Skupni davčni dolg znaša približno poldrugo milijardo evrov. Foto: BoBo
Skupni davčni dolg znaša približno poldrugo milijardo evrov. Foto: BoBo
Davčni dolg zaradi objav malce manjši

Seznam neplačnikov davčnega dolga se je v primerjavi s preteklim mesecem podaljšal za 90 dolžnikov. Skupni dolg pa se je povečal za nekaj manj kot 10 milijonov evrov.

Po četrti javni objavi seznama neplačnikov je prejšnji mesec po podatkih Davčne uprave RS (Durs) svoj dolg v skupnem znesku 9.339.118 evrov sicer poravnalo 1.188 zavezancev, kar je številčno približno enako številu dolžnikov ob tretji objavi, vendar pa kar 83 % več v poravnanem znesku.

Do zdaj je namreč po vsaki objavi seznama davčnih neplačnikov svoj dolg v skupnem znesku okoli šest milijonov evrov poravnalo okrog sedem odstotkov na seznam uvrščenih dolžnikov.

Manjši skupni davčni dolg
Skupni davčni dolg, ki je do konca letošnjega aprila padal, se je v zadnjih dveh mesecih nekoliko stabiliziral. V prvih šestih mesecih se je zmanjšal za 118 milijonov evrov. Aktivni dolg pa se je v tem obdobju zmanjšal za 125 milijonov.

Polletno poročilo o celotnem davčnem dolgu tako ugotavlja, da se je znesek dolga v pol leta zmanjšal za dobrih sedem odstotkov. Po dolgih letih se je krivulja davčnega dolga obrnila navzdol, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar. Znesek celotnega dolga je sicer še vedno visok, znaša nekaj manj kot milijardo evrov in pol. Izmed tega je 960 milijonov dolga še vedno izterljivega, medtem ko je za preostalih 530 milijonov evrov vprašanje, v kolikšni meri in ali sploh kdaj bo poplačan.

Prenova informacijskega sistema Dursa, kjer so v prvem koraku precej avtomatizirali izterjavo, očitno kaže prve učinke. Davčna uprava je namreč v prvem polletju s pisnimi opomini in sklepi o izvršbah izterjala 300 milijonov dolga ali za tretjino več kot v lanskem prvem polletju. Od dolžnikov je tako pobrala 76 milijonov evrov več kot v prvem polletju lani.

Znesek davčnega dolga se sicer sproti spreminja, tako kot tudi zapadejo posamezne obveznosti. Stanje dolga so odčitali 30. junija, to je bil tudi dan za plačilo DDV-ja. Davčna uprava poroča, da je bilo v dveh tednih po roku, torej v prvi polovici julija, plačanega kar za 35 milijonov DDV-ja.

Durs želi letos izterjati 660 milijonov evrov
Durs pa ima tudi letni načrt izterjave. Predvideva, da bo letos z vsemi ukrepi izterjal dobrih 660 milijonov evrov dolga, zdaj je na polovici. Kot skrajni ukrep za odstranitev neplačnikov s trga ima na voljo tudi predlog za stečaj. V prvem polletju je davčna uprava v 35 primerih predlagala sodišču stečajni postopek za dolžnike, ki so skupno dolgovali dobrih 11 milijonov evrov.

Čeprav je še prezgodaj ocenjevati, koliko je k vestnejšemu plačilu davkov prispevala tudi javna objava seznama neplačnikov, pa ostaja dejstvo, da je po vsaki objavi dolg poravnalo približno sedem odstotkov dolžnikov, uvrščenih na javni seznam. Vsakič so poravnali za pet milijonov evrov obveznosti.

Davčni dolg zaradi objav malce manjši