Vlada razmišlja, da bi bili cariniki, ki jih bo z vstopom Hrvaške v EU preveč, kot nalašč za izterjavo davkov. Foto: BoBo
Vlada razmišlja, da bi bili cariniki, ki jih bo z vstopom Hrvaške v EU preveč, kot nalašč za izterjavo davkov. Foto: BoBo
Združitev carinikov in davčnih inšpektorjev?

S skupnimi močmi bi namreč lahko učinkoviteje nadzorovali plačilo in izterjavo davkov. Voda na mlin združitvi je gotovo tudi vstop Hrvaške v Evropsko unijo prihodnje leto, saj bo skoraj 500 carinikov na meji s Hrvaško ostalo brez dela.

Dejan Kraner opravlja delo carinika že 21 let. Kljub dolgoletni karieri ali morda prav zaradi tega bo prihodnje leto težko odložil uniformo carinika. "Služba je avanturistična, saj lahko poskušaš ugotoviti, kdo bi lahko vozil, kdo pa ne, in ga z vprašanji spodbuditi, da izda, ali je tihotapec in kdo ni," pravi.

Kaj bo počel s 1. julijem prihodnje leto, ko Hrvaška predvidoma vstopi v Evropsko unijo, še ne ve. A ni sam. Na naši južni meji namreč danes dela 480 ljudi. Ministrstvo za finance rešitve išče v okviru združevanja davčne in carinske uprave. Odvečni cariniki bi bili kot nalašč primerni za izterjavo davkov.

Cariniki ne želijo slabše plačanega dela
"Tako združevanje je priložnost, da izpopolnimo kadrovski manko, ki ga imamo predvsem na področju izterjave in kontrole," pravi Iztok Verdnik z davčne uprave. A prav tega se bojijo cariniki. Čeprav združevanju uprav ne nasprotujejo, ne želijo v prihodnje opravljati slabše plačanega dela. Carinike z južne meje bi tako raje prerazporedili znotraj carinske uprave.

Pa imajo za 480 ljudi delovnih mest? "Če bomo delali še delo na črno, bo še premalo, da to uspešno delamo," meni Dušan Pečnik iz Sindikata carinikov Slovenije.

Za oceno finančnih posledic smo prosili na ministrstvu za finance, a čeprav so ukrep zapisali kot polnjenje blagajne, niso znali povedati, koliko naj bi se dejansko steklo v blagajno.

Združitev carinikov in davčnih inšpektorjev?