Najvišji predstavniki države so polagali vence pred spomeniki na Žalah. Foto: BoBo
Najvišji predstavniki države so polagali vence pred spomeniki na Žalah. Foto: BoBo
Pahor je tudi položil venec na Spomenik padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945 na Žalah. Foto: BoBo
Pokopališča so bila ves dan nabito polna
Dan spomina na mrtve
Polaganje vencev na Žalah

Najvišji predstavniki države so spoštovanje umrlim izkazali na ljubljanskih Žalah. Vence k spomenikoma padlim v vojni za Slovenijo in padlim v NOB-ju, ob lipi sprave in kostnici žrtev prve svetovne vojne so položili predsednik republike Borut Pahor, predsednica vlade Alenka Bratušek, predsednik državnega zbora Janko Veber, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Državni vrh na Žalah
Predsednik države je položil venec tudi k spomeniku pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu in k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Sv. Urhu, predsednik državnega zbora pa se je umrlim poklonil pred grobnico padlih NOB-ja v Kočevju. Spominske slovesnosti so potekale pri več spomenikih po državi, predstavniki države pa so se tudi udeležili slovesnosti pri grobnici na ljubljanskem Urhu.

Maše in molitve za pokojne
Dan spomina na mrtve je v Sloveniji dela prost dan in je posvetna različica praznika vseh svetih, ki je v Katoliški cerkvi eden izmed zapovedanih praznikov in ga praznujejo katoličani po vsem svetu. Po vseh župnijah so darovali maše, na pokopališčih pa so potekale tudi molitve za verne pokojnike.

Na Žalah je predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan ob sodelovanju vojaškega vikariata, častne straže garde Slovenske vojske in orkestra Slovenske vojske vodil molitev ob spomeniku padlim v osamosvojitveni vojni.

SDS-ovi očitki Pahorju
V SDS-u so izrazili skrb nad "pristranskostjo države, ki polaga vence na z rdečo zvezdo označenih grobiščih, medtem ko grobišča žrtev, umorjenih v medvojnih in povojnih pobojih, samevajo in ostajajo zanemarjena, mnoga so še danes prikrita".

O dvoličnosti po njihovem mnenju priča tudi dejanje Pahorja ob povabilu na komemoracijo ob spomeniku v Brezarjevem breznu pri Podutiku. Svoj izostanek je predsednik sicer opravičil, a na slovesnost niti ni poslal nikogar iz svojega urada, pojavlja pa se na proslavah pod okriljem rdeče zvezde. "Mar ni predsednik vseh državljank in državljanov," so se spraševali v SDS-u.

Polaganje vencev pred spomeniki na Žalah (Foto: Bobo, Twitter)

Pokopališča so bila ves dan nabito polna
Dan spomina na mrtve
Polaganje vencev na Žalah