Dijaški in študentski dom v Kranju. Foto: Jaka Vinšek/BoBo
Dijaški in študentski dom v Kranju. Foto: Jaka Vinšek/BoBo
Pedagogi zaskrbljeni zaradi dogodkov v Kranju

Zaskrbljenost so z javnim pismom izrazili v Zvezi društev pedagoških delavcev Slovenije, oddelku za pedagogiko in andragogiko filozofske fakultete in Slovenskem društvu pedagogov. Nastanitvi otrok prebežnikov v dijaškem domu je nasprotovala večina staršev otrok iz dijaškega doma, pa tudi skupina 24 učiteljev in profesorjev, od katerih bi to najmanj pričakovali, saj so pedagoški strokovni delavci, "katerih poslanstvo je poučevanje in vzgoja mladih gimnazijcev na kranjski gimnaziji".
Pedagogi opozarjajo, da gre v tem primeru za otroke, "ki so se v Sloveniji znašli sami, brez mame, očeta ali skrbnikov in ki bežijo pred razmerami, kakršne si večina nas niti predstavljati ne more". Ti otroci "nikomur v Sloveniji niso nič žalega storili, a jih vnaprej zavračamo, ker vanje projiciramo svoje iracionalne strahove in vidimo zlo tam, kjer ga ni", so zapisali.

Navedli so tudi, da ustava pri nas varuje pravice tujcev, zakonodaja s področja izobraževanja pa tudi omogoča njihovo nastanitev v dijaškem domu. "Tako kot državljani Slovenije imajo tudi otroci tujci pravico do izobraževanja in vzgoje v javnih vzgojno-izobraževalnih ustanovah, pri čemer nasprotovanje katere koli skupine ljudi ne more biti razlog, da se tega ne izvede," so zapisali. Dodali so še, da bi od oblasti pričakovali, da ustvarja razmere, ki na podlagi osebnih okoliščin iz javnih ustanov ne izključujejo nikogar.

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč v kranjski dijaški dom želelo namestiti mladoletne prebežnike brez spremstva, a je ravnateljica doma Judita Nahtigal to možnost zavrnila zaradi nasprotovanja staršev dijakov. Nastanitvi je nasprotovalo tudi 24 učiteljev bližnje Gimnazije Franceta Prešerna.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je povedal, da so od načrta namestitve otrok prebežnikov odstopili, ker gre za občutljivo skupino mladoletnikov, starih od 8 do 14 let, za katero ne morejo dopustiti, da bi se na njih lomila kopja.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Pedagogi zaskrbljeni zaradi dogodkov v Kranju