Samo Omerzel se je, kot kaže, odločil za ministrsko funkcijo namesto 150.000 evrov vreden posel. Foto: BoBo
Samo Omerzel se je, kot kaže, odločil za ministrsko funkcijo namesto 150.000 evrov vreden posel. Foto: BoBo
Dars že nekaj let posluje z Omerzelovim podjetjem. Foto: BoBo
Omerzelovo podjetje brez nove pogodbe z Darsom

Podjetje Lastinski, ki je v 100-odstotni lasti ministra Omerzela, je za Družbo za avtoceste RS vzdrževal cestno-vremenske postaje, Omerzel pa je dejal, da se bo zaradi ministrskega položaja obnovitvi pogodbe odpovedal. Podjetje Lastinski z Darsom sicer posluje že nekaj let.

Kanal A je v sredo poročal, da je 27. oktobra potekla pogodba med Lastinskim in Darsom o rednem vzdrževanju cestno-vremenskih postaj. Ta je brez DDV-ja vredna 177.080 evrov, z DDV-jem pa 212.496 evrov. Na Darsu so potrdili, da je postopek sklenitve nove pogodbe "v fazi pred sklenitvijo pogodbe".

Omerzel je sicer pred prevzemom položaja pred pristojnim parlamentarnim odborom obljubil, da ne bo širil obsega poslovanja z državo in da ne bo podpisoval novih pogodb. V sredo je tako dejal, da se odpoveduje 150.000 evrov vrednemu poslu, a Dars s tem še ni seznanjen. "Dars do tega trenutka uradno ni bil seznanjen z odstopom od ponudbe," so danes povedali v tej družbi.

Omerzel: Ne govorimo o novih poslih
Omerzel je sicer pojasnjeval, da sploh ne gre za novo pogodbo, čeprav Dars uporablja takšen izraz. "Ne govorimo o novem poslu. Kompletna narava dela z Darsom je takšna, da se je pogodba vedno obnavljala. Formalno govorimo o poslu, ki smo ga opravljali za to podjetje davno, preden sem jaz postal minister. Ne govorimo o nikakršnih novih poslih," je zatrdil.

Danes zvečer bo imel sestanek z direktorjem podjetja Lastinski, na katerem se bodo pogovorili, kako bodo izvedli nepodaljšanje sodelovanja z Darsom. Podjetje Lastinski je namreč avgusta pridobilo novo licenco švicarskega podjetja Boschung Mecatronic, kar pomeni, da so dobili ekskluzivo pri opravljanju vzdrževalnih del omenjenih cestno-vremenskih postaj v Sloveniji.

Postavlja se vprašanje, kdo bo po novem skrbel za vzdrževanje cestno-vremenskih postaj. To bo odvisno od Darsa in Boschunga, je dejal Omerzel, ki je zagotovil, da bo njegovo podjetje k temu pristopilo zelo korektno. "Poskrbeli bomo, da Dars zaradi tega ne bo imel nobenih težav," je dejal. Ali se lahko posel za Dars podraži, ni mogel komentirati.

"Ne bi se ti bilo treba odpovedati 150.000 evrom"
Na seji vlade je Omerzel kolegom pojasnil, kaj se mu očita in da ne gre za nikakršen nov posel. Pozneje je povedal, da je bil odziv drugih ministrov in ministric korekten in pozitiven. Kot je dejal, so komentirali, da je "šel v resnici predaleč in da se mu ne bi bilo treba odpovedati 150.000 evrom".

Omerzel pri svoji odločitvi računa na podporo premierke Bratušek, verjame pa tudi, da ima podporo predsednika DL-ja Gregorja Viranta. Ta izjav po seji vlade sicer ni dajal.

Odstopila dva ministra v nekaj dneh
Vlada je v preteklih dneh ostala brez dveh ministrov. Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika so s položaja odnesle državne subvencije, ki jih je dobilo oziroma za katere se je potegovalo podjetje Emo - Orodjarna, katerega solastnik je tudi Stepišnik.

Za njim je odstopil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, zaradi česar so se okrepila namigovanja o morebitni rekonstrukciji vlade.

Ministrstvo podatkov ni posredovalo KPK-ju
Omerzel je še povedal, da je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) v roku prijavil vse, tudi kar zadeva podjetje. Njegovega podjetja pa na seznamu pri KPK-ju ni, ker seznam ni bil ažuriran, je pojasnil Omerzel. Ministrov kabinet je zdaj v kontaktu s komisijo in bodo ažurirali vse podatke, je dejal minister.

Na KPK-ju pa so pojasnili, da jim je Omerzel sicer sporočil podatke o svojem premoženjskem stanju, medtem ko seznama zavezancev, za katere veljajo omejitve poslovanja, od njegovega ministrstva ni prejela. "Zakaj je do tega prišlo, zaenkrat še ne vemo," so zapisali.

Minister je kot funkcionar dolžen skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije v enem mesecu po nastopu funkcije, nato pa najpozneje v osmih dneh po vsaki spremembi, ministrstvu posredovati naziv, matično številko in sedež poslovnih subjektov, s katerimi so povezani on ali njihovi družinski člani.

Za povezavo se šteje, da v podjetju sodelujejo kot poslovodja, član poslovodstva ali zakoniti zastopnik ali so neposredno oziroma prek drugih pravnih oseb v več kot 5-odstotnem deležu udeleženi pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu. Organ, torej v tem primeru ministrstvo, mora seznam teh poslovnih subjektov posredovati KPK-ju, in sicer v 15 dneh od prejema podatkov oziroma obvestila o spremembi subjektov.

Seznam je zgolj informativen
Seznam subjektov, s katerimi veljajo omejitve poslovanja, je objavljen na spletni strani KPK-ja in je informativne narave. Če določenega poslovnega subjekta, ki bi glede na zakon moral biti na seznamu, na njem ni, to pomeni, da komisija potrebnih podatkov ni prejela.

V konkretnem primeru pa so ugotovili, da infrastrukturno ministrstvo KPK-ju ni posredovalo seznama subjektov, s katerimi veljajo omejitve poslovanja. To je tudi razlog, da podjetja Lastinski na tem seznamu ni. Je pa minister Omerzel lastniški delež v podjetju vpisal v obrazec za prijavo premoženjskega stanja.

Ker ti obrazci niso javni, komisija iz njih ne more črpati podatkov za seznam subjektov, s katerimi veljajo omejitve poslovanja, saj bi bil ta nepopoln. Na seznam subjektov, s katerimi veljajo omejitve poslovanja, se namreč vpisujejo tudi podjetja, s katerimi so povezani družinski člani funkcionarjev, medtem ko podatkov o teh podjetjih funkcionarji v obrazec za prijavo premoženjskega stanja ne vpisujejo.

Podjetje Lastinski bodo v javni seznam subjektov, s katerimi infrastrukturno ministrstvo ne sme poslovati, vnesli, ko bo komisija na ustreznem obrazcu od ministrstva dobila potrebne podatke.

Omerzelovo podjetje brez nove pogodbe z Darsom