprav je prav neverjetno, da ti uspe celo v vsak komentar najbolj levega politika vmešati JJ-ja :-)
friks
# 15.04.2010 ob 10:35
zlati_m,
oprosti, ampak sprenevedanje, da naj bi bilo jasno ko beli dan, da ni Cvikel napisal tega, je pa malo bosa. Saj je napisan kot avtor knjige? Pa to, da spremljanje literature s svojega področja ni ena od profesorjevih nalog je tudi iz trte zvita.
xit
# 16.04.2010 ob 11:42
Cwiklopedija je skrajšan naslov njegove knjige:-))
dragon ball
# 15.04.2010 ob 20:28
Milan Martin Cvikl!
Še enkrat si dokazal, da si velik lopov, lažnjivec in prevarant. Zgini iz Slovenije....Tud Evropa te bo prečitala,pol pa sam še v Afriko....Mafija!
Binder Dandet
# 15.04.2010 ob 15:33
Ugleden človek my ass. Spomnite se lanskega incidenta s svojim sinom. Pa tudi s hčero ne dela kaj drugače. Torej, z otrokoma iz prejšnjega zakona. Sicer ne vem, ali gre za znano zgodbo, ko nova ženska povsem obsede moškega ali je un tako izreden idiot, da ima takšen odnos s svojim otrokoma, v vsakem primeru se je meni osebno povsem zagabil na človeškem nivoju. Seveda pa ta nova v Lady razlaga, kako sta srečna starša itd.. bljak

Kar se tiče strokovnosti s področja ekonomije, mu le te ne gre oporekat. Pred politiko je tud on bil na Svetovni banki npr.. Kot politik se je pa izkazal za manipulanta.

Kar se tiče mesta predstavnika Slovenije na Evropskega rač. sodišča. 7 letni mandat z 20.000€ mesečne plače plus dodatki (stanovanje, avto, letalski prevozi itd.). Za to, da podpisuje, kar pregledajo drugi, če malce posplošim.:) Okrog Milijon € neto si je s tem prislužil.
smetana
# 15.04.2010 ob 11:20
Sej, glih zato se je treba vprašat, če tud ona ni kej prepisovala brez navedbe virov?
Baba je požrešna in preveč obsedena s "slavo", zato nej čimprej zgineta v Evropo, tam jih itak noben ne bo šmirglal, ker tud take podne tam ne marajo!
Pa magistri dol al pa gor, izobrazba še ni naredila človeka...
la.sonrisa
# 15.04.2010 ob 10:31
ne bo uradnik v bruslju ampak luksemburgu.
drugace pa se strinjam, sramota. ne more en ekonomist takih knjig izdajat, poleg tega pa je samo 70 strani takih, ki niso del temeljnih listin, in zdaj se bo še izkazalo, da so prepisane z wikipedije. šalabajzer. še jaz sem imela diplomo daljšo od 70 strani, pa z manj citati in povzemanja kot pa tole.

no, tud tisto pri jansi ni slo za sposojeno metaforo, ker v tistem govoru metafor ni bilo, je bil kr en domoljubni in nekako motivacijski govor, s katerim pravzaprav ne bi bilo nic narobe ce ne bi bil ukraden in ce jansa zanj ne bi se (s)prejel vecerove nagrade.

ocitno so vsi isti.
dannson
# 15.04.2010 ob 10:08
en_pameten ...... BRAVO!, VSAKA TI ČAST.
Janko1973
# 16.04.2010 ob 10:02
Upam, da bo podal kakšno izjavo v zvezi s to knjigo, ker rad poslušam njegov rezgetajoči glas. Me spominja na konjske dirke...
Kazalo