Dejan Grilj je v nezgodi ostal brez obeh rok. Če bi imel bionski, bi lahko vsaj objel hčerko, pravi. Foto: Osebni arhiv/Spletna stran občine Vransko
Dejan Grilj je v nezgodi ostal brez obeh rok. Če bi imel bionski, bi lahko vsaj objel hčerko, pravi. Foto: Osebni arhiv/Spletna stran občine Vransko

Lani se je v Sloveniji zgodilo 12.154 nezgod pri delu, 20 je bilo takšnih, v katerih je delavec umrl, v 367 primerih pa so se delavci huje poškodovali. Tako nezgode, ki se končajo s smrtjo, kot tiste, v katerih se delavec huje poškoduje (gre predvsem amputacije rok in nog, zlome hrbtenice, zmečkanine in zlome), so najpogostejše v gradbeništvu, kažejo statistični podatki inšpektorata za delo.

Tudi danes 27-letni Dejan Grilj je eden tistih, ki mu je delovna nesreča spremenila življenje. Pred tremi leti in pol, ko je bil še v službi pri Elektru Ljubljana, je v nezgodi izgubil obe roki. Zdaj si ničesar ne želi bolj kot to, da bi nekoč spet lahko objel ženo in hčerko, pravi, zato je Franca Sušnika, župana domače občine, Vranskega, zaprosil za pomoč - zbira namreč denar za t. i. bionske proteze, ki bi mu vsaj malo olajšale življenje, a so tudi precej drage, stanejo namreč 170.000 evrov.

Vse o dobrodelni akciji, s katero na Vranskem zbirajo denar za Dejanovi bionski roki, izveste tukaj.

Protezi bi mu življenje olajšali, a tako kot prej ne bo nikoli več
"Z bionskimi protezami bi bil lahko vsaj delno samostojen. Lahko bi si sam vzel hrano iz hladilnika, lahko bi si postregel s pijačo, si prestavil kozarec, vzel pribor iz omare," je Dejan Grilj zapisal v pozivu županu Vranskega in vsem drugim, ki bi mu bili pripravljeni pomagati z donacijami. Ob tem dodaja, da bi bilo z bionskima protezama njegovo življenje vsaj malo bolj samostojno in ne tako kot zdaj, ko je povsem odvisen od pomoči drugih. A tudi s protezo njegovo življenje ne bo nikoli več takšno, kot je bilo: "Z njo ne bom mogel jesti, saj se roka ne pokrči toliko, da bi lahko hrano nesel v usta."

Do sredstev z dobrodelnim koncertom
Njegovemu pozivu so prisluhnili v občini Vransko, kjer so mu sklenili pomagati z organizacijo dobrodelnega koncerta (ta bo nocoj), s katerim bodo zbirali denar. Na njem bodo med drugim nastopili Rebeka Dremelj, Manca Špik, Tanja Žagar, Brigita Šuler, Foxy Teens, Savinjski kvintet, David Grom, številni ansambli in zasedbe ter mnogi drugi znani slovenski glasbeniki.